Ford Mondeo Ghia Executive 2.2 TDCi 2005

Започната от didon80, 04 Май 2016 19:38:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

didon80

Така го купих. Доволен съм от тях, няма проблеми.

ivchotr

А пише ли им марката някъде по тях?

didon80

Ето ги в близък план.

ivchotr

didon80

Бях забравил колко по-твърда е возията с нископрофилните летни гуми. Определено с високи зимни гуми е много по-комфортно. Разбира се сега е значително по-динамично и стабилно.

Симеон

ClimAir са много добра марка. Има и щори за коли такива дето пасват точно отвътре по рамката ама са скъпи...

Mondeicho

Ние скоро зимните ще ги слагаме отново. Иначе летните са с по-твърд каучук и това допринася за подрусването из дупките (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

didon80

Крайно време беше да сменя маслото и филтрите.
Малкия ремък с обтяжната ролка също бяха изчерпали ресурса си, така че бяха подменени.

Pyrhel

Изобщо не бях доволен от това масло на Мондеото - на топло не ми хареса как работи, а и го изяде доста бързо. Все едно ставаше много рядко като се затопли. После обратно с Формулата беше наред за 7-8к км.
Ама си и падаш по хазарта като гледам, масления и горивния са отлични :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

ммм кастролец от масло1 ли :) прясно бутилиран

didon80

Да филтрите са евтини, те и старите не бяха нещо особено - Alco. Не съм имал и проблеми вече повече от година. Колкото до избора им, оставил съм го на приятел да се погрижи за покупката и смяната. Маслото е доста скъпо според мен, добре че има отстъпка. Може би щях да взема Форд Формула, но моя човек това е харесал. До сега грам масло не съм доливал, ще видим с Кастрола как ще е.

V.Buzev

С кастрола съм почти убеден, че няма да ти хареса. Не знам Едж как е, но с Магнатека двигателя не звучеше добре при мен.

Pyrhel

Цитат на: Alexi в 07 Юли 2017 10:34:51
ммм кастролец от масло1 ли :) прясно бутилиран
Малко офтопик, ама да довъшим мисълта. До колкото съм гледал тестовете на ментетата, наливат по-гъсти, а не обратното - обикновено някакво евтино 10w-40. При мене всички масла за Мондеото и последните 5г на Ситроена са взимани от там, не съм установил някакъв проблем... Освен Кастрола. В темата за маслата се спомена, че Формулата уж е Кастрол, ама не е точно Кастрол, може и от там да идва проблема. Днес от Пепи чух, че 2.0 ТДЦи мк3 не харесва и X-Cess-а на Мотул.

Alexi

аз съм забелязал ,че мотора има склонност да работи шумно лятото като е жега и е понапънат ( примерно магистрала със 140 ) и тоя факт не е свързан с маслото ,а по скоро с някаква особеност на мотора или по точно слабост в мазилната уредба .. предвид че е мислен 2000г смятам ,че маслото 5в30 му идва рядко и не е подходящо но така и не остана време да го пробвам с други масла .. сега с мотора на пежо ( който също не е първа младост ,просто е с нова горивна система при мене покриваща евро 5 ) такива особености няма - работи много тихо и меко дори и след пържене по магистрала в най големите жеги ..

mirohristov

Сипваш съм масло Кастрол купено от Мото Пфое . Идва му малко рядко. Не ми хареса работата на двигателя спрямо Форд формулата / независимо дали е менте или оригинал/.
Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

didon80

В този ред на мисли служебната Киа работи толкова тихо че на място напрактика двигателя не се чува. Ускорението е плавно и чак във високите обороти започва да надига глас. Реално не се усеща че е дизел.
Обаче няма тази смазваща тяга на мондеото. Скучно е, няма я тръпката като смачкаш газта....

didon80

Днес влязох в ролята на гинеколог и се опитах да изчистя доколкото е възможно всмукателния колектор. Използвах коресилин, четка за зъби и парцали за целта. В общи линии имаше натрупани мизерии, както се вижда от снимките. Може би сега ще диша по-лесно звяра. Дори за толкова кратко време след почистването на ЕГР вече се е зацапал.
Тук са кадрите преди процедурата.

didon80

Ето го резултата след изчистването.
Дори и по-новите дизелови двигатели страдат от същата болест: http://www.autobild-bulgaria.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-100-000-%d0%ba%d0%bc-%d1%81-ford-kuga-2-0-tdci-4x4-titanium/2/

Alexi

хвърлил си труд ,а има много по лесен и бърз начин - отива се на пароструйка ,всичката гняс пада много лесно на 100° под налягане .. относно дишането аз съм скептичен въпреки че чистих моя също .. за да диша добре колата трябва да се и изчистят портовете на главата ( които са затлачени по същия начин ),а това не е толкова елементарна работа без да се свали тя

Pyrhel

Като ги напълниш с кореселин или бензин както Дидон и жулиш с четка за зъби и парцалите всичко пада, на дизелите поне лесно се чистят тия говна, за разлика от GDI... А и на Мондеото всмукателния се чисти лесно, на Тойотата е с няколко дребни порта и ми се разказа играта, идваше ми да го хвърля (hammer)

Било е идеалния момент да видиш подгревните свещи дали са здрави, че ако не са сменяни най-вероятно 4 от 4 не работят.

V.Buzev

Когато купих моето мондео преди повече то две години направих същата порцедура. Портовете на главата ги почистих до колкото е възможно с тънко ножче и постоянно включена прахосмукачка.
Не намерих разлика във вървежа преди и след чистенето, но пък при мен беше спукан кулера и може би и това е спомогнало за това усещане.

didon80

Нямах време да погледна и свещите, но вече имам тренинг в демонтажа на колектора, така че мога да ги проверя. Има ли нещо специално при тях?  Демонтаж, монтаж,  как се замерват....

Pyrhel

Няма да се усети разлика, трябва портовете да са станали с отвор като пирон, че да не върви, на високо налягане работят.
За свещите няма нищо специфично, развиваш тия малките гайки, където са обувките на червения кабел (и внимаваш да не паднат в портовете, че точно за там са приготвени :)) ) и мериш с лампа към свещта и + на акумулатора или с ом-метър/волт-метър към маса/+ на акумулатора.

didon80

Мерси, ще ги проверя като имам време. Ако има изгорели, самото сваляне може ли да ми създаде ядове? Нещо за което да внимавам....

Pyrhel

Казват, че понякога се късат и става голям х*й. Също казват, че на топъл мотор се отвиват по-лесно. Моите ги смених на топъл мотор и се отвиха на ръка - само с удърлжението на тресчотката без тресчотка. Бяха оригиналните и не бяха затегнати изобщо. Ако са много спечени не бих ги напъвал много - по-добре да не работи нито една, отколкото да се сваля глава и да се правят простотии... Мога да помогна с намирането, че нормалната им цена не е приятна, ако искаш пиши на лс като дойде момента.

Mondeicho

Тук са около 25-30 лв/бр. Като оригиналните Беру. В ибея са около 60-70 лв. четирите (rofl)

hotblooded

Ако се скъса свещ - има процедура без сваляне на главата, но пак е по добре да не работи една, от колкото да се гърчиш да вадиш скъсана свещ...   Проблема с новите е че в България 90% са брутални китайски ментаци, дори и тези от 25 лв бройката. Оригиналните могат да карат и 10 години, стига през година да ги вадиш и да им почистваш нагара. Така хем няма кога да запекат, хем живеят по дълго....

Мишо

Аз също чистих колектора и портовете на главата колкото мога. Смених и гарнитурите към главата и тая на ЕГР-а ( от Фото Мое за 20 кинта ). За свещите и аз бях много притеснен да не се скъса някоя, но се развиха супер лесно и ги смених направо всичките, за всеки случай. Доста гледах в отворите на свещите и мисля, че след резбата отвора става по-широк. Свещта ляга към главата с много малка повърхност, нещо като конус. Направи ми впечатление, че свещите бяха супер чисти ( все едно не са работили, всички надписи се четяха идеално ) в частта между  намотката и резбата. Мисля, че няма да имаш проблем с развиването човече, но ги развивай на топъл мотор за всеки случай. 

Mondeicho

Моите, когато ги смених нямаха проблем с развиването. Бяха си оригинални, не знам дали са сменени, но не работеха и 4 те. Не съм имал проблеми със запалаването, сввлях колектора да го чистя и понеже беше по-удобен достъпа тогава до тях реших да ги проверим с майстора и се оказа греда (rofl)
Сложих Беру, каквито са и оригиналните и две зими нямам проблеми.

didon80

От Сливен до Бургас по Тракия: 120 км/ч с темпомат, климатик, 30 градуса жега на вън, двама възрастни и едно дете с багажа за морето по борд ми даде 6.4 разход. След това до Синеморец падна на 6.1, тъй като вече скоростта беше около 90-100 на 5-та.
Ето и един кадър от разходката до Резово на фона на турската граница.
Плажа на река Велека в Синеморец.