Пръскалка задно стъкло фокус Мк1 комби

Започната от shack, 10 Ноември 2016 14:45:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

shack

Здравейте колеги, имам фокус комби 2000 год. и имам проблем с пръскалката на задното стъкло. Не пръска. Помпата работи но не пръска от пръскалката. Маркуча не е разкачен. Рових се из нета и намерих примерна схема на пръскалката: http://fordcat.ru/attachments/cgm/SCTILL/0022/G002220405.jpg От тази схема разбрах, че има клапън преди пръскалката. Огледах колата но не ми е ясно от къде минава маркуча. Моля за помощ да кажете от къде минава за да огледам.
П.С. Има ли онлайн сайт в който да има схема с разположението на ементите на колата, но не само схематично?

G_o_c_e_v

Почнах да пиша един ферман, но после ми хрумна да ти предложа да си развиеш третия стоп, който се държи на 2 видийки и да извадиш маркуча от пръскалката и да пуснеш помпичката на пръскалката, ако тръгне течност, то може би ти е запушена самата пръскалка, която би трябвало лесно да отпушиш след като си извадил маркуча. Ако обаче не тръгне течност от маркуча, може би ти е прекъснат някъде или още от самата помпа има запушване.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

shack

Здравей, благодаря за отговора, но това с пръскалката съм го правил вече. Маркуча не е прекъснат защото не се излива вода никъде и не намалява в казанчето. Интересува ме от къде минава прословутия маркуч. По пода ли е, в прага ли е, по тавана ли  инава?

G_o_c_e_v

Евентуално минава по левия праг, но не съм сигурен. Евентуално клапанчето, което задържа водата да не се връща в казанчето е залепнало и според мен трябва да отвориш левия подкалник, за да стигнеш до казанчето и да провериш всичко.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

To4kata

Сигурно няма да съм ти особено полезен, но на фокус 2 върви по тавана.

didony

Маркуча върви отгоре под кората на тавана. Напъни малко точно на ръба с гуменото уплътнение на капака на багажника. Аз имах същия проблем.

shack

Благодаря Ви колеги!

Цитат на: didony в 11 Ноември 2016 17:45:24
Маркуча върви отгоре под кората на тавана. Напъни малко точно на ръба с гуменото уплътнение на капака на багажника. Аз имах същия проблем.

Къде бе запушено при теб? Къде точно е клапънчето преди пръскалката? Оглеждах там под тавана, но маркуча влиза в профилите на купето и не ми се сваля цялата облицовка на тавана за да го търся.

didony

При мен беше спукано и течеше. Рязах до здраво, снадих ново маркуче и заспа. Преди да разглабяш надуй с въздух под налягане. Провери дали не се измъкнало маркучето от самото казанче. То се намира в левия покалник.

shack

Някой да каже от къде минава тръбата за задната пръскалка? И по точно къде е клапана преди нея. Не ми се сваля целия таван. Машинката работи пробвах, но магистралата е запушена. Интересно къде се снажда маркуча, защото под калника е еластична гума а преди пръскалката е по твърд с армировка.

road runner

онзи ден ми се наложи да сваля лявата пластмаса от таблото до тавана отпред при шофьора :) Там минава маркуч и отива назад по лявата част на тавана :) Мисля че ако откачиш тавана отляво ще имаш достъп до самия маркуч :) Моя се скъса преди 2 зими и за съжаление само отлагам , но когато го свалих да установя каде и как ....... е там е в ляво горе :)

shack

Здравейте, ето малко развитие по темата. Схемата се каза вярна, наистина има обратен клапан. Днес се сдобих с трети стоп с част от маркуча и на 50-60см преди пръскалката има снадка, която в същност е клапан. Лошото е че се намира под тавана и за да се стигне до него се налага демонтаж. А ако схемите са верни трябва да има и след машинката на казанчето.