Висок разход, мк3 с автоматик

Започната от ekstremniat, 21 Февруари 2015 09:47:33

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

ekstremniat

Здравейте колеги.Нормално ли е да качва толкова разхода - 12.5 градско? Мондеото е 2.0 ТДЦИ 130 коня с автоматик Jatco. По книжка е 10,6.
Засечено с пълно до гърло 100 км градско и пак пълнене до капачка на една и съща колонка.
Преди месец рециклирани дюзи и помпа.
Ако има колеги със същата скоростна кутия 5степенен автомат моля да кажат техният реален градски разход?

hotblooded

Зависи колко дълги са курсовете,,дали попадаш в задръствания,  колега. Аз съм с ръчка и градския разход по книжка пак не съм го хващал - гори си 20%отгоре особено зимата.  Пробвай извън градско - ако там бива (не очаквай 5/100 колкото е по книжка) значи нямаш никакъв проблем

TourneoRS

Засечи си го няколко пъти, така само с едно допълване на 100км може да не е реален.
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Alexi

Цитат на: hotblooded в 21 Февруари 2015 14:04:21
Зависи колко дълги са курсовете,,дали попадаш в задръствания,  колега. Аз съм с ръчка и градския разход по книжка пак не съм го хващал - гори си 20%отгоре особено зимата.  Пробвай извън градско - ако там бива (не очаквай 5/100 колкото е по книжка) значи нямаш никакъв проблем
навън си пада на 5 ве ,ама ако караш със 100 .. днес ходих до варна и обратно ,на отиване 140 ,на връщане 110 - 5.5/100

momo76

Ама човека пита за автомат. Със същото Мондео разхода ми беше от 9 до 13 само градско, много зависи от маршрута и тежестта на десния крак. Извънградско от 5.5 до 8.

ekstremniat

Благодаря колеги значи разходът ми е нормален. :'(

FordMondeo2.0tdci

Здравей колега, при мен разхода нормално се движи около 11-12лт/100км градско Варненско.
Последните 3-4 резервоара с пълнене до горе разхода е по-нисък което ме учудва. По колонка варираше между 10,5-10,7л/100км. Предимно къси разстояния и работа на място, но без тежък крак :).

ekstremniat

Моята сутрин я паля 5 минути на място да поработи и после имам 15 километра до бачкането.Преди две вечери я пробвах из нощна София и пак 12,5 което малко ме озадачи понеже повечето светофари не работеха но....
Явно този разход и е нормален и не ми е идеята да ми харчи 7 или 8 примерно.
Лятото за морето преди да ремонтирам дюзи и помпа разходът беше 5,8 по бележки а като я купих март миналата година я засякох само веднъж и тогава колонката ми показа 9,2

tropper

Много зависи от маршрута (задръстванията) и "колко ти е тежък крака" и също и какво гориво сипваш. Пробвай да смениш бензиностанцията.
10л или 100км не са достатъчни за засичане пълно-пълно. Разпенването на нафтата може да ти даде грешка 1л. Засечи някоко последователни сипвания.
Лятото на една малка бензиностация ми дадоха карта за отстъпка... Супер далавера - идваше с около 25-30ст под масовите вериги, ама в един момент постепенно започна да качва разхода и се махнах оттам.

Същата кола, на която Момо е правил 13 (2.0TDCi, Jatco, 2002-2003г.), е в мен от 2-3 год. и за градско повече от 10-10.5 не съм й засичал  ;D. Обикновено ми се движи между 9.5 и 10.0. В началото като я ваех бях докарвал и 8.5, ама вече не ме свърта чак толкова да я внимавам.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

ekstremniat

Сипвам само на Лукойл нормалният дизел.Засичането го направих три поредни пъти но определоно от по горните мнения се убеждавам,че този разход е нормален.
Да важно е и кракът да не е"тежък".
През повечето време карам на типтроника и сам превключвам но единствено ме дразнят малко половинките на тази кутия!Но пък така и свикнах да я усещам кога не е включила цяла предавка и където има възможност я пускам по инерция.
Бъркам ли като ползвам типтроника и сам превкючвам?Правя го след 2-ра скорост нататък до 5-та

FordMondeo2.0tdci

Нормален е разхода ти. Като видя 10-10,5л/100км. значи е ок. Тая кола с тоя мотор и с тия кг., не знам как може да гори 8-9лт/100км градско.
Аз половинката я усещам само на трета и мисля, че доста добре направено. Т.е. не ми пречи, съчетано и с полусъединителя които прави понякога, ме кефи максимално.
Типтроника го използвам извън града основно, когато ще изпреварвам. Градско по-рядко, просто забравям че имам и такъв вариант.
От както спрях да зареждадам на OMV, колата излете.
Последните два пъти зареждам на Rompetrol и не слагaм Castrol TDA. Имам чувството, че е друг автомобил.

ekstremniat

Нямам удобен ромпетрол но ще го пробвам на цял резервоар и тяхното гориво.Като добавка ползвам http://www.bardahl.bg/bg/product/a/5192 но не мога да преценя спрямо кастрол ТДА.Преди ремонта на дюзите и помпата ползвах http://topoil.bg/bardahl/bardahl-turbo-cleaner и определено в началото имаше ефект но сега с рециклираните смятам да слагам само комбинирана добавка.

ekstremniat

Цитат на: FordMondeo2.0tdci в 23 Февруари 2015 20:37:49
Нормален е разхода ти. Като видя 10-10,5л/100км. значи е ок. Тая кола с тоя мотор и с тия кг., не знам как може да гори 8-9лт/100км градско.
Аз половинката я усещам само на трета и мисля, че доста добре направено. Т.е. не ми пречи, съчетано и с полусъединителя които прави понякога, ме кефи максимално.
Типтроника го използвам извън града основно, когато ще изпреварвам. Градско по-рядко, просто забравям че имам и такъв вариант.
От както спрях да зареждадам на OMV, колата излете.
Последните два пъти зареждам на Rompetrol и не слагaм Castrol TDA. Имам чувството, че е друг автомобил.

Колега на кой ромпетрол зареждаш?

tropper

На Лукойл и на мен ми харчи повече.
Последните месеци сипвам скъпия дизел на ОМВ, уж да не замръзва... дали има смисъл...
За вървеж - не е изтребител в момента, наистина с Лукойла е една идея по-пъргава, ама и разхода е по-пъргав. Смисълът е ... горе-долу  (rofl)

П.С.  (idea) Има и друго - имам гараж и сутрин студения старт ми е от +5*. Ако е всеки път е от -5* -10* вероятно щеше да е по-висок разхода, докато загрее.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/