Форумен калкулатор за разход на гориво и конверсии

Започната от Pyrhel, 03 Септември 2017 02:09:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Тази вечер на маса с познати стана въпрос, че всеки път търсим калкулатори за преобразуване от MPG в л/100 и се замислих защо да нямаме нещо удобно под ръка при нас. Та докато пият ракия и преглъщат кебапчета го направих набързо (omg) (laugh).

Може да се достъпи от менюто горе (Начало | Търси | Калкулатор | ...).

Разбира се, за момента е много постна и базова версия, трябва да се доокраси. Например за момента десетичният разделител е само точка, не и запетая.

Приемат се всякакви предложения за конверсии, сметки или други фукнционалности, както и възникнали проблеми.

До момента:
  • обем
  • скорост
  • мощност
  • дистанция
  • въртящ момент
  • разход на гориво
  • максимален пробег
  • необходимо гориво
  • диаметър и съвместимост на гуми
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

mondeoto

Полезно. Би било удобно ако има км/ч към мили/час и обратното.

Septerra

Може да се работи и в посока британско MPG и американско MPG, защото имат разлика.

Вече го има, сори.. :)

Pyrhel

Малко го пипнах, вече работи с точка и запетая за разделител. Добавих и нови мерни единици, вече поддържа конверсии между:
1. обем: литри <-> US галони <-> UK галони <-> US кварти <-> UK кварти
2. дистанция: километри <-> мили <-> футове <-> метри
3. скорост: км/час <-> мили/час
4. разход на гориво: литри/100 <-> UK mpg <-> US mpg

Както и пресмятане на разхода на гориво; теоритичния пробег и необходимото гориво.

Освен да вкарам и цената от Марешки, за да показва колко ще струва пътуването :))

Septerra

Супер играчка си направил, браво. Вече ми стои постоянно отворена, че като пиша статии на английски ми искат всичко в американския стандарт. :)

Ако добавиш и превръщане hp - kw, Nm - lb-ft и т.н., направо си пускам абонамент.  (rofl)

Alexi

Pyrhel

След 10 ползвания да остава lite версията - метър <-> километър :))

Цитат на: Septerra в 05 Септември 2017 12:42:01
Ако добавиш и превръщане hp - kw, Nm - lb-ft и т.н., направо си пускам абонамент.  (rofl)
Готово, ама по-добре, напиши у статиите някоя хубава дума с линк (shy) (rofl)

Lokoto

Ако му сложиш и "при цена лв./л." - "ми трябват толкова лева", ще стане ооооще по-добре! 8)

hotblooded

Ако ти се занимава - добави и калкулатор за гуми +джанти...

Pyrhel

Цитат на: hotblooded в 05 Септември 2017 21:29:26
калкулатор за гуми +джанти...
За диаметрите, показанията за скорост и където показва дали са съвместими? А до каква разлика се приема, че са съвместими?

Alexi

може да се включи и разхода на масло и други течности и да ти смята общо колко струва  - примерно харчи 10 газ , и 200 мл масло ,хвърля 1л антифриз - еди колко си лв на 100

hotblooded

За гумите - приема се за допустима разлика +/-  2,5% от обиколката на гумата 

Pyrhel

Готово, най-отдолу е.
Представях си го малко по-сложно, то се оказа доста елементарна математика. Височината е процент от ширината, диаметърът на джантата е в инчове:
ширина * височина * 100 * 2 + джантата * 2.54 * 10 = диаметър в мм.

Това за цената на горивото го мислих и аз, ама само една от категориите ще е с 1 поле повече и ще се изгуби подредбата, ще помисля къде може да се бутне.

Алекси, като прочетох твоя коментар, рекламата, отдолу на темата, беше за изкупуване на коли за скрап :)) :)) :))

OL DiRTY

Здрасти, нещо калкулатора не ми се отваря през телефончето! Цъкайки на "калкулатор" в началната станица, ме препраща отново в началната страница на форума!
Дали ще е удобно да видиш, да "човъркнеш" нещо или каквото трябва, че да тръгне! Използвам го и е много удобен! Браво за труда!

zloster

Не е само през телефона. И през настолен компютър не излиза и си препратен на началната страница с темите във форума. Преди 2-3 дни го забелязах.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Pyrhel

Скоро го видях и аз - не работи откакто спрях портала.
Очаквам скоро да има нова версия на форума или направо да сменя целия форум на друг софтуер и затова не го бутнах.
Благодаря за информирането, когато забележите нещо - казвайте, за да може да се вземат мерки.

Pyrhel

Открих стар бекъп, в който калкулаторът беше наличен. (bi)
Направих малки промени, за да пасне на новата версия на форума, но визуално все още не е много ОК. Ще стане... Скоро (batter)

Горе в менюто или на адрес: https://fordbg.com/forum/index.php?action=calculator. Весело и щастливо калкулиране! (tooth)

ivchotr

Последният калкулатор за гумите е супер удобен (thup) При мен на практика при само 5% разлика в отношението на височината към широчината на гумата, разликата в показанията на скоростомера при различна скорост на движение се върти около 4 - 5 км/ч надолу. Дали ще е възможно да се направи формула за най-често срещаните ограничения? На хората ще им е полезно да знаят с колко реално се движат, ако са с различен размер гуми.

Pyrhel

Благодаря, и по-удобен ще стане (beer)

Не разбрах каква формула да се направи? Ограничения на какво?

ivchotr

В момента е фиксирано показване на разликата в отчитаната скорост при 100 км/ч за различни от предписания размер гуми. Обаче радарите на КАТ, АПИ и не знам кои още, засичат скоростта при различни ограничения на същата. Ако таблицата се направи така, че да се изчислява разликата при различни ограничения, на хората ще им е по-лесно да свикнат с разликите при различни ограничения на скоростта. С други думи да се направи калкулатор за скоростта, какъвто е за гумите.

Pyrhel

Идеята ми харесва. Ако не съм объркал математиката - работи. (rock)

ivchotr

С моя размер гуми по спомен е горе-долу както в калкулатора (thup) Ще трябва да засека по-конкретно.

Pyrhel

И визуално вече ми изглежда завършен - в момента е респонсив и се отваря правилно на мобилни у-ва.
Ако имате идеи за вмъкване на функционалности - споделяйте.

Pyrhel

Pyrhel

Малко добавки във връзка с повишените цени на горивата  (tooth)

1. Сравнение на разход - например между различен стил шофиране или между 2 автомобила;
2. Актуални средни цени в България на горивата.

Все още не съм измислил по-добра визуализация и ако имате предложения - добре дошли са.
По-нататък ще го разширя с цените в изчисленията по групите, например "разликата за 12 000 км са 180 литра или 270 евро".

Pyrhel

Цитат на: Pyrhel в 15 Април 2026 22:24:49ще го разширя с цените в изчисленията по групите, например "разликата за 12 000 км са 180 литра или 270 евро".

И това е готово. Вече смята и суми, освен литрите.