Мондео 2.0 тдци-все още крета,но не знам до кога!

Започната от naftalin4o, 03 Септември 2013 12:02:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

naftalin4o

Здравейте колеги!Радвам се,че открих този прекрасен форум за взаимопомощ!
От скоро,се сдобих с Мондео мк3,2.0тдци,2002г.Проблема е там,че не можах да му се нарадвам поне малко(150-200км.),и се почна с проблемите!Преди 4 дни,започна да мига индикатора за подгрева,и колата губи мощност.Така няколко пъти през деня,при палене и загасяне,проблема с лампата изчезваше и можеше да се кара съвсем леко без да примигва.Но,ако предприема изпреварване,или мине 2300-2500 оборота,пак светваше колата става по-зле и от куц кон!Завчера,пак същата песен,само че като я загася и след няколко минути запаля,не спира мигането на подгрева-дори и след престой от едно денонощие.След прочитане на всички теми в форума,за проблеми с мк3,2.0тдци,предприех няколко неща:смених въздушен,горивен,поленов ф-ри,сложих и добавка за почистване на комънрейл инжектори(Бардал),като карах около60-70км,но без да настъпвам-то нямаи как,но проблема си остана!Дори ми се струва,че двигателя започна да работи като чист и стар дизел-трака,и дразни доста.За сега съм спрял да я карам,и събирам  парички и най-вече СРАМ,че имам 'нова' кола,пък стой 'на трупчета' :'(.,...Тези дни,ще направя и теста с'шишенцата', да тествам инжекторите,и ще пиша за резултата.Ще почистя и ЕГР-а.....между другото,кеде освен МП,могат да ми диагностицират автомобила,че се поохарчих доста тоя месец,и колко парй би струвала горе-долу,една диагностика?Предварително,БЛАГОДАРЯ на отзовалите се за помоща!!!

П.п - от Варна съм

momo76

Здравей и добре дошъл.
Кофти е, че започваш с проблеми ама няма нищо страшно, всичко се прави. Проблема най вероятно е от дюзите, те са си проблемни, но се ремонтират. Някъде до Шумен имаше добър сервиз, шуменци като видят темата ще се включат и ще кажат къде е точно.

hotblooded

Здравей! Съжалявам че по такъв повод намираш форума, но няма кола без проблеми, при теб проблема най-веротяно клони към дюзи. Рециклират се, сменят им се едни клапанчета, но ти трябва потвържедение че е от тях, а не от помпата (е тогава работата е bull-shit!)....  Казваш че колата е от скоро при теб - горивен филтър сменял ли си? Може да пробваш с един нов филтър да видим дали ще спре (малко вероятно, но поне не са скъпи филтрите)...

Dmitarcho

Човека каза, че е сменил всички филтри ;) И добавка е сложил. Диагностика му трябва, за да видим защо влиза в авариен режим колата ;) Може да не са дюзи /а дано/.
Диагностиката не е скъпа - по спомен е около 20-тина лв. Закрай я полека до МП и кажи, че искаш да ти прочетата грешките и си ги запиши на едно листче и ги подели тук, да бистрим как да ти оправиш колата най-безболезно.
Относно добавката ... изкавай колата на магистралата към Шумен, пусни си аварийните и започни да ускоряваш много бавно. Обикновенно колата влиза в авариен режим като намачкаш педала изведнъж. Или пробвай около вас да караш без да настъпваш рязко педала на газта, ускорявай но бавничко, ако можеш да стигнеш до 3-4 к. оборота отивай на магистралата и покарай на високи обороти да се продухат дюзите с тази ти добавка.
Но задължително първо диагностика в МП /или дург сервиз, като се обадят Шуменци да кажат/, че да не прецакаме нещо друго ако продължаваш да я караш така ;)
Успех и евтин и бърз ремонт ;)
Ръца Пръца

hotblooded

На работа съм и чета "отгоре, отгоре" - sorry!  (blush)

G_o_c_e_v

Ако имате предвид за сервиза в с. Ясенково направо да я води там, ако там не му оправят проблема, явно са почнали да се ебават с качеството си на работа.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Bobi

Здравей и добре дошъл, колега, въпреки че поводът за включването ти е неприятен! Колегите са прави, първо трябва да се направи диагностика, за да видим какви грешки е записала. Ако не те мързи, може преди диагностиката да направиш теста за пикаенето на дюзите. Има тема във форума, а и в интернет пространството, как да си го направиш в домашни условия.

Alexi

във Варна също има добър сервиз ,Мотор Консулт

naftalin4o

Щом,диагностиката е от порядъка на 20-30лв(или пък 50 в МП),не е кой знае каква сума.Утре ще запиша час за вторник/сряда в МП,(поне за диагностика!)пък да видим какво ще стане!В неделя,мисля да направя теста с дюзите и да почистя ЕГР-клапана.В тази връзка,какъв (външен/вътрешен)диаметър трябва да са силиконовите маркучета за обратното гориво?Благодаря на отзовалите се!

hotblooded

Цитат на: Alexi в 04 Септември 2013 08:53:16
във Варна също има добър сервиз ,Мотор Консулт
Алекси, имаш ли представа как се казва "патрона" на тоя сервиз - дали е Трифон Узунтонев?

naftalin4o

Така....събота бях на (нощна) сватба,и днес до ранният следобед ми пушеше манерката...ма,поне теста с дюзите успях да направя.Ето,как стоят нещата при тест,с продължителност - 2мин. и 4.сек :
1-ва дюза/инжектор,излишно гориво-5.8мл.
2-ра дюза/инжектор,излишно гориво-13.8мл.
3-та дюза/инжектор,излишно гориво-14.3мл.
4-та дюза/инжектор,излишно гориво-22.2мл.....
Четох някъде из темите,че за 1 мин. дадена дюза,трябва да връща около 8-10мл.Споменаваше се,че когато връща гориво над нормите,компютъра отчита 'ниско налягане в рейла',и имаме проблем.Добре,ама аз не видях инфо за това,ако връща по-малко от 10мл. какво става - има ли тогава проблем,или няма???Защото,1-ва дюза ми връща доста по-малко от другите,пък 4-та повече!И в крайна сметка,май нито една не е внормите!!??

П.П-в сряда имам час в МП,цената за диагностиката е 54лв. с ддс.Дали ще успеят да я диагностицират правилно,защото чета в форума,че нямали добри специалисти?

moni74

Или си запиши показанията на дюзите при диагностиката, или искай разпечатка ако може. После тук ще ти обяснят подробно кое какво значи :)

----------------------------

Alexi

дюзите ти са за ремонт .. ако ремонтираш само 4та другите ще почнат да пускат повече и пак ще влиза в авариен .. за това се правят и 4те

Dmitarcho

Скъп ремонт, за съжаление ;( Запиши си грешките /дори като кодове само/ от МП ... Ако е за дюзи ... около 500 пари струва нова в БГ .... от чужбина може и за по-малко да с енамери. Рециклирането е около 200 пари на дюза ...
Ръца Пръца

naftalin4o

Вчера минах диагностика в МП,но не ми остана време да споделя резултата.Получих и разпечатка от самата диагностика,на която направих снимка,но не можах да кача!Вероятно 'проблема е в моят телевизор',защото ми е скапан компа и пиша/ползвам мобилният за тази цел.Както и да е,ще публикувам текста,максимално точно,като ще помоля някой да ми го преведе,че не съм особенно на 'ти' с англ. език!
Диагностичният лист е с формат 'А4',разделен на две,като в лявата част пише: 'избрана опция'-Enjine CMDTCs     P2336-PCM.........а, в дясната част : 'Description-P2336.Cilinder 1 knock control limit attained.This DTC may be caused by : One or more injectors have reached their adaptive limit.Check the PCM for the latest calibration.Enter the correct injektor correction factor as it is read counter-clockwise from the head of the injector.Clear fault codes Road test the vehicle and run the diagnostic again.If the %(DTC) are still present : Renew the injector in cilinder 1.When an injector is renewed the injector configuration routine must be carried out'.

Дадоха ми диагностичният лист и ми казаха,че 'не са били въведени кодовете на инжекторите',и 'единият инжектор е тръгнал'...След това се качихме с техен служител да я пробваме,като вече лампата за подгрева не светеше,и колата набираше доста прилично.Проблем при ускорение нямаше,и спокойно влизаше във високи обороти,но при отнемане/задържане на педала на газта на едно ниво(тоест,спирам да ускорявам,и искам да поддържам зададена скорост),колата предърпваше осезаемо(на 3-та,4-та и 5-та предавка) за 1-2 секунди.Споменах,че преди този проблем го нямаше,и се върнахме в МП да видят от какво е.След20 мин. дойде служителят извършил диагностиката(помолих за разговор с него,за да 'пия вода от извора',а не да се получи 'развален телефон'),и ми каза че 'софтуера не отчита грешка,за да разберем от къде е проблема с придърпването,но ми се струва че може да е клапанът на помпата или от инжектора'......Друго което ми каза,е че : 'тези инжектори не са от този автомобил,защото кодовете им ги няма/не са същите,отвътрешната част на капака на главата'.Прибрах се у дома,и чак тогава се сетих :'как и какви кодове,на инжекторите са въвели,като ги няма на капака,и дали са правилните!!!???????

hotblooded

Цитат на: naftalin4o в 12 Септември 2013 19:24:56
.....Друго което ми каза,е че : 'тези инжектори не са от този автомобил,защото кодовете им ги няма/не са същите,отвътрешната част на капака на главата'.Прибрах се у дома,и чак тогава се сетих :'как и какви кодове,на инжекторите са въвели,като ги няма на капака,и дали са правилните!!!???????
Ами въвели са кодовете от вътрешната страна на капака и като не се е променило нищо - е станало ясно че дюзите не са от тази кола. За съжаление обаче проблемите които имаш не са от грешни кодове - дюзите ти са "свършили курса"....

Alexi

те кодовете ги пише на самия инжектор .. но щом не съвпадат с тия на капака на клапаните значи са сменяни някога ,предвид ресурса им и че пак са за смяна това не говори много добре за пробега на автомобила ,вероятно е доста по голям от това което пише на таблото .. ако все пак е била с грешните кодове е възможно да се стабилизира като покараш те имат момент на адаптация .. може да пробваш и някаква добавка профилактично

naftalin4o

Добавка за почистване на инжекторите съм сложил(на Бардал),остава да врътна60-70 км,че да видя какво ще се прави след това!За километрите е ясно,че са поне два пъти над показанията на таблото,дори не съм си правил и илюзий,че ще е на по-малко от 300-400 хил.км!

naftalin4o

Здравейте,и за много години!Не бях писал по темата от доста време,за което моля да бъда извинен!Всъщност,откакто ми въведоха кодовете на инжекторите в МП,проблема бе отстранен временно-за около три месеца.Към средата на декември,лампата за подгрева започна пак да мига,и на следващиятден,при опит да стартирам двигателя въобще не запали.След като вече ме бяхте насочили,към евентуален проблем в дюзите/инжекторите,ходих и уговорих ден и час за приемане в препоръчаният от вас сервиз 'Мотор Консулт' -Варна,за първите дни на тази година.Тъй като,сервиза се намира на около 3км от нас(основно по нанадолнище,с един лек обратен наклон-около 30 м.)тръгнах поенерция,но според 'Закона на Мърфи' ми отрязоха пътя,и се наложи последните 4-5 метра да ги изкача на стартер-след 2 метра колата запали,пушеше и тракаше доста.Но,след 1-2мин. започна да работи равномерно и по-слабо да припушва при подаване на повечко газ,но тракаше ужасно и набираше по-зле от 60 коньовият ми дизелов форд преди години.Както и да е,поне го оставих на ход,по-зле от това не исках да го получавам обратно!Оставих го,след което се разбрахме като се диагностицира проблема да се чуем.След извършената диагностика(тест с колбичките и наличието на финни стружки в горивният филтър),се оказало че имам два инжектора извън нормите,и нуждата от рециклиране на помпата.Като,помпата  била двустепенна и трябвало да се смени и някакъв клапан на нея-около 350лв,и да се сменят лагер/и на  помпата в комплект с други неща.Така цялата сума (рециклиране на инжектори 4броя,с оригинални части на Делфи-1200лв,рециклиране на помпата+въпросният клапан,но дали с нови части или 'съберичарк'-600лв,труд-200лв)набъбна до две хилядарки.След изчитането на доста теми в форума,виждам че сумата е нормална за този вид проблеми.Подготвих се (макар и много трудно!)за финансовата страна на въпроса,но ми стана много интересно,че не дават гаранция на самите части-за труда не питах!Казаха ми:'той самият производител на частите (за дюзите мисля беше)ни дава само един ден гаранция,как да ти дадем една или две години,или пък пробег 50-60х.км.Иначе до сега,проблеми и оплаквания подобни на твойте,след ремонт,не сме имали'Молбата ми е,ако някой от вас е правил същото упражнение при тях,да каже дали е остнал доволен от частите/услугите,и колко безаварийни км е минал до сега!Защото,ако не мога поне 60-70х.км да и врътна с тези рециклирани части,това са парй който трябва да дам на вятъра!

hotblooded

Имаше един колега с фокус - беше "ял хурката" с кофти клапанчета за рециклаж на дюзите...  Но при тази цена 1200 лв за дюзите - ако стане нещо - отиваш и му ги завираш в задника - напречно! За помпата не съм запознат, но като цяло общата сума е нормална за работа с хубави части. И от сега нататък - само оригинален горивен филтър, иначе - може и да не изкараш 60 000 км дори и с нови помпа и дюзи...

Alexi

хм ,нещо са се вдигнали ценичките .. аз да взема да си купя 4 клапанчета по 45 паунда оригинални докато ги има изгодно .. че нещо 1200 лв ми се виждат множко за подобна елементарна процедура .. за помпата не знам ,зависи какво и има ..

Bobi

Аз не мога да разбера защо на по-висок модел като Мондео залагат на скапаняците от Делфи, докато при Фокус и Фиеста, а вероятно и пвоечето други, използват Бош или Сименс.

hotblooded

Цитат на: Bobi в 16 Януари 2014 15:26:18
Аз не мога да разбера защо на по-висок модел като Мондео залагат на скапаняците от Делфи, докато при Фокус и Фиеста, а вероятно и пвоечето други, използват Бош или Сименс.
1.8 2.0 и 2.2 вървят с делфи техника, 1.4, 1.6 2.7 и 3.0 (последните два за JAG) вървят с Бош или Сименс. Делфи има и по Мерцедесите, а след 2004та - не са и толкова проблемни и по фордовете....  Бош по VAG също дават фира и там не рециклираш помпа и дюзи за 2 000 лева, ами цифрите са още по ужасни. Има коли със делфи дето са на по 400 к км и още нито дюзи нито помпа - нищо не им  е умряло... проблемите според мен са по скоро качеството на консумативите и реалния пробег на колите които караме.

Alexi

и аз мисля ,че проблемите с Делфи са преувеличени и пречупени през призмата на "реалните" км .. поне 200к си изкарват .. Боша изкарват повече но пък ремонта е по скъп .. за помпа-дюза да не говорим ,800-1000 е едната ..

Bobi

Аз не съм на това мнение. За България - да, но редовно чета английски форуми и едно 70% от темите са за гръмнали дюзи или помпи на Мондео-та и Фокуси с фордовски двигатели и Делфи системи. Тъжно, но факт.

Alexi

сега прочети с какви консумативи се търкалят колите там .. за горивен филтър никога не се дават над 10 паунда а има и по 5 .. отделно биодизела в горивото там е 10 или 12% а от форд казват най много да е 7 .. има и друг момент - отиват в сервиза и им казват "дюзи" щото всеки знае че са слабо място .. а може да е нещо съвсем дребно но като не разбират и ги лъжат ..

hotblooded

Цитат на: Bobi в 16 Януари 2014 16:56:37
Аз не съм на това мнение. За България - да, но редовно чета английски форуми и едно 70% от темите са за гръмнали дюзи или помпи на Мондео-та и Фокуси с фордовски двигатели и Делфи системи. Тъжно, но факт.
Боби, фордовете там като процент от колите са поне 2 пъти повече от колкото тука и се карат поне двойно повече от това което ги караме ние - така че е нормално да има повече теми за прецакани фордове, да не говорим че гориво "на черно" си има и там, за консумативите Алекси го е казал, а това че само нашенските търгаши връщат километражи - е просто мит - всички бъзикат.   Да не забравяме че Форд до съвсем скоро наблягаше и на ниска цена и е нормално да търсят и по-евтино оборудване за първоначално вграждане (достатъчно е да си изкара гаранцията, че и малко отгоре)... Така че истината е може би някъде по средата

momo76

Цитат на: Bobi в 16 Януари 2014 15:26:18
Такива са били времената, направили са си двигател и по финансови причини са избрали делфи система. После вместо да мислят нов мотор са взели направо двигатели от Пежо.

naftalin4o

Знам,че дългите постове не се четат много,но кажете поне къде някой от вас е правил като моето упражнение-рециклиране на дюзи и помпа,но да са ви дали гаранция-за 2 бона говорим все пак???За район около Варна става въпрос,евентуално мога и да удължа дестинацията.

petermitkov

Цитат на: momo76 в 16 Януари 2014 19:42:58
Такива са били времената, направили са си двигател и по финансови причини са избрали делфи система. После вместо да мислят нов мотор са взели направо двигатели от Пежо.
Та по повод този коментар на Момчил/Боби да спомена:
Говорих миналата седмица с мой приятел който е инженер и ремонтира Common Rail в един от най-големите и добри сервизи за горивни системи за дизел в България.
Защо казвам най-добри: например стенда който е само за Делфи е супер скъп и отделно хората които ремонтират Делфи-то са минали 3 обучения всяко над 1 месец  в Англия от Делфи, отделно стерилна обстановка там където е стенда (специална система за пречистане на въздуха и неговия контрол, маски на персонала абе като операционна е). То и за Бош стенда е една камара пари и пак всяка година обучения в Германия и т.н.

Та той ми вика че делфито на форд не било толкова зле и се ремонтирало лесно и надежно и ми каза че новите Сименс и Бош били невероятно зле и че създават много проблеми.
sapienti sat