Да попитам ел-аджиите

Започната от G_o_c_e_v, 15 Април 2014 22:00:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

G_o_c_e_v

Трактора е на 12в, а пали на 24в. Понеже няма шалтер, който да зацепи двата акумулатора и да отцепи зарядката съм сложил най обикновен включвател от стартер да изпълнява функцията да зацепва двата акумулатора. За да е още по гадно съм разделил зареждането на двата акумулатора, като на всеки акумулатор съм сложил А-мпер мер, за да следя дали се зареждат. До тук не знам дали описвам добре картинката, но вместо контактен ключ използвам контактор, защото има 4 гнезда постоянно затворени и 4 гнезда (когато натиснеш контактора) постоянно отворени. Постоянно затворените ги използвам за зареждането (свързани са динамото с ампермерите и от там акумулаторите) и също минусите на акумулаторите съм свързал през контактора на постоянно затворената верига към ключ масата. Постоянно отворените вериги пък ползвам, когато натисна контактора (отцепвам зареждането и минусите на двата акумулатора) да зацепя вкючвателя, който свързва двата акумулатора на 24в и включвателя на самия стартер да завърти двигателя. До тук ако се чудите къде е въпроса ми, то ето го.

Въпрос - Ако изхвърля контактора (защото имам проблем с него) поставя бутон, който да включва включвателите (единия да свърже на 24в, а другия да завърти стартера) и 3 релета:
- едното ще отцепва единия акумулатор от зарядката
- другото ще отцепва другия акумулатор от зарядката
- третото ще разделя минусите на двата акумулатора (ако се чудите за какво са свързани, те играят роля само в зарядката)
Дали когато натисна бутона и се свържат акумулаторите токът, който подавам на релетата да отцепят зарядката и минусите ще стане 24в?
Може би трябва да го нарисувам и да сложа снимка, но ако така ме разберете и ми кажете, дали ще им стане нещо на релетата?
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

tropper

Релетата трябва да са ти с контакти за 200А стартерен ток. Такива релета се наричат контактори, връщаш се на сегашното положение.

Това което ползваш в момента контактор ли е (електрически управляем) или ръчен шалтер?
Какъв е проблема на контактора? Че са нагоряли контактните пъпки и не винаги дава контакт или нещо друго?

П.С. Или аз нещо не раазбирам, или... "магнет" не е ли генератор на високо напрежение за запалителна искра? Как с него свързваш верига?
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

G_o_c_e_v

ЦитатТова което ползваш в момента контактор ли е (електрически управляем) или ръчен шалтер?
Беше електрически, но съм извадил бубинката и си го натискам с пръст.
ЦитатКакъв е проблема на контактора? Че са нагоряли контактните пъпки и не винаги дава контакт или нещо друго?
Проблема на контактора, е че когато го пусна и трябва да зацепи зарядката (двигателя е стартиран) не зацепва единия акумулатор, трябва да разбутам копчето за да се наместят пластинките вътре и тогава отчита на ампер мера, че почва да зарежда.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

G_o_c_e_v

Може би в мъките да го напиша по разбираемо съм сменил включватела на стартера с магнет. То пък сега може и включвател да не е, ама не се сещам как да го нарека...

G_o_c_e_v

Ето я схемата в момента както е на трактора...
По червените кабели, ако ги ползвам да управлявам трите релета, дали ще стане тока 24в когато натисна бутона?

Ето го и включвателя, който свързва двата акумулатора...

Тук системата е на 12в но да се види включвателя по ясно, за десния говоря, той включва в момента на 24в към левия включвател на стартера, който е...

tropper

Цитат на: G_o_c_e_v в 15 Април 2014 22:22:44
Може би в мъките да го напиша по разбираемо съм сменил включватела на стартера с магнет. То пък сега може и включвател да не е, ама не се сещам как да го нарека...
Хаха :)
Така звучи на място.
Някой го наричат това "бендикс", но и то не е правилно - то е както да наричаш всеки челен товарач с името "Фадрома" или всяка копирна машина - "Ксерокс" ;)
Включвател (шалтер) на стартера е добре.

Според мен схемата, която си реализирал в момента е почти правилната, само не гарантира добре последователноста на откачане закачане и износва контактните пъпки.

Ще помисля сега и ще ти драсна вариант за "модернизация", който да удължи живота на контактите на релетата  8)

Alexi

принципно ще стане ,но между 2та акумулатора ( при палене ги свързваш последователно ,в момента с комутатор от стартер ) не можеш да сложиш реле ,там тече много голям ток ще ти трябва реле 250-300А с бобина на 12волта ,такова не знам дали изобщо съществува но реле на тоя ток и бобина на 220 волта е 180-190 лв .. между 2та акумулатора трябва да си остане комутатора от стартер който си е предвиден за тоя ток .. дали напрежението в тоя момент към останалите релета ще стане 24 волта или ще си остане 12 зависи от схемата на свързване ,по тая схема напрежението ще си остане 12в към контактора

tropper

Като помислих една цигара време се оказа че има един по-сериозен проблем.

В момента в който закачаш вторияп акумулатор към първия, преминава сериозен изравнителен ток в посока от по-добре заредения, към по-слабия.
И тук смислено решение за малко пари няма.

Имам една друга идея в главата, ама ще я помисля няколко минути, преди да ти я хвърля :D

G_o_c_e_v

Писах, писах, писах, пък то имало отговори и ся пак ще пиша...
Релетата ми трябват само за жълтата част от схемата и също така тънката черна линия, която свързва минусите на акумулаторите. Силовата верига ще си остане така, там няма да се бута, важното е да разделя зареждането (динамото) от акумулаторите в процес на палене и въпроса ми беше дали ще им стане нещо на бубинките на релетата ако ги управлявам от червените линии от схемата.

G_o_c_e_v

Евентуален отговор...
Двете релета, които ще разделят левия и десния акумулатор от зареждането да са на 12В ххА управлявани от червения кабел на левия акумулатор, а третото реле, което ще отделя минусите да е 24В ххА пък да се управлява вече след като схемата се е свързала на 24в или иначе казано от десния червен кабел.

tropper

Втория акумулатор само за стартера ли го ползваш?
Има ли нещо друго по трактора, което да е на 24V?

Предлагам ти едно решение без релета и без механично износване, но с известен компромис.
Компромисът се състои в това, че след запалване на стартер с въртене около 10 секунди и ток 300A (тока предполагам е по-малко, но за всеки случай с толкова съм смятал), ще са необходими 13 минути работа на двигателя за възстановяване (зареждане) на акумулатора. Ако трактора "пали от четвърт" и го ползваш, а не само да си играеш да го палиш и гасиш, мисля че става ;)
Бонус е тоталната липса на релета и механики, големи изравнителни тоци на акумулаторите и махане на единия от включвателите за стартер. Остава само оригиналния на трактора.

Повашаващия конвертор мога да ти го дам на поносими пари - цък.

/ Надявам се да не се тълкува като самореклама. Просто предлагам елегатно решение без релета и контактори. /

G_o_c_e_v

ЦитатВтория акумулатор само за стартера ли го ползваш?
Има ли нещо друго по трактора, което да е на 24V?
Втория акумулатор се ползва само при палене, през останалото време се вози и зарежда само. Няма друго, което да е на 24V то даже и стартерите са 12V но понеже трактора си пали лесно, не им пречи на стартерите и да ги въртим на 24V

К.Методиев

Това дето се мъчите според мен е много по лесно да се ползва превключвател от ифа, те също са така палят на 24 и минават на 12, кофтито там е, че трябва да се въртят от време на време акумулаторите, но и това се лекува, решаваш си всички проблеми с големи токове и т.н.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

momo76

Щом пали лесно и стартера си е 12В, защо го въртиш с 24в и си усложняваш живота.

G_o_c_e_v

Ифов шалтер имаше, но са проблемни и го махнахме. Отделно, няма как да се закачат два ампермера. Палим на 24в защото двигателя се развърта по добре, зимата също върти по добре. Днес ще направя няколко замервания и ще реша какво да правя.

momo76

Помисли и за 24в алтернатор. Има доста джипове на 24в стартер и 12в инсталация. Там алтернатора е 24в, двата акумулатора са вързани последователно, а 12в за останалите работи взема от средната точка на двата акумулатора.

tropper

Така ще са много разбалансирани акумулаторите и хич не е хубаво  (no)
Долния ще е винаги недозареден, а горния презареден. И двата ще умрат три пъти по-бързо спрямо нормалната експлоатация.
И това при условие че мощните консуматори като фарове и т.н. са все пак разпределени по един на всеки акумулатор.

G_o_c_e_v

Момчета, благодаря на отзовалите се. В крайна сметка си разглобих контактора (имах още един) и от двата си зглобих 1 здрав. Само че този път ще направя зареждането към всеки акумулатор да минава през 2 писти на контактора (той е с 4 позиции) свързани чрез мостове. Направих няколко паления с поставено реле, което да разделя минусите на двата акумулатора и дори с не добре заредени акумулатори релето сработва нормално и отцепва минусите.

G_o_c_e_v

Сега ново 20!
Сложихме електрическа 24в лебедка на джип с 12в инсталация. Не питийте защо, да приемем, че е била аааДски на харабия (нова е) и този на когото я слагаме на дали е гледал колко волта е.
Та как да навържа акумолаторите, че да се ползват на 12в при палене и на 24в при ползване на лебедката?
Наумил съм си няколко варианта, но искам да попитам и вас.
1 вариант - с ключ маса да пускам втория акумолатор при изгасен двигател, за да ползвам лебедката (така акумолатора само ще се черпи без да се зарежда и не участва в запалването)
2 вариант - с ключ маса да пускам втория акумолатор при изгасен двигател, но да поставя И пакетен ключ, с който да пусна зареждане на акумолатора след като вече не се ползва за лебедката.(така пък ще се зарежда, но пак няма да участва в запалването)
3 вариант - да потърся стартер на 24в и има едни джаджи при тракторите, които позволяват палене на 24V в 12V инсталация и зареждането също се управлява от нея. Така акумолаторите ще са си последователно свързани, лебедката също ще се подвърже нормално.

ivchotr

При мотоциклетите се ползва соленоид - реле, което прехвърля 12 волтовия ток от акумулатора към стартера. Както при автомобилните стартери, само дето се монтира отделно. Смятам, че ако ползваш такова и управляващата му верига е вързана към ключа за лебедката, при даване на контакт на лебедката, соленоидът ще прехвърли тока от втория акумулатор към нея. Лесно е за изпълнение.

Примерно ТАКОВА

К.Методиев

Лебетката е много мощна, и на загасен джип ще ви падне акумулатора ако теглите обикновено, виждал съм го не веднъж та мисли как при работещ да стават нещата.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

G_o_c_e_v

Благодаря за съдействието. Май само Аз ще си питам в темата щот все изкълчени неща искам да правя...
Та отказахме се от тази лебедка. Няма лесен и смислен начин за подвързването на тази лебедка. Както писа К.Методиев трябва двигателя да работи иначе няма смисъл.

К.Методиев

Скоро имах подобен казус, един колега искаше да пуска 24В печка вебасто суха в кола, разубедих го, монтирахме 12в бензиново вебасто от бмв наложи се малко да се отключи но всичко си стана.

Изпратено от моят Redmi Note 2 с помощта на Tapatalk

hotblooded

Гоцев,  колкото А дърпа тая лебедка?  Някой познат да ти направи един инвертор 12/24 волта?

G_o_c_e_v

Нямам представа колко дърпа, но ако джипа потъне в кал и тръгне да се тегли с лебедката сигурно бая А ще дърпа. Няма книжка самата лебедка.

hotblooded

Не може да няма никакви означения по самата нея,  а да тегли сама джипа, без помощта на самия джип - деба, това ще му трябва кабел от НЕК...

К.Методиев

Цитат на: hotblooded в 09 Декември 2016 12:07:32
Не може да няма никакви означения по самата нея,  а да тегли сама джипа, без помощта на самия джип - деба, това ще му трябва кабел от НЕК...

Като знам, че кабелите на лебедката са над 50кв и захранване направо на акумулатора над 150А пик има, имаше някъде документи от една но трябва да проверя.
Тази я монтирахме пролетта, консумацията и е от 70 до 330А по каталог!