Ремонт централно заключване ФОКУС МК1

Започната от butoff, 09 Август 2014 23:12:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

butoff

Симптоми: Централното от ключалката ту работи, ту не. С дистанционното спрях да се опитвам даже.
Повредено е микроключето, което се намира в модул ключалка. При мен повредата е в шофьорската врата.
Подлежи на замяна, но си отиват 3-4 часа.
Какво използвах:
* Филипс отверка 2
* Права отверка някаква
* отверка torx 10, 15, 25, 40
* бормашина
* дремелче(мини бормашинка)
* поялник
* ново микроключе

Разглобява се вратата (добре е да разделяте винтовете, че после се бъркат)
Маха се пластмасата с копчето за реглаж на огледалата (и се разкача конектор)
Развиват се винтовете по кората по 2 от двете страни и 2 отдолу
Откопчава се капачето на дръжката, развива се два по-едри винта
Под лостчето за отваряне на вратата се маха малка кръгла капачка и се развива винта.
Кората се маха

Има форма някаква от стиропор-маха се
Разлепя се изолацията достатъно за да има достъп

Аз лично свалям комплект дръжка с механизма на вратата и жилото с лостчето.
Два винта на дръжката, два винта на пластмасата между дръжката и механизма, един винт на лостчето
Винтовете на пластмасата м/у механизма и дръжката ги развивам за по-лесно измъкване.
Механизма е захванат за вратата с три болта Т35 или подобно.

Механизма се разглобява на две части-метална и пластмасова.
Има огънати метални перца 3 на брой.
Има закопчалки, които се чупят лесно, затова по-внимателно с тях
И добре е да се започне първо с разпробиването на указаното занитване.

Ключето е посочено  на снимката

С помощта на малката бормашина се срязва старото ключе в основата, така че крачетата му остават на залятата
със смола основа. Към тях запоявате новото ключе. Две от крачетата на новото с леко изкривяване се запояват директно, третото се удължава.

Новото и старото ключе. Новото е по-голямо, затова се сравнява къде съвпада пъпката на старото и новото.
Новото ще стърчи малко от механизма, като за целта се реже корпуса (пластмасата) от едната страна.

Доста заигравка е, другият вариант е механизъм втора ръка.
:)

VenZo

Супер, аз имам същият проблем. От шофьорската врата отключва и заключва когато си иска.. Предложиха ми модулче с 2 дистанционни за 70 лв, но се отказах.. Сега или ще се ремонтира или от моргата :)

butoff

Ами централното тръгна, но само с ключ. Вариантът със допълнителен модул с дистанционни е добър.
За зимата си трябва. На мен миказаха цена за модула 35 лева, но ще трябва да разуча как да го свържа.
Предполагам към централния модул на колата или пък директно ще управлява вратите.
Някой, ако знае, моля да сподели.
:)

baro

Модули има и по евтини даже по 25 лв. Те си имат схема на свързване в комплекта. При Фокус машинките мисля се командват с минус ,но не съм напълно сигурен.На буксата на самата машинка вървят 4 кабела два са захранване постоянен плюс и маса,другите два са управляващи единия заключва другия отключва при подаване на маса за което пак казвам не съм сигурен дали се управляват с маса или плюс.Напиши в гоогле" свързване централно фокус" и ще ти излезе темата най отгоре.

locke

Здравейте. Появи се почти същият проблем - през шофьорската ключалка заключва и отключва само нея, през пасажерската всички врати. С дистанционното също всички врати. Какво може да се е повредило при шофьорската, че да не работи с ключ, а с дистанционно  ::)

ivchotr

На дизеляка ни проблемът е обратен - с дистанцонното отключва и заключва когато е по-топло, но застудее ли, работи само механиката с пирона на ключа. Когато е топло работи и дистанционното. Проблемът се крие в годините, май :D
Когато пък е много студено, с ключа заключва само предната врата, без значение дали е шофьорската или пасажерската. Задните трябва да се заключат ръчно с бутоните под вътрешните ръчки за отваряне на вратата.
Предполагам, че влагата и студът, в комбинация с неминуемото износване на механизмите и електрониката през последните 24 - 25 години, са решаващи в случая за подобно поведение. Преди време си играех да махам корите и да пръскам със спрей всички подвижни части на механизма за затваряне и заключване на вратите, но имаше краткотраен ефект. И вече ме домързява да го правя.

locke

благодаря. Може би наистина годините и студа си казват думата

Водниядух1

И при мен започна да я прави тази магария ,но знам каква играчка са тези брави и купих от пазаря модул за дистанционно заключване . Подвързва се към здравата брава и всичко спи.