Как да си направим бутона за отваряне на багажника светещ! МК1

Започната от petkomz, 18 Април 2015 19:10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

petkomz

Ето как може много лесно да си направим бутона за багажника светещ:
Необходими материали - 1 бр. зелен светодиод от малките, 1 бр. резистор 1.2 - 1.3 кОм, кабели
1. Разглобяваме самия бутон - от двете пъпчици отстрани:

2.Сваляме гумичката с контактния елемент:

3. С помощта на поялник и малко менгеме или подходяща стойка отпояваме платката с пистите:

4.Пробиваме отвори където ще минат кабелите. Аз използвах нагорещено шило:

5. Прокарваме кабелите:

6. Запояваме отново платката на мястото и:

7. Поставяме гумичката с контактния елемент върху платката и запояваме диода за кабелите, след което отрязваме стърчащите крачета на светодиода:

8. Остава само да сглобим отново бутона, на анода на диода свързваме последователно резистора и правим проба преди да го върнем на мястото му:

Това е, вече си имаме светещ в тъмното бутон! Признавам че идеята я видях в друг форум, но исках да го имаме и в нашия! Снимките са си мои от днешната ми работа. Дано съм полезен на някои мераклии като мен. Ако имате въпроси - питайте, ще помагам!!! (buddies)

piksi88

Браво много добре обяснено и страхотна идея. Ама аз съм малко спънат с запояването. Надявам се да се надъхам малко повече някой ден и да го направя.  ^-^

petkomz

А ето го и вече монтиран на таблото! Нямах търпение да се стъмни за да го изпробвам! Забравих да кажа че плюса трябва да се вземе от място където го има само при включени габарити, защото няма смисъл да свети и през деня.

Иван Атанасов

Вярно, че темата е вече старичка, но рекох да напиша и аз- преди около месец и половина го видях това тук и след известно чудене дали ми трябва рекох да си го направя. Обясненията тук са горе- долу добри, но май не е уточнено, че за да "светне" бутончето (светодиода му) кабелчетата трябва да се прокарат нанякъде и да се свържат. А за тая цел (поне аз не намерих друго решение) трябва да се свалят пластмасите около волана и после тия на таблото с приборите (километраж и оборотомер и каквото има още там). Това става с отвинтване на няколко болтчета и след това има и "кукички". Доста тегава работа си е, но все пак е по- лесно от сглобяването после. Мен особено ме затрудни наместването на една гума, дето е над волана и се съединява с пластмасите на приборното табло. Мисълта ми е, че който реши да прави това изпълнение трябва да знае, че не получава кой знае каква функционалност и трябва да се запаси с голямо търпение при правенето. Аз го направих, но не го намирам за кой знае какво. Освен това по- гореописаната от мен гума доста ме изнерви и успях да я наместя на другия ден. Не знам колегата от Мездра къде е свързал кабелчетата за да се подаде напрежение към светодиода само при включени фарове- аз ги свързах към един от изводите на радиото- там е така- има напрежение когато са включени фарове и/ или габарити, но пък няма напрежение при включени паркиращи светлини (ключа завъртян наляво), което малко ме дразни, но не ми се разправя повече.

ivchotr

Хм. Ако двигателят е загасен и е тъмно, бутонът явно няма да свети. За какво му е тогава този светодиод  ::) Освен това при отваряне на вратата се включва вътрешното осветление и бутонът става видим. Някаква безсмислена разправия ми изглежда тази работа.

Иван Атанасов

Цитат на: ivchotr в 05 Ноември 2015 16:18:20
Хм. Ако двигателят е загасен и е тъмно, бутонът явно няма да свети. За какво му е тогава този светодиод  ::) Освен това при отваряне на вратата се включва вътрешното осветление и бутонът става видим. Някаква безсмислена разправия ми изглежда тази работа.
Зависи как се свърже- аз както съм го направил свети при включени габарити и/ или фарове, но в зависимост от кой както му се разправя може да се постигнат и други комбинации. И да, смисъла не е голям- просто е едно гъделичкане да направиш нещо, което прилича на "екстра".

petkomz

Ами да, повече е гъдела отколкото нещо друго. А колкото до свързването - аз го направих от лампичката на запалката, без въобще да разглобявам таблото.

Иван Атанасов

Цитат на: petkomz в 06 Ноември 2015 21:12:09
Ами да, повече е гъдела отколкото нещо друго. А колкото до свързването - аз го направих от лампичката на запалката, без въобще да разглобявам таблото.
Това ОК, ама нали някак трябва да прокараш кабелчетата- за да идат до запалката трябва да минат покрай кормилния прът и то не е съвсем по права линия- как успя да ги прокараш- аз успях при свалена пластмаса над волана и свалено радио. И после тая пластмаса я наместих- на другия ден видях, че не е добре наместено и намествах пак- и тогава се получи.

petkomz

Ами бутона излиза напред и само го откачих от буксата. След това промуших кабелите през неговия отвор отгоре и ги изтеглих и превързах за оригиналната инсталация с опашки. Свалях само пластмасата под волана, тази дето е като долапче ( на 5 винта е) и нищо друго.

Иван Атанасов

OK, мерси. Явно аз съм тръгнал по по- трудния път. Да не бачкаш в SEBN? Извинявам се за личния въпрос, може да не отговаряш.

petkomz