От барабани към дискове - Мондео МК 2?

Започната от martin1977, 18 Февруари 2014 17:53:15

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

martin1977

Колеги здравейте. Много е изписано за конверсия на предни дискови спирачки от по-малки към по-големи дискове в различните им варианти и горе-долу темата е ясна и не чак толкова сложна. Но никъде не откривам конкретни питания за конверсия от барабани към дискове отзад на Мондео мк2 Джия 2.0 16В 130 к.с. модел Хечбек. Някой колеги са писали за това, но те са с комби модел, а той отзад си е с "уши" на шенкелите за захващане на спирачните апарати и конверсията по този начин е сравнително лесна. Но на хечбека няма "уши" на шенкелите! Сега ще кажете - ами смени шенкелите. Да, ама като не намирам такива шенкели, а и тук възниква въпроса - еднакви ли са шенкелите на Мондето с дисковете и това с барабаните. А и това става само от МК2 2.5, а такива у нас за части са рядкост. Намирам няколко Кугъра, но се питам дали от Кугър ще стане на Мондео тази конверсия. Как мога да го проверя това и моля за съвети ако има запознати. Благодаря колеги. И моля кажете ако има някаква по-специфична особеност при тази конверсия. Мисля че като се сменят шенкели, трябва да падне яко разглобяване отзад, или се лъжа?

opex

Голяма е вероятността да станат от Кугър, но трябва да се провери.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

martin1977

Как да го проверя? Трябва да разглобя половината кола и с чарковете да ходя да търся. За единият опит разправията е огромна и ако не става после пак сглобявай....дали някой не знае със сигурност и ако става направо да пазаря от Кугър, че това Мондео Хечбек с дискове отзад у нас си е направо кът...

momo76

Търси от хечбек и то прегледай дизеловите. При тях се срещат често. Почти съм сигурен, че и от Кугар стават.

martin1977

И аз съм почти сигурен, но точно това "ПОЧТИ" ме притеснява. А от Мондео не намирам. Прерових цяла България и всичките са с барабани отзад.

momo76

Сега гледах, че за Мондео и Кугар задните шенкели са еднакви номера, т.е. би трябвало да стане.

martin1977

А аз къде и как мога да проверя дали са еднакви? При разни дистрибутори преди бях гледал че предни спирачни апарати по номер и каталог за Мондео МК2 2.5 и другите Мондео МК2 са еднакви, а всъщност дисковете на Мондео МК2 2.5 са 278мм., а на другите МК2 са 260мм. и няма начин спирачните апарати да са еднакви при различен диаметър дискове. Но дистрибуторите вдигат рамене и не могат да ми обяснят. Знам ли вече - то и на каталози човек да няма вяра. Иначе ми се иска да взема чарковете от Кугър и да почвам с конверсията ... ами ако се окажат различни какво правим - всичко на вторични, откъдето ще взема 20 лева, а познайте колко ще съм дал?

momo76

Проверката става с Микрокат или Тук или Тук.
А за Мондео с 2. мотор има с малките и с големите дискове.

martin1977

Колеги, намерих Мондео МК2 седан 99г. с мотор 2.0 130 к.с. с дискове отзад. Колата се продава на части и е с десен волан. Има ли такава фабрично или е модифицирана допълнително с дисковете отзад.

Та мисълта ми е, че човека ми дава двата шенкела с всичко на тях- главини, дискове, апарати, жила...абе всичко което е на шенкелите за 150 лева. Добра цена ли или да търся нещо по-евтино. А и нека да питам- това е седан, а моята е хечбек. Ще стане ли конверсията която искам да направя или ще имам ядове...дайте съвет какво да правя? А и това че е с десен волан има ли значение?

martin1977

Та мисълта ми е, че човека ми дава двата шенкела с всичко на тях- главини, дискове, апарати, жила...абе всичко което е на шенкелите за 150 лева. Добра цена ли или да търся нещо по-евтино. А и нека да питам- това е седан, а моята е хечбек. Ще стане ли конверсията която искам да направя или ще имам ядове...дайте съвет какво да правя? А и това че е с десен волан има ли значение?

pantata

Седан и хетч са еднакви, аз съм намерил от хетч за ъпгрейд. За цената не коментирам, че и аз се съветвах. Аз взимам и предните апарати, но без дискове и накладки от 2.5

martin1977

А има ли разлика в задните дискове и апарати между 2.5 мотора и останалите?

pantata

S.Stoyanov

Колега разликата в предните спирачни апарати между 2.0 и 2.5при мк1 има, а при мк2 мисля че няма , но най-голямата разлика е в съпорта и от там и по големия диск.А при мк1 са и с по големи накладки в допълнение.
Относно цената аз като вземах за ескорт но от фокус, а там са лагер главини, спирачен апарат и съпорт, дискове, накладки и жилата дадох 130лв.Така че мисля че 150лв се ядва ако всичко е що годе запазено, най -вече дисковете и накладките.

martin1977

Колега, не забравяй че към цената са и двата шенкела, защото моите са без уши за захващане на спирачния апарат. Утре ще му ги поръчам и да се надявам да стане конверсията и да няма някаква разлика, че после за желязо трябва да ги давам ......

silver_lcs

колега ако те е толкова страх по добре не прави нищо...то е ясно ,че никой не иска да се прецака но като гледам чак се караш на колегите с някой отговори....или се впускай смело или не се занимавай....

opex

Що не вземеш целия мост от това, което си намерил?
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

martin1977

Незнам къде видя че се карам на някого, а и мисля че форума е за да си помагаме със съвети, затова попитах дали има хора, които знаят ... аз ако исках да рискувам и да пазарувам на сляпо, нямаше да питам тук и да губя своето и вашето време ..... извинете ме ако съм засегнал някого, но ще помоля ако някой пише в темата ми, то да е по темата. Благодаря за разбирането!

martin1977

Цитат на: opex в 20 Февруари 2014 22:43:08
Що не вземеш целия мост от това, което си намерил?
Не става колега, ще ми го пращат по Еконт ... иначе знам, че би било най-добре така

opex

Да, но ако вземеш моста са "5" болта, които трябва да развиеш на крик и трупче пред блока. И не се занимаваш с глупости. И пари за сервиз. Като дръпнеш чертата отдолу 1.во може да ти излезе по-евтино, 2.ро слагаш нещо дето си е така от завода и 3. става по-бързо отколкото да се мотаеш из морги, програми, сравняване, проучване, несигурност...
qaяכSTuning
Suum cuique

К.Методиев

Тези в багажника ми са от кугър и мисля, че е достатъчно за отговор по темата.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

martin1977

Кристияне извинявай, но не те разбрах. Това че са в багажника ти какво трябва да означава? Че си ги взел и не стават и затова са ти в багажника или че си ги взел да ги слагаш на твоето Монди? Ако не се лъжа обаче ти май отдавна си с дискове отзад?

К.Методиев

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Светльо

Даже на снимката се виждат двата ми ключа, голяма работа беше днес особено с жилата :D. Но мисля си заслужава всичко  ^-^

К.Методиев

Мда сега след рециклирането ще видим как ще седят. :)

martin1977

Момчета, другият път като правите такива неща свиркайте да гледам и аз, да видя как става че сам да си сменя някой ден. Светльо, ти знаеш че отдавна ти бях казал че искам дискове отзад. А какво става с пилота, нали щяхме като почиваш някоя събота или неделя да го слагаме, звънях ти през седмицата няколко пъти, но не вдигаш.....ей, забравихте ме вие мен.

К.Методиев

То в разглобяването няма сложно, молиш се да се отвие всичко, не че и да не се отвие е голям проблем ама е повече разправия, при сглобяването има някой тънкости вече.

martin1977

А от Кугъра всичко ли пасна без да се налагат някакви преправяния. А моето е МК2 хечбек и мисля че трябва да има и АВС отзад. На всички Кугъри ли има АБС, защото точно да ми пращат от Мондео от Хасково и човека вика че нямало на главината никакви датчици или кабели....

pantata

Разликата идва от главината с или без абс. Можеш да сложиш твоята главина на неговия шенкел. Не съм 100% сигурен, но би трябвало така да паснат нещата, някой ако може да потвърди.

К.Методиев

Не виждам какво те притеснява главината, слагаш си твоите главини с твоите датчици, ако ги извадиш здрави разбира се, че често се чупят, иначе да кугъра има абс, но и да нямаше не ме притеснява, шенхела си има отвор за датчик винаги. Аз още не съм ги слагал но съм 100% сигурен, че стават защото съм ги свалил лично и окачването им е идентично сверил съм и парт номерата им и са еднакви за всички мондеота и кугър от 1993-2000 като изключим комби моделите.

Ама пак ти прочетох поста, къде в главината датчици и кабели търсите като на нея има само пръстен, останалото е в шенхела.

Всяка една главина независимо дали е с АБС или без става, аз дори съм им разменял и пръстените с броячите вадят се и се набиват елементарно, ето ви разликата: