Въпроси за гуми, джанти и разход на Фиеста Fiesta 1.4 tdci 68 к.с. 2008г.

Започната от Бари, 13 Октомври 2017 10:44:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бари

Здравейте! Моля за мнение по следните теми:

1. Фиестата в момента я карам с оригинални джанти 16 цола и гуми 195/45/16. Нямам зимни гуми и тъй като така и така ще купувам, обмислям варианта да си взема 4 джанти 15 цола с цел по-голяма сигурност зимата (сигурност за гумите и джантите, че няма да ги батисам в някоя преспа или ледена буца). Използвах този калкулатор и видях, че съвместимите размери са 195/50/15 -6мм и 195/55/15 +14 мм. Мога ли да се доверя на тези размери?

2. Първоначално обмислях да си взема железни джанти, но попаднах на тези в OLX -> ДЖАНТИ. Нямам идея какво да гледам, за да разбера дали стават за Фиеста (тези мисля, че са от Пума или Ка). Може ли някой да каже дали съвпадат, но и да ми обясни какво точно да гледам, в случай, че не взема тези, а гледам други?

3. Има ли колеги със същата Фиеста (двигател 1.4 tdci 68 к.с.) в София? Бихте ли споделили какъв разход правите при градско каране лято/зима в топло/студено време и сняг?

Благодаря предварително!

Бари

Pyrhel

Срамота, можеше да използваш форумния калкулатор :P

Фабричният й размер за 15" е 195/50R15 6Jx15 ET52.5. По каталог дават и 14" - 185/60R14 5.5Jx14 ET47.5, бих се замислил.
Джантите са от Пума, размерът им по каталог е точно както е написано: 6Jx15 ET34. Можеш да видиш тук за разликата в офсета: https://fordbg.com/forum/index.php?topic=9841.0. При търсенето на джанти ти трябва съответствие в броя болтове и междуболтовото р-ние - 108мм при повечето Фордове; централен отвор - 63.3мм при повечето Фордове; съвместим офсет; подходяща ширината на джантата - 6 инча за 195 гума е ОК.

Ако ще ходиш за джанти с шублера в джоба, междуболтовото при 4 и 5 болта се мери през 1 болт. Може да ти предложат джанти с по-голям централен и втулки, на мен изобщо не ми харесва тоя вариант и на моя кола не бих сложил.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

exclusiveremix

От така написания пост не успях да разбера дали фиестата ти е мк6,5 ( до юни-юли 2008) или мк7 след септември октомври 2008г.Ако е първата...съвет от мен...Сложи си евтини 14 цола зимни и ще се родиш.Зимната гума за мен трябва да е тясна,със заводското 175 65 14 не съм закъсвал.Ако се решиш,имам за продажба 4 железни джанти от такава.
Ако си с Мк7 ,тук се позволява и 195 50 15 и 195 55 15.Категорично съм против 195 50 15,идва ми много нископрофилна гумата,друса много,но пък размера е една идея по-евтин от другия които ти казах.Аз лично бих заложил на 195 55 15 и се раждам.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Bivola

Ozzie

Цитат на: Pyrhel в 13 Октомври 2017 18:22:42Може да ти предложат джанти с по-голям централен и втулки, на мен изобщо не ми харесва тоя вариант...
Летите ми са такива - централен 65.1 с втулки до 63,3. Не съм усетил да има някакъв проблем, а и втулките сякаш не са правени в нечии гараж. Изглеждат грамотна работа.

Цитат на: Pyrhel в 13 Октомври 2017 18:22:42Ако ще ходиш за джанти с шублера в джоба, междуболтовото при 4 и 5 болта се мери през 1 болт.
За джанта с четири болта съм съгласен. За джанти с 5 болта - не.
Пергел, транспортир и линия могат да те убедят.
108 мм. е диаметъра на кръговата стъпка, по която са разпробити отворите. Ако на джанта с 5 отвора мериш през отвор, няма да мериш въпросния диаметър. ;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Pyrhel

Точно така, окръжността е 108, но в полеви условия с шублера или ролетката няма никакъв шанс да се хване точно кривата между дупките и центъра за диаметър, затова написах през един болт (грешката е най-малка така) ако ще ги мери. Така ще е сигурен без да се налага да слага на колата. Кофти съм обяснил какво имам предвид, прав си, че на 5 дупки няма да излезе 108 :)
За жалост междуболтовото не съм виждал да го пишат по джантите, не знам защо, би било доста по-лезно. Имаше и някаква формула, по която се смята pcd лесно, но не помня какво беше. С малко събиране е централния + 2х отстоянията от централния до центъра на болта.

Едит: ето я "формулата":
[attachimg=1]
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

това защо е нужно ,на всяка джанта пише междуболтовото и офсета ..

Бари

Благодаря ви за коментарите.

@Pyrhel, разбрах защо трябва да обръщам внимание на офсета и какво означават всички означения по размерите на гуми и джанти. С четене ставало (tooth)

@ Alexi - поздравления и благодарности за темата ти в раздел Гуми и Джанти.

Избрах 2 варианта:
1) Да си намеря джанти 4x108 6Jx15 ЕТ52,5  и да си купя гуми за тях. Гумите за тия джанти (195/50/15) са значително по-евтини от 195/45/16. Съответно, при този вариант, моите джанти 16ки ще ги продам барабар с летните гуми.
2) Ако до 3 седмици не съм намерил джанти, ще купя зимни за 16ките и ще си карам колата с тях. Скъпо-нескъпо, това е положението.

Поздрави!

Бари