Летни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 25 Октомври 2011 21:38:11

« назад - напред »

0 Потребители и 6 гости преглеждат тази тема.

April

Това с машинката съм го виждал някъде :)

ivchotr

Tук не става въпрос за 5 годишни гуми, а за миналогодишни. Освен това не стана ясно през коя седмица на '23 г. са излезли от завода. Щото, ако е било през последните седмици на годината, зимните месеци демек, не виждам някакъв смущаващ проблем. Ако ти ги бяха предложили в началото на това лято, пак ли щеше да ги откажеш? А пък, ако ги беше търкалял това лято, щеше да навъртиш 5 - 6000 км и догодина пак ще са с ДОТ отпреди 2 години, ама вече и търкаляни 5 - 6000 км. А, ако ги вземеш сега, за следващото лято ще са като нови. И, ако цената им е осезаемо по-ниска от на гумите, които би си купил догодина или пък дори и сега (които догодина ще са с миналогодишен ДОТ :D ), какво има да му мислиш толкова?!?

Аз лично ги ползвам докато стигнат до по-ниския маркер и тогава ги сменям. Континенталките по принцип стигат до маркер по-бързо от другите гуми, което е в резултат на доброто сцепление. Ако изкарат 3 сезона, сменям. Ако изкарат 5, все тая. Има и нови гуми, протекторите на които са по-твърди от на 5 годишни други.

С риск да се повторя, печката изкара много лета с едни китайски Аеолус, които държаха до последно. Още са в мазето, щото младежите не са решили какво да ги правят :D А когато ги сложиха на колата, ги взеха с отстъпка за под 60 лв бройката, нови. Не помня дали ДОТ-ът беше от същата година, ама все тая. По онова време Континенталът вървеше над 100 кинта с отстъпката :D

Жоро Петков

Цитат на: Alexi в 09 Ноември 2024 21:23:08пипни грайфера на едни нови гуми и пипни на едни 5+ годишни и ако ти се види еднакво мек ще ти подаря един комплект чисто нови гуми по избор 
На мен дали ми се струват еднакво меки е без значение. Има много проведени тестове по въпроса.
Като купувате чистачки - дота на гумата гледате ли го (или на силикона айде)?
Нищо де аз не искам да споря, а сподел мнение и как процедирам. Обикновено си харесвам модел гуми влизам в един сайт и си ги поръчвам без да ме интересува дали са произведени преди 15мин или преди 2г.

April

Аз съм човека с най-пресните летни гуми в на Балканите, а вероятно и в Европа. DOT 1024.

ivchotr

saggy

Моите зимни са ДОТ 3324, така че не си ти :)

April

А честито :) и със здраве.

Всъщност утре ще видим - не съм ги вземал още.

ivchotr

April

saggy

Интересно ми е защо избирате примерно Continental или Michelin като премиум марка, а не Goodyear и Bridgestone, като и последните 2 са по-евтини, с много сходно пътно поведение и същите качества? Вярно цената не е толкова надолу, но е между 5 и 10 лева на гума, но все пак е по-малко. Аз два пъти купувам за личния си автомобил летни гуми Goodyear и не видях с какво отстъпват на Мишелин-а, който съм карал при служебни коли.

Жоро Петков

Ми щото сме свикнали най-вероятно.
Сам си написал, че разликата е 10-20лв на гума. Те и параметрите им почти винаги са сходни.
Разликите най-вероятно са, в спирането едната ще е по-добра, другата в по-мокро.
И 4те марки са премиум, но е важно, когато човек си избира от тях да влезне и да гледа тестове на точния размер, че понякога има изненади.

April

Аз досега не съм имал Contiental, та реших да опитам. Само на едно хубаво колело имам гуми от марката  (tooth)

https://medina-med.com/guma/0-01-03-0-0-03-1-1269/gumi-continental-205-55r16-91h-premiumcontact-7/

Цената ми се вижда доста разумна.

Утре ще пусна снимки, каквито и да са като DOT.

Увериха ме, че е от 10 месец 2024 г., по-горе съм написал глупост.

От Медина Мед винаги съм бил супер доволен - много приятни и любезни хора са.

Това с купуването на летни гуми зимата си беше някаква прищявка, също както и с летите джанти дето обсъждахме.

Има и друго де - тя колата си имаше пресни летни гуми, но пък изхвърлих на жена ми на колата летните гуми и предпочетох аз да си купя нови, а тя да кара по-старите и без това нищо не кара като пробег лятото.

Нейните вече и бивши фокусови са Firestone Roadhawk и също ми се виждат прилични.

ivchotr

Супер си е цената като за днешно време.

Аз ползвам гуми на Континентал откак съм взел Фокуса. И зимни и летни. Със служебната Тойота в един лек снежец преди 15-ина години брах срам на едно почти неразпознаваемо нагорнище. Дали имаше и 3 градуса наклон. Гумите бяха някакви зимни Гудиър. Пълен боклук. Колата не можа да се качи, смятай. Тогава се зарекох тази марка да няма нищо общо с моите МПС-та.

Но трябва да стане ясно, че колкото и да са добри едни гуми, има и други фактори, които влияят на представянето им.

saggy

Ако си попаднал на някой еко-веган-goodyear от ниския им клас, може да се опариш. Премиум марките имат нисък клас гуми, най-често с "еко" наименование, които трябва да се избягват. Най-добрата зимна гума, карана от мен, беше Goodyear Ultra Grip Performance 1. Летните ми гуми вече за втори път са Goodyear Efficient Grip Performance и имат супер поведение, разход и нисък шум. Тук въпросът е колко пробег ще изкарат, защото летните гуми се поизпичат на слънцето, защото колата е навън през цялото време.
За Континентала знам, че е бързо се изтърква в сравнение с останалите премиум марки, което не е плюс. Като гледам тестовете и класациите последните години, Бриджстоне правят най-добре балансираната лятна и зимна гума от туринг класа, демек за ежедневно каране и пътешествия, което е масовият клас. Ultra High Performance гумите по-скоро са другите премиум марки.

ivchotr

Нямам никакъв спомен какви точно са били Гудиърките, защото не съм ги купувал аз, ами някой логистик. То аз и моите ги помня само докато ги купя, та онези ли :D
Освен това няма как хем да имаш добро сцепление, хем гумата да трае вечно. За летните специално.
А пък за мен най-важно е гумата да има добро представяне на мокро, в дъжд. Щото с едни Дебици ли бяха, някакви други ли, в един мокър ден едвам спрях на светофар, който смени сигналите малко неочаквано :D По някаква случайност колите в двете ленти пред мен бяха оставили място като за още една помежду си, та спрях точно там. Иначе аз щях да правя предница, пък този пред мен - задница (tooth)

Alexi

аз съм мега доволен от Efficient Grip ,това е втора кола на която купувам тоя модел - голям пробег ,тихи ,отлични на дъжд

April

Добро утро на всички!

Изкрючително съм доволен от екипът на Медина Мед и в частност на Стефан - база бул. Сливница - София.

С уважение:

Април

ivchotr

Ама и ДОТ-ът е като гъзарски номер от КАТ :D

April

Alexi

за какво са ти сега тия летни гуми ,само аз карам летни гуми зимата (tooth)

April

Прищявка беше, уважаеми г-н Алекси, за да видя дали може да си купи човек прясни летни гуми зимата, от първите доставки.

Vive la France!

Аз мислех, че ще са румънски, социалистически наши си гуми, а те капиталистически.

Април

Alexi

Още една картинка да ви кача за сутрешен размисъл  :D

ivchotr

Нещо повече за това кой, къде, кога, с какви гуми - нови, стари, марка и модел, е правил тези изследвания?

saggy

При оная история, дето споделих за Петрохан и летните гуми, дали таз графика ще е актуална? Щото при нула грауса  и малко дъжд най-вероятно ще стане добра пързалка. А този тест е при услове "Dry braking distance" Иначе пичът от https://www.tyrereviews.com/ обикновено тези тестове ги прави с топ марки гуми.

Alexi

вижда се името на клипа ,намерете го и го гледайте .. стари гуми ? до сега не съм гледал тестове със стари гуми ,ако има такъв ще ми е интересен  :D пича тества в тоя клип нови топ модели гуми ,освен на сухо - и на дъжд и на сняг ,прохода Петрохан не го интересува ,както и мене впрочем - нямам намерение да го минавам нито зиме нито лете ... но по нашите форуми битува дълбоко вкоренен мита ,че зимната гума е по добре от лятната дори при сухо време ,защото лятната се "вдървявала" под някакви си градуси ( да речем 15 ,по някои форуми са 12 ) .. тя може и да се вдървява ,но е доста по добре от зимна гума при сухо време независимо от градусите ( каквото е времето 90% от зимата ) .. при мокро време нещата са на кантар ,над 6-8 градуса лятната бие всички зимни гуми и е на кантар със всесезонни ,стои доста добре до около 2 градуса ,надолу вече отива на лед . На сняг нещата са ясни .

saggy

Тия експерименти за летни гуми близо до 0 градуса са доста неприложими за Западна и Централна България, където зимата не е много топла и има сняг от време на време, особено ако живееш в планински район. На Tyrereviews този тип клипчета обикновено завършват с препоръката да се кара със зимни гуми през зимата. Последната седмица в София е доста влажно с лек дъжд и мъгла, което задържа влагата ниско и като прибавим мръсната асфалтова настилка, където кал и влага образуват хлъзгав слой като намазан с крем асфалт, съвсем опасен експеримент ми се струва. Ако си в Южна Франция и Северна Испания да си караш с летни гуми, но по нашите ширини дори на сухо при нула градуса няма добро сцепление. Това вече го играх преди две седмици с включване на ESP и прибоксуване в студените сутрини (3-4 градуса сухо време).

ivchotr

Какви 12 - 15 градуса, ве?!? Това са си летни температури сутрин. Говорим за представяне на летните гуми под 7 градуса. За под нулата пък изобщо няма какво да коментираме. Освен това ми се струва, че тестовете трябва да се правят с гуми на поне 1 година пробег. Щото никой не си сменя гумите всяка година. Или поне тези, дето го правят, са сигурно един на милион.
Да не съм се пързалял с летни гуми в късната есен и през зимата -може и да повярвам в митовете за тях и в някакви нагласени "тестове". Ама личният опит слага кръст на подобни "прозрения".

Alexi

ето и един тест на нови срещу износени гуми .. навън си сменят гумите който кара повечко особено - всяка година или най много през година ( а там почти всеки кара доста ,25-30к на година поне )  ,ако вземаш 5000 евра на месец ,да дадеш 500 за гуми година не е болка за умиране

ivchotr

Този последният тест на летни гуми в зимни условия ли е или просто нови срещу стари?!? Щото не се виждат данни за вида на гумите и температурата по време на теста. А то е ясно, че новите ще са по-добри.
Ама за да не се мъчите, най-много съм се пързалял с ползвани летни през зимата :D

Жоро Петков

Абе карайте си как искате и с квито гуми... обаче ако някой с летни гуми зимата, ме използва мен за спирачка или мантинела ще разбере къде зимуват раците.

Тази последната графика скоро (надявам се) няма да е актуална, защото от ЕС искат да прокарат закон, задължащав гумата да запазва максимално идентични параметри през целия си живот.

А тва, че на запад сменяли гумите на 1г е пълна простотия. Дори милионер няма да си смени гумата на нормална кола всяка година. Гумите имат живот 50-60 000км на нормален асфалт или МИНИМУМ 4г (след това евентуално характеристиките им могат да се влошат). А заплата 5000 евро не е ниска дори в Германия.
Отделно в България си купувате гуми на 4г - дори да си купите най-скъпите по 300+ лв парчето това са 1200лв на 4г - 300лв на година; 1 лв на ден;
Хайде сега сметни колко левчета давате за кафе, цигари, вафли и разни други безполезни глупости ВСЕКИ ДЕН, а като дойде време за нещо важно като гуми се почва - брях брях много скъпо бре!