Фън, спам, шитня, тр, тд!

Започната от Bobi, 18 Септември 2011 20:29:53

« назад - напред »

0 Потребители и 6 гости преглеждат тази тема.

Жоро Петков

Alexi

ще продадат 15-20 бройки  :D това не им е Америка ..

Жоро Петков

Ба поне толкоз само в БГ разни ми ти зърнари ще се обзаведат  :))

ivchotr

Нещата пак станаха като по Соц-а. Заменям тристаен за автомобил беше често срещана обява. Само че колите бяха Лада, Москвич, Волга, Трабант, Вартбург и т.н. :D  А "безпрецедентен прецедент" беше върхът в статията :D

ivchotr

Понеже се наложи да споделя в една друга тема история за уморен водач на Фолксваген, който ме вози преди малко повече от 40 години, се разрових из Мрежата да намеря снимки на въпросния модел. И понеже много приличаше на "Сироко", но от третото му поколение, а пък действието се разви години преди да спре произвоството на второто, в крайна сметка се наложи да попитам ИИ какво се случва, ма..а му :D
Та ето линк към разговора ни. От средата нататък става бая весело:
https://www.google.com/search?q=%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+volkswagen+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE&sca_esv=dcf9c7310e527f23&biw=1052&bih=581&ei=21Jfap-XBcCIxc8P3YCk2Qk&uact=5&sclient=gws-wiz-serp&udm=50&fbs=ABfTbFXwlfC-6x90-BaROLLYzyzdT1QhpmdRRafSY9ldaQi6q0p2q01n_6hBOetmZwVuLJ3oHLlCUP0sjsWFRTM-5GXOeF0vKxowNpA7BBpXRF4iGt4ZBVIVctPEz9Wtod1MqlKH-NQDGlVMCOuOPPWlBpwPzWwqedhbNSzLGkb4E_x367gEoA_Dsfiw_AQXW5JxGnLNfUMDigOAXz6Hsx8FedtTB-15yQjJAXuvKgLFiYOg4-QA96u6YVYy5ld72WVa7Q0nsC6l&aep=10&ntc=1&mstk=AUtExfAglXHNNluYvM2mx43D-5cID03YT4eNUahcz9RAgQAt5mVDpUlKKB_sx20FFWMTFGyXNfVGntQJKOEvFdTVoo7wKWYTWzWy9JgtdBMJmeWw649QNCcmgm4Lflc1vpLiVc3nHRwsSCDkRGENPKFLUJX75wUokqDd-Mc&aioh=3&csuir=1&mtid=OFNfaonNDJSI9u8Pg9PE4A0

Alexi

ЦитатЗдравейте, колеги. Искам да споделя официалната 'ценова политика' на СФА за България. За смяна на ОТДЕЛЕН ПИСТОВ РЕМЪК С РОЛКИ (без ангренаж, без демпферна шайба, без водна помпа) на Peugeot 5008 (1.6 BlueHDi) в СФА Бургас ми фактурираха 482.68 евро! Частта (Кат. № 1631481680) е таксувана за 634 лв., а трудът е пуснат 2.2 часа. Централата в София (Емилия Йосифова) официално ми отговори, че това е нормално и цените са коректни.
Нещата излизат извън контрол в официалните сервизи .. в СФА с моята дърта барака отдавна не съм стъпвал ,явно няма и да стъпя  :D

Жоро Петков

Е добър ден те представителствата печелят от обслужване.
Ще ти продадат кола на загуба, защото знаят, че после ще си избият от обслужване.

saggy

Услугите станаха много скъпи. Бих казал, че и частните сервизи също вдигнаха чувствително цените. Всичко, в крайна сметка, е на гърба на крайния клиент, но то не може да са така нещата постоянно.

Alexi

постоянно ще са така ,вече никой няма да смъкне цените .. тоя оня с по калпави услуги ще фалират и така .. очакваме да се вдигат и доходите  :D

Жоро Петков

За вдигането на доходите - оказа се че наблюдавам нещо със заплатата си. От 10г насам покупателната ми способност не е нарастнала особено. Някак си заплатата ми се вдига доста доволно като гледам сумата ама накрая на месеца съм спестил същия процент и не съм минал от хляб на хляб със трюфел и златни парченца, както се казва... та така с увеличението на доходите...

ivchotr

Зависи и дали си увеличил обема на покупките. Че цените растат е вярно. Особено в кръчмите. Аз съм им обявил бойкот и влизам там само при крайна необходимост. Тези грам не се свенят да дерат кожи, хем доста време караха на 9 - 10 процента ДДС. Че забравих колко точно им беше налогът. И точно когато им намалиха ДДС, те вдигнаха цените. Сега покрай войните съвсем се оляха.

Жоро Петков

Ми това ти казвам човек - почти не съм променил консумацията и обема - дори много повече гледам нещата на промоция вече.
Кръчмите съм ги закрил тотално - алибабугера може да ходи да си яде чиниите за по 10 евро.
Да ми искат 10тина евро за 1 скапани спагети с 50гр кайма и най-евтиния доматен сок - да си гледат работата. Бургаско - 2.5 евро в магазина е 50 цента. Да не говорим, че има заведения където бургаското е над 3 евро човек...
Обаче са си пълни заведенията, което е странно...

April

И аз изповядвам същите политики спрямо кръчмите.
Добре, че навремето се находих.
То беше чудо, чудо  (tooth)

Alexi

Цитат на: Жоро Петков в 18 Август 2026 08:46:29За вдигането на доходите - оказа се че наблюдавам нещо със заплатата си. От 10г насам покупателната ми способност не е нарастнала особено.
апсолютно същото е при мене .. даже годините са около 20 .. през 2005 купих ново строителство по 260Е квадрата .. в момента цените в моя квартал са такива ,че спрямо заплатата ми в момента, подобно жилище струва горе долу същия брой мои заплати .. скоро спорихме с колега според който жилищата страшно са се вдигнали .. е колко страшно ? средната заплата е 1800-900Е ,не е 150Е като 2005.. при дребните неща горе долу пак е така

Жоро Петков

Мисля, че само богатите усещат "вдигане" на доходите, което малко и при тях е ебахти имагинерното.
Мъск струвал Трилион долара... що за глупост в момента, в който реши да "кешира" всичко ще спихне и затова си играя с дивиденти, бъдещи взимания и т.н.
Измислят само начин да богатеят в затворена система и накрая го духа обикновения човек.
За жилищата съм абсолютно съгласен - ок те са поскъпнали ама ако продадеш апартамента си сега не можеш да си купиш по-голям... т.е. нетната ти печалба е 0. Колите - ми то там същото Моя 1вия фокус беше 26к лева - сега кола под 30к евра доста трудно - а вътре нищо съществено ново. Дефакто става така, че е доста вероятно на определена възраст стигаш до един лимит в корпоративната стълбичка (все пак не може всички да сме меринджеи и вождове трябва и индианци да има малко....) от където просто се надяваш заплатата ти да расте поне с инфлацията, че да не губиш покупателна способност.. (а това започна доста често да се наблюдава - все повече хора губят доста голяма покупателна способност).

ivchotr

Какво представлявал икономическият растеж в България - дядо Пейо си купил преди 40 години гарсониера за 7000 лв. В момента живее в грасониера за 70 000 евра. При това без да се е местил :D

Като цяло, нещата се въртят около това, че в сметките на физическите лица у нас има над 117 000 000 000 лв. От тях около 10 милиарда са в кеш. Това са официални данни. Онзи пълничкият премиер, дето ни тровеше живота с трите си правителства, още преди години беше преревал, че българите стискали в банките 40+ милиарда лева. И държавата и бизнесът не можели да работят с тях - демек гражданите не искали да купуват стоки, за да се движи икономиката. Ами сега направиха така, че да плащаме двойно с новата валута, защото някои от най-необходимите стоки поскъпнаха двойно след въвеждането ѝ. А кой най-много натискаше да влизаме в Евро-зоната? Пак същият пълничък премиер. И то не за друго, ами защото най-сериозните бизнеси в страната се държат от негови и на дружките му фирми от трибуквените охранителни такива от недалечното минало. Плюс още някои близки до тогавашната власт новоизлюпени олигарси. Онези 117 милиарда от по-горе са предимно в ръцете на най-богатата прослойка от населението и донякъде в ръцете на средната класа, доколкото има обособена такава у нас. Повече от половината от населението обаче едвам връзва двата края. Имам предвид майките и бащите ни, които са все още живи, разбира се. Ама това са към 2 милиона човека. Останалите са нископлатени работници и служители в държавни и частни фирми и предприятия. Как става така, че кръчмите да са пълни, е въпрос с повишена трудност. Очевидно е, че се раздават едни пари под масата в не малко фирми. Как фирмаджиите държат и раздават неосчетоводени пари на работниците и служителите си, трябва да кажат компетентните органи. НАП, например.
А ценовият капан беше заложен стратегически от старата власт, защото не се знаеше дали ще могат да я задържат или ще трябва да я предадат, както и стана. Когато започнаха препирните около бюджета за тази година, Асенчо обясни как да се направи стъкмистиката така, че дефицитът да не минава 3%. Сегашното правителство заложи почти двойно по-висок, защото това са реалните неща. И онези скочиха, че било незаконно да имаме такъв дефицит в бюджета. А бе когато и да ги наредиш до стената с наказателния взвод пред тях, все ще е късно. Само, че нямаме такава опция в НК. Махнаха я предвидливо в началото на демокрацията.

Alexi

това са "фалшиви" депозити и са пари изтеглени от банката като кредит и то най вече ипотечен .. пример - човека Х продава апартамент за 200 000 Е .. човека У тегли ипотека плаща му парите и го купува .. човека Х ги слага на депозит - и така х100 000 човека са ти 200 милиарда .. нещо такова са депозитите у нас ,не са продукт на икономически растеж

ivchotr

А бе не е баш така. От доста време никой не си продава апартамента, за да сложи пари в банката. Обикновено тези, които продават стари апартаменти, си купуват или по-нови, или някакъв друг имот на село, да речем. И това е така, защото и малките деца знаят вече, че парите в банката ги яде инфлацията. От друга страна инвеститорите, които строят нови сгради, със спечелените пари започват нови строежи, които пак продават на хората, които не искат да имат изядени от инфлацията пари в банката. Или на хора, които купуват новите жилища с кредити, надявайки се иранските ракети да не ги съборят скоро, а инфлацията да им помогне да ги изплатят по-бързо. Така инвеститорите забогатяват яко, защото печелят тройно вложените пари. Имам няколко познати, които се занимават с този бизнес от години и вече нямат стигане. Но пък понеже сделките се правят с преводи през банка, докато си разходват част от спечелините пари, другите две части си стоят по сметките им и банките ги споделят с НСИ.
Не пренебрегвам и възможността НСИ да прави анализа на подадената от банките информация за наличност по сметки по принцип. Така всички, на които се превеждат заплати по сметки, ще влязат в графата "авоари в банка".
Конкретно при имотите цените за 3 години станаха почти тройни. Визирам между 2020 и 2023 г. От 2023 г. до момента скочиха още толкова кажи - речи. А строителството се превърна в един от основните типове заетост и съответно важен отрасъл в икономиката ни. Защото след грубия строеж започват довършителните дейности - шпакловчици, водопроводчици, фаянсаджии, бояджии, мебелисти, електротехници, ламинатаджии, ламперисти, климатикаджии, навесиджии и т.н. Не остават без хляб и продавачите на бяла и черна техника.
За съжаление покрай цялата тази история губим зелени площи в големите градове и се сдобиваме с тежък трафик, ама това е положението. Затова и общините не се свенят да раздават разрешителни за строеж. Щото те пък къртят данъци от всеки апартамент, къща, офис и т.н.

П.П.
Сори, че измислих някои нови думи, ама ме мързеше да се оливам в писане :D