Запалителните свещи: пробег и тип

Започната от Pyrhel, 17 Май 2017 23:54:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Макар и повечето коли във форума да са дизели, надявам се да стане интересна дискусия.
На какъв пробег сменяте свещите и какви слагате? Нормални, платинени, иридиеви?

При мен ми направи впечатление изключително дългия пробег, който дават на оригиналните - в зависимост от района - между 160 и 200к км (no)
На 164 хил. смених моите оригинални иридиеви и на външен вид нямаха някакви дефекти.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

hotblooded

При твоята кола - нормално...  Не се товарят температурно, както свещите в 2.5Т примерно...

Mondeicho

Зависи от състоянието на двигателя също така. Може само да те радва това, че изкарват толкова дълго, едно нещо което да не го мислиш. При бензиновите ми коли изкарваха спокойно над 50 000 км, но те струваха толкова евтино, че даже не съм се и замислял колко трябва да изкарват... ???
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Ilian Petrov

Да кажа и аз, че вече имам малко над 20 хил. откакто взех колата, но така и не смених свещи. Просто върви перфектно, доволен съм от разхода и т.н. Нямам идея в момента какви са, но определено мисля да заложа на иридиеви свещи, като тръгна да ги сменям.

Alexi

после ще ги смениш с бобините :)

Palio81

Моите са платинени над 30к и не усещам да има разлика във работата на двигателя.

didony

Моите са иридиеви оригинални на Моторкрафт, смених ги заедно с бобината и за сега без забележки. Карам на газ така че, ще ги следя, имам около 35к навъртяни вече.

hotblooded

Цитат на: Alexi в 18 Май 2017 09:16:26
после ще ги смениш с бобините :)
Когато се увеличава хлабината, токът  си търси по лесен път...  Свещите се проверяват при смяна на масло и при необходимост се сменят.

К.Методиев

Моите са оригинални моторкраф и са вече почти на 60хил, гледах ги един път като взех колата и са платинени, но са някакви специфични не са стандартните за зетеците. За момента нямам оплакване но скоро мисля да ги сменявам, защото после се почва кабели и бобини и тн.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Pyrhel

А каква е тая работа с "по-топли" и "по-студени" свещи? Гледам, че при мен в в годините се обновяват и дават вече "по-топлите". До колкото четох има нещо свързано с изолацията на електродите, но не намерих някаква категорична информация за +/-, а разтягане на локуми.

hotblooded

Беше нещо завъртяно това "топлинно число",  само помня че не е добре са се "бяга" много от предписаното.   Случва се и на база данни от реална експлоатация,  производителя да промени предписаното топлинно число на свещите.
Преди време, предполагам и сега е същото - проблема с фалшиви свещи на пазара е много сериозен. До степен да не можеш да намериш свещи със свястно качество

opex

Когато никъде не намирах double platinum свещи на моторкрафт за зетеците попаднах на Autolite и бях адски доволен. Бяха 1 към 1 с оригиналните, дори ми се струва да бях чел някъде, че всъщност те ги и правят за Форд, които ги ребрандират Моторкрафт.
На двойната платина им дават пробег 60-100к км и с ресурс да карат още ако е запазен двигателя. Първия ми ескорт беше на около 132 хиляди и беше с оригиналните си такива свещи на Моторкрафт. Смених ги щот спуках порцелана на една :-[ :-X (omg)
ФФърли им един белтък на Autolite-a ако имат за Приус. Даже съм почти сигурен, че ще имат щот са съединенощатска компания, а там тролейчета бол ^-^
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Pyrhel

Благодаря, отвлякох за първото обслужване оригинални (излиза с Denso) иридиеви. Реших, че не си заслужава скръндзенето при такъв голям пробег, където им дават. Само се чудих какво да направя с топлинния индекс и реших да взема от стария - "по-студените", с който излиза по каталог, 3г по-късно го сменят, но като не знам защо и какво се променя, реших да не експериментирам.

Revell

За зетека на ескорт 1.8 твърдо мога да заявя че иридиеви Дензо карат около 100к километра. Обикновен шампион на 8к сдадоха багажа. Фокус зетек оригинално беше с обикновени ФоМоКо, като заместител излизат по каталози и иридиеви. В момента е с дензо иридиеви, като номера се различава с една буква (мисля че едните бяха PP a другите PY накрая). Нямам наблюдения за 20к километра да има промяна в работата на мотора. Предстои обслужване и сигурно ще ги извадя да видя какво е положението.

ekstremniat

Колегите разглеждам темата и се сетих да ви питам понеже не намерих информация?
Карам в момента Фокуса със оригиналните фомоко/моторкрафт 1369704 купени от ибей.Та тези свещи Никел или Иридий са?Нямам никакви проблеми и питанката ми е чисто информативна.Понеже пазя старите свещи(Плюшкин си падам за нещата около колата) та те са NGK BP6EFS за тях намерих информация,че май са никел но дали е вярна и мярнах,че разстоянието им е 0,8 а за дуратек не трябва ли да е 1,3мм?
Благодаря предварително на отзовалите се.

ekstremniat

Странно тази NGK BP6EFS поне през ТЕХ-КО въобще не я дават за никакви Фордове това възможно ли е ?Какви може да са последиците от несъвместими свещи?

hotblooded

Цитат на: ekstremniat в 27 Май 2017 20:07:59
Странно тази NGK BP6EFS поне през ТЕХ-КО въобще не я дават за никакви Фордове това възможно ли е ?Какви може да са последиците от несъвместими свещи?
Двигателя не работи добре,  свещите заминават по бързо, ако не са свещите - някоя бобина 

ekstremniat

Цитат на: hotblooded в 27 Май 2017 22:13:36
Двигателя не работи добре,  свещите заминават по бързо, ако не са свещите - някоя бобина

Значи тези отиват в коша.
А за моторкрафта имаш ли някакво по обстойно инфо?

opex

В тех-ко колкото пъти съм ходил вадят по 2-3 програми на компютъра като ги питаш за нещо и ти казват "ами ъъ не знам тука го дават няколко модела, трябва да донесете частта за да сравним", дори когато >>ВИЖДАТ<<, че става въпрос за част, за която трябва да падне половината кош примерно, а колата да е в движение междувременно и да не се налага спешно.
В три тех-ко -та съм влизал - и в трите така.
А има цифра кадърни безработни хора :)

А по въпроса: 369704 http://www.yoyopart.com/oem/5971417/ford-1369704.html#interchange
Гледайки 4те моторкрафтски от горе на долу 1 и 3 са двойна платина, 2 и 4 са иридиеви.

Единствено допълнително мога да кажа - 1. не ползвай многополюсни свещи и 2. винаги гледай да са поне платинени, двойна платина (и на двата електрода да има пъпки платина) най-добре.
Правилото за между-електродно разстояние на свещи и кабели-бобина е: по-малко между-електродно разстояние - товари се повече бобината; по-голямо между-електродно разстояние - прецакват се кабелите.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

ekstremniat

Цитат на: opex в 28 Май 2017 03:40:34
В тех-ко колкото пъти съм ходил вадят по 2-3 програми на компютъра като ги питаш за нещо и ти казват "ами ъъ не знам тука го дават няколко модела, трябва да донесете частта за да сравним", дори когато >>ВИЖДАТ<<, че става въпрос за част, за която трябва да падне половината кош примерно, а колата да е в движение междувременно и да не се налага спешно.
В три тех-ко -та съм влизал - и в трите така.
А има цифра кадърни безработни хора :)

А по въпроса: 369704 http://www.yoyopart.com/oem/5971417/ford-1369704.html#interchange
Гледайки 4те моторкрафтски от горе на долу 1 и 3 са двойна платина, 2 и 4 са иридиеви.

Единствено допълнително мога да кажа - 1. не ползвай многополюсни свещи и 2. винаги гледай да са поне платинени, двойна платина (и на двата електрода да има пъпки платина) най-добре.
Правилото за между-електродно разстояние на свещи и кабели-бобина е: по-малко между-електродно разстояние - товари се повече бобината; по-голямо между-електродно разстояние - прецакват се кабелите.

Благодаря за информацията

sinnerman

Фокуса му сменям свещите между 40 - 50 000 км. Само с fomoco. До сега нямам проблеми. На ситроена преди 20 тина дни за първи път му ги смених на 47 000км. Нямаше някакви признаци за проблем. Взех оригинални от Автомотор. По рамата излезнаха eyquem.[attach=1][attach=2]Заменяли предишните.Тези, които свалих бяха шампион еднополюсни.След смяната се почуства осезаема разлика. Колата набира много леко, На място не се усеща, че работи. От подръжката на колите който съм притежавал съм стигнал  до извода, че най добре е с оригинални свещи.

nixel

Не знам как ви държат толкова. Аз като я взех моята на 129,000 км (февруари/2015) я закарах в МП и ми сложиха оригинални свещи за 120 лева. От есента ми започнаха едни проблеми, които ме изнервиха тотално. Сега преди 2 седмици на 155,000 км сложих иридиеви NGK и се оправиха проблемите.
Това са 25,000км като реално са заминали сигурно на около 20,000км даже и по рано. И то оригинални свещи FoMoCo. Освен ако от МотоПфое не са ме излъгали и не са били нови или са били някакво менте. Или не са сменили всичките. Те тука в Добрич са едни мошенници.

sinnerman

Те свещите fomoco за focus 2.0 LPG (1999 CCM, 107 KW, 145 PS) [06/08 BIS HEUTE] са производство на NGK. Даже веднъж бяха пуснали  за продажба fomoco и отдолу пишеше NGK. 23 евро струват 4 броя. А виж за 73.62 евро какво има Тук отива към 300 лв. Ще си ги докараш с някоя фирма за доставки от Германия за 17-18 лв. Тия не изпращат масло извън Германия. А за адрес там доставката е безплатна.

Pyrhel

Скъса ми се кашона с отпадъците и изпаднаха старите, оригинални свещи, ей ги на 160к км, Denso Idrium

Стефан Георгиев

Здравейте :)

Бих искал да ви попитам относно свещите - взех Моторкрафт за фиестичката от магазина за Форд авточасти на Д. Петков. Моделът е 4M5J 12405.
Доколкото съм придобил информация, тя гласи, че разстоянието между електродите следва да е 1.3, докато ако се кара на газ следвало да се намали на 0.8 Така ли е според вас и ако си карам смесено, а не само на газ, следва ли да се намалява това разстояние?