Нова Фиеста 1,6 TDCi 11.2008 - проблем от първия ден

Започната от Бари, 10 Октомври 2017 09:42:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бари

Здравейте! Купих от автокъща Форд Фиеста Ford Fiesta 1.6 TDCi хечбек 2 врати 11.2008 (къде мога да си погледна колата по рама?). Колата е на 250 хил. км, внос от Италия, и все още не съм я обслужил.

Веднага след регистрацията тръгнах за София - 150 км път - и ми се случиха следните проблеми, за които моля за коментар. Вероятно утре след работа ще я закарам в Мото-Пфое на диагностика.

- При скорост от около 120-130 км/ч и непроменлив натиск върху педала на газта ми се получиха 4-5-6 придръпвания на колата в интервал 3-4 секунди между тях.
- След около 5 до 10 км на екрана ми излезе следната грешка: "Engine malfunction. Service Now!", което ограничи оборотите до максимум 2000. Колата видимо губеше мощност, съответно и скорост. Спрях на място, изчаках 2 минути, запалих двигателя отново и оборотите не бяха ограничени до 2000 - успях да форсирам двигагателя, след това потеглих и стигнах до София нормално.

Четох в един американски форум ( >Fiesta Fraction Forum< ), че това е често срещан проблем и не е нищо сериозно. Баща ми и приятел ми казват, че е някакъв датчик и да не се притеснявам, а също има и предположение, че горивото е лошо (колата я взех с 15л в резервоара и допълнително заредих 10л на местна бензиностанция, а не от големите вериги).

На някой случвало ли му се е същото и какъв е бил причинителят на проблема/как е бил отстранен?

Благодаря за вниманието!

Бари

Pyrhel

Здравей. За жалост без да се прочете какво е записала е все едно да се ходи на врачка...

Можеш да я провериш в etis.ford.com, за жалост са те излъгали и по рама излиза 1.4д, 68 к.с.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Бари

Цитат на: Pyrhel в 10 Октомври 2017 10:12:52
Здравей. За жалост без да се прочете какво е записала е все едно да се ходи на врачка...

Можеш да я провериш в etis.ford.com, за жалост са те излъгали и по рама излиза 1.4д, 68 к.с.

Кофти работа.. Като знам, че до преди тоя Форд гледах коли по 140 к.с..... А четох документите и никъде не видях конските сили да са записани.....

exclusiveremix

Не знам как не си направил разлика между мотора 1.4 и 1.6. АКо не се лъжа,те даже и корите на моторите отгоре са други.Както и да е...пил си една много студена вода.За първия проблем е нещо нормално,ако е същото което на мен се случваше,няма откакво да се плашиш.За 6 години при мен при шофиране с еднаква константна скорост за части от секундата,колата забиваше.Все едно и свършва горивото.Оправя се за части от секундата,пак придърпва, и пак се оправя.Със смяна на горивото + ползване на различни добавки към горивото,нещата се пооправяха.Чел съм по чуждестранни форуми,че беше един точно определен датчик,но не ми се занимаваше.В Мп Шумен не им се занимаваше също и казваха,че е редовен проблем.Ако не те дразни ,не пипай!

С тея 250к км и с този мотор,дано да си я взел на хубава цена.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Alexi

под хубава цена да се разбира без пари ..

Бари

Цитат на: Alexi в 10 Октомври 2017 12:02:10
под хубава цена да се разбира без пари ..

Здравей, Алекси! Толкова ли е зле, че е с този двигател 68 к.с., че говориш така? Доколкото видях в интернет, тоя двигател е използван още при предишната генерация 2001-2008, а след това не се предлага, така, че разбираемо е да се смята за по-добре, ако беше 75 к.с., но все пак ?

Колата има 1 външна забележка и 1 в интериора, поради които смятам, че я взех на добра цена. Да видим само да не излезе нещо сериозно, което да ме върне в детската градина......

exclusiveremix

Части колкото щеш за този двигател.Всичко му е евтино вече.Има някой си там детски болести,но при положение че е вече на 250 к км или са оправени,или все още никой не ти е казал,че са проблем.
По отношение на вървеж..като цяло трагедия.Като отношение на тема разход за гориво пак що годе трагедия.Караш ли с максимум 90км/час - бива.Настъпиш ли повече,още повече с това по-тежко купе...не ми се мисли.Отиваш поне на 5л/100км.
Съвет от мен-скалъпвай я като за продажба и си вземи 1,6Tdci.Карах такова и малко остана да се купи.95 коня е,развърта си баяяяя стабилно за това купе,а колко тихо бачка   8)

Pyrhel

Нормален пробег на кола от вън, даже вярвам, че дори е реален за Фиеста. Двигателят за мен е супер, ако е в ред - много икономичен, дано са ти вписали кубатурата и мощността правилно, за да имаш по-ниска ГО и данък.

За грешката и аварийния режим - често са глупости, ако имаш някой познат с ЕЛМ или друг, дори най-елементарен адаптор, я закачете да видиш какво е записало и от там ще се мисли.

Alexi

Цитат на: Бари в 10 Октомври 2017 16:28:37
Здравей, Алекси! Толкова ли е зле, че е с този двигател 68 к.с., че говориш така? Доколкото видях в интернет, тоя двигател е използван още при предишната генерация 2001-2008, а след това не се предлага, така, че разбираемо е да се смята за по-добре, ако беше 75 к.с., но все пак ?

Колата има 1 външна забележка и 1 в интериора, поради които смятам, че я взех на добра цена. Да видим само да не излезе нещо сериозно, което да ме върне в детската градина......
мотора не ми е от любимите ,караш и поддържаш комън рейл но грам не върви .. а и италиански дизел на 250к .. сложно е за обяснение :)

Бари

Тази сутрин закарах колата на диагностика и се откриха следните грешки (преписвам дословно):

P0380
- Свещ, верига контрол
- Няма симптом
- напрежение

P1201
- Цилиндър №1 инжектор, верига отворена/късо съединение
- Няма симптом
- прекъсва

Сега ми се обадиха от сервиза, че майсторът е открил проблем в ел инсталацията и предложи нова (по поръчка) за 600 лева или ремонт за 120 лева. Така и не ми обясни какъв точно е проблемът.. Съответно му посочих ремонт и утре сутринта ще си взема колата.

PS: По италианските документи колата е 1535 кубика и тук ми я регистрираха за 1.6, а по VIN излиза мотор 1.4L - 68 к.с. Този мотор използван ли е при старите Фиести 2001-2008 или започва след 2008 година? Благодаря!

Pyrhel

Интересувай се, недей наивно да приемаш казаното. Аварийния режим е заради P1201 - или ритнал инжектор, или наистина проблем в инсталацията.
1.4д се слага от 2002ра във Фиеста - има ги в генерацията преди твоята.

Едва ли е сменян, но дай направо една снимка на мотора без кора, за да видим какъв е - дали 1.4 или 1.6. Ако е 1.4, бих сравнил номера на мотора и ако е еднакъв - отивам в КАТ да оправят грешката - ще има разлика в данъка и в ГО.

Бари

2 снимки на двигателя.
Колата е готова. Ремонтирали са ел инсталацията. Довечера след 10 ще си взема колата и през уикенда имам път 200-250 км общо, та ще видя дали нещо ще излезе. Разбрах се със сервиза в понеделник сутринта да ида да си платя 120 лева и да си взема ключа и малкия талон. Дано да няма проблем след ремонта. Казаха ми, че не дават гаранция за ремонт на ел инсталации. Сервизът, в който оставих колата е Хеед 91 на Александър Стамболийски и Константин Величков.

Pyrhel

Мда, 1.4 tdci е. Скъпичко ми се вижда, но дано няма проблеми занапред.

Alexi

мотора ти е 1.4 тдци .. несъответствието в документите е обезпокоително ,вероятно и номера на мотора не отговаря ..

Бари

Довечера като си взема колата ще проверя дали отговаря номера от талона с номера от италианските документи (при регистрацията в КАТ номера на мотора го преписваха пред мен, т.е. в талона е реалният номер на двигателя). Ако са еднакви, ще опитам на светло да видя номера на двигателя, защото тия колкото и да гледаха, може накрая пак да са вписали номера от италианските документи.

Притеснява ме и друго - как да разбера, че майсторът наистина е оправил проблема с инсталацията, а не просто изчистил грешките от компютъра и оставил колата да си седи на паркинга... Аз нямам и най-малко понятие от автомобили и каквото и да го питам - има как да ме излъже..

Като отида да платя в понеделник, ще го питам да ми обясни конкретно какво е сменил, да ми посочи в колата и да ми покаже какво е правено. Ремонт на инсталация какво ще рече - смяна кабели, клеми, връзки с нови, или някакво програмиране?

Благодаря ви, че помагате!

Pyrhel

Ремонт на инсталация може да е всичко изброено от теб без програмирането. Какво е правено в действителност - да ти каже и покаже. Възможно е някъде да е имало проблем с изолацията на кабелите. Имам спомен, че съм чел, че 1.4д имали такива проблеми, но до колко е вярно...

Бари

Цитат на: Pyrhel в 13 Октомври 2017 00:37:38
Ремонт на инсталация може да е всичко изброено от теб без програмирането. Какво е правено в действителност - да ти каже и покаже. Възможно е някъде да е имало проблем с изолацията на кабелите. Имам спомен, че съм чел, че 1.4д имали такива проблеми, но до колко е вярно...

Благодаря ти, че вземаш отношение по проблема ми. В понеделник ще информирам какво ми е обяснил майстора за ремонта, а същевременно в събота след пътуването ще дам отзив дали всичко е било наред с колата (ще имам 200-250 км път).
Колата ми харесва много и бързо-бързо ще стана фен на Форд. А и за в София очаквам да ми дава доволно нисък разход, така, че ако проблемът е отстранен и от тук нататък всичко е наред, ще си я карам години напред :)

Бари

Минах 250 км в събота. Засега всичко е наред.

Сутринта отидох да си платя ремонта. Майсторът каза, че само е ремонтирал и нищо не е сменял (?) и не може да ми покаже, защото електрониката не се вижда и трябва да се разглабя отпред, за да се достигне до нея..

nor4ik

Здравейте,
мое лично мнение че дизеловия мотор 1,4 е по-пъргав и добър от 1,6.

exclusiveremix

Карал съм и двата 1,4 TDCI & 1,6TDCI.За съжаление малкия мотор беше на фиеста мк6,5,а големия на фиеста мк7.И каквото и да стане на този свят,не можеш да ме убедиш,че 1.4 е по-пъргав,икономичен,еластичен,динамичен и какво ли още не сравнено с 1,6.
А и колко по-тихо работи това 1,6TDCI е друг въпрос.