Условия за успешното преминаване на ГТП

Започната от hotblooded, 21 Октомври 2017 16:44:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

hotblooded

Изисквания да минете ГТП

Ще кача снимани условията, валидни към днешна дата след малко

Mondeicho

В резюме какво е различното от досегашните изисквания?
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

hotblooded

Нищо.  Просто много хора се упражняваха във словоблудство, други се страхуваха-къде основателно,  къде не че могат да им спрат колите от движение...

Mondeicho

Преди 3-4 г., когато въведоха новите изисквания за камерите в пунктовете се зарадвах, че няма да ме претупат-гледаха луфтове на волана, окачване, светлини, наличие на аптечка, пожарогасител, крик и т.н.
Понеже обичам всичко по колата да е наред съм спокоен, когато ходя на такъв преглед. Съответно не съм имал и проблеми (с малки изключения като изпуснал спирачен цилиндър на барабаните, например), отделно знам, че всичко е наред с колата. За съжаление напоследък пак го претупват!Трябва да е затегнат контрола върху техническото състояние на МПС и голяма част да не го преминават докато не си оправят проблемите...
Няма значение стара или нова, важна е поддръжката.

ivchotr

Най-сериозен е прегледът в армията. Защото там преди всяко излизане автомобилът преминава поне през външен оглед от длъжностно лице, на което това му е работата.

При нашите ГТП днес минаваш на преглед и всичко е о'к, ама утре ти просълзява спирачният цилиндър и ти го усещаш чак като изтърве и останеш без спирачки. И да е супер затегнат прегледът, ефектът е само за конкретния ден на провеждането му. Останалото е задължение на собственика - да си погледне под колата за петна, които преди това ги е нямало, да си погледне светят ли му всички светлини и т.н. Ако чакаш само от преглед на преглед...

Mondeicho

Аз лично както вече споменах, си возя мен и семейството и затова редовно си поглеждам и ремонтирам колата. Често и превантивно без да има нужда от това. Обаче такива като мен не са много, даже прегледа от година на година им се струва много често, затова поне ми се искаше да е по-сериозен...

hotblooded

Ivchotr, то и дап а беше като в армията, ама като отиде работата към неизпълнение на плана - ГАЗ-53 тръгваше без спирачки на задния мост...

sstefan

Аз лично както вече споменах, си возя мен и семейството и затова редовно си поглеждам и ремонтирам колата. Често и превантивно без да има нужда от това. Обаче такива като мен не са много, даже прегледа от година на година им се струва много често, затова поне ми се искаше да е по-сериозен...

Да не умря циганката,която те хвалеше? Нали и ти си купувал гуми втора употреба,а сега най-подържаната кола си имал. Прекален светец и богу не е драг....

mondeoto

На мен ми е интересно на какъв % от потребителите във форума колите щяха да са спрени от движение ако всичко се следеше стриктно, как мислите? (rofl)

G_o_c_e_v

За толкова години, от как наши автомобили минават преглед, за теста с газовете двигателя от покой го форсират до някакви обороти и го отпускат да му паднат оборотите и така на няколко пъти. Така ги замерваха до сега. На 20.10 минах преглед с Ц-макса и ми направи впечатление, че този път задържаха оборотите до към 2300 и машината на няколко пъти отчете 0,01 в каквато и единица да се мерят газовете.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

hotblooded

Цитат на: mondeoto в 22 Октомври 2017 22:29:51
На мен ми е интересно на какъв % от потребителите във форума колите щяха да са спрени от движение ако всичко се следеше стриктно, как мислите? (rofl)
90% 

hotblooded

Цитат на: G_o_c_e_v в 22 Октомври 2017 23:54:39
За толкова години, от как наши автомобили минават преглед, за теста с газовете двигателя от покой го форсират до някакви обороти и го отпускат да му паднат оборотите и така на няколко пъти. Така ги замерваха до сега. На 20.10 минах преглед с Ц-макса и ми направи впечатление, че този път задържаха оборотите до към 2300 и машината на няколко пъти отчете 0,01 в каквато и единица да се мерят газовете.
С евро4 и евро5, ако имат работещ DPF  - има проблем - отчита 0.00, и после ДАИ (ИАА) се заяждат че прегледа е бил формален

G_o_c_e_v

Максуса е без ДПФ и е евро 3 по талон. Гърнето на катализатора не е рязано, та може и да си върши работата пълноценно все още.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

ivchotr

Цитат на: hotblooded в 22 Октомври 2017 23:57:48
С евро4 и евро5, ако имат работещ DPF  - има проблем - отчита 0.00, и после ДАИ (ИАА) се заяждат че прегледа е бил формален

Те в началото се заяждаха, че спирачките не държат на тези с АБС (rofl)

П.П. В ДАП-овете ГаЗ-ките как са ги пускали, не знам. Аз карах стаж в ДАП-а в Троян и съм поправял автобуси. Бая си ги преглеждаха всеки път.

Между другото веднъж са ме връщали на преглед, щото баш тогава и при мен беше протекъл заден спирачен цилиндър. Но пак казвам - такъв проблем може да се появи по всяко време, даже на следващия ден след прегледа. Ако човек не си преглежда сам колата и чака на ГТП, рискува да се окаже неподготвен в критична ситуация.

Alexi

АБС не работи под 8-10 км/ч ,ако на валяците нямаш спирачки не е от АБС :)

hotblooded

Цитат на: Alexi в 23 Октомври 2017 21:00:57
АБС не работи под 8-10 км/ч ,ако на валяците нямаш спирачки не е от АБС :)
В края на 80те и началото на 90те на някой места все още те караха да засилиш и набиеш "кучки" и гледаха дали ти блокират колелата и дали поднасяш...