Фън, спам, шитня, тр, тд!

Започната от Bobi, 18 Септември 2011 20:29:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

стара ви е информацията ,сега се прибирам от Варна - по магистралата нафтата е 1.50 :D добре че сипах оня ден до горе на 1.30 а това са ми 1500 км ,после ще го мислим .. относно това скачане на цените - чиста спекула е ,те за тия 5 дена откакто тръгнаха цените нагоре не са си продали горивата налични по обектите ,отделно имат поръчани количества за седмици напред на ниските цени .. самата рафинерия пък вероятно има поръчани и платени количества дето вече са в доставка за месеци напред .. ама на нашата територия ( щото то не е държава ) е така .. Германия не е удачен пример ,там горивата са доста по скъпи защото в тях влиза пътния данък ... още преди 6-7г като ходих бяха по 1.30-1.40

ivchotr

Преди 8 години в Париж на някаква квартална бензинджийница обикновеният бензин минаваше 3 наши лева за литър.
А спекулата... Ми няма кой да се занимава. Те министрите един подир друг си подават оставките и накрая ще остане сам служебният премиер да брани "честните" избори :D
Иначе работата у нас е като в това клипче, дето мадамата не вдява каква глупост каза и гледа като насрана насред мегдана:

Alexi

инак ако войната се проточи а има всички изгледи точно това да стане защото Иран е огромна държава а без сухопътна операция тия аятоласи няма да падат ,ако Тръмп държи да ги смени ще отиде с месеци а може и години - петрола ще стигне космически цени ( вече е на 90$ барела като отбеляза исторически седмичен скок ) .. ако подмине 120-150 за което има изгледи - ще стане страшно с цените .. не само на горивата - цялата световна икономика е на дизел/мазут .. и това ,че Европа не купува от Персийския залив няма значение - тя цената ще се вдигне на световно ниво и ние няма как да останем като един остров с ниски цени .

ivchotr

От тази сутрин барелът подмина 100 долара :D Не е много за смях, де. Тръмп е нарцис, който се зашеметява яко от мисълта, че с един свой подпис може да срине Света. Онзи опит за покушението му май трябваше да завърши успешно и днес може би нямаше да сме на това дередже. Но, каквото - такова. Урсулите обаче се чудят какво да правят и в крайна сметка не правят нищо съществено. А на този изкукуригващ дедо трябва да му се покаже, че е сам в тази безумна игра на кой е по-по-най.
Между другото, струва ми се, че американците играят с една по-далечна цел. Не знам дали следите новините, които от време на време се прокрадват покрай цялата тази лудница с Украйна и Иран, но преди време мина една за това какви ценни суровини са открити на Луната и как тези, които се докопат първи до тях, ще диктуват икономиката на Земята десетилетия напред. Че и повече. И естествено, китайците са направили решителни крачки към завладяването на Спътника. Или поне към установяването им в районите на предполагаемите яки находища там, като смятат да създадат бази за добив, преработка и изпращане на суровините тук. НАСА съответно също изпъчиха едни гърди напред, но малко като че ли изостават. Руснаците по-скоро биха играли с китайците, както и Индия. И горе-долу по същото време Тръмп удари Венецуела, смени режима там с такъв, който да даде картбланш на американските петролни компании да експлоатират нефтените им залежи. Сега удариха и Иран, пак със същата цел. Обаче Китай е силно зависим от получаването на петрол от тези две държави, за да му върви икономиката и производството на какво ли не на конкурентни цени. Руснаците така или иначе са затънали във войната с Украйна и ставащото в Иран и Венецуела, които им бяха силни партньори, не им е приоритет. И в крайна сметка може да излезе, че "защитата на американските интереси" касаят тези, които имат към Луната, за да им е по-лесно след това да командват всичко живо тук. Дори и когато петролът се е поизчерпал. А ние като независими потребители, имам предвид потребители от които нищо не зависи, ще опъваме каишите яко. Щом Кристалина Георгиева дава съвети да мислим за немислимото като нещо, което комай вече се случва, явно нещата са отишли много към ръба на пропаста. И можем само да се надяваме, че Мелания ще пусне на дядката, ако още му става, де, че да изпусне малко парата.

ivchotr

Alexi

това зареждане е трудно постижимо .. първо няма мегаватови чарджъри като цяло не само у нас ами и в ЕУ ( за Китай не съм се интересувал ) .. това ,че щели да инсталират е ала бала и не е нещо което се прави от днес за утре ,особено при такива мощности .. ние за 2х300 на едно ОМВ чакахме над 6 месеца да излязат всички разрешителни ,обследвания партиди и т.н. .. подобни мощности имат и други недостатъци .. той куплунга с кабела на 300кВ е над 30 кила ( жена много трудно ще може да си зареди ) представям си какъв е на мегават .. там кабела е с водно охлаждане във водна риза по цялата си дължина което допълнително го прави по тежък и труден за боравене .. но нещата се развиват в правилната посока .. предстои да видим на нашия пазар какво ще пуснат и колко ще струва ,стана над месец все обявяват цени на 3те модела които ще предлагат .. Seаlion 7 ще отида веднага да го тествам

ivchotr

Преди година - две, може и повече да е било, споделих мнение, че когато електричките достигнат до тези времена за зареждане и съответно пробег, ще почна сериозно да се замислям за такова возило. И ти сега да ми закопаеш така хладнокръвно намеренията с тези кабели :D Ще се мятам пак на бензинка и ще чакам по-леки кабеляци :D

Alexi

реално не ти трябва да зарежда за 8-10 минути .. един Айоник 5 зарежда за 18 минути без да е супер технология - 800 волта ,на 400 волтов чарджър минава през инвертора на колата и пак зарежда с високата скорост .. 18 минути ти е тоалетна и цигара ( примерно ) или кафе с кроасан ,или 18 мин зяпане на касиерките  :D

ivchotr

Ако има свободна зареждачка. Ама когато се наредят на опашка много коли и всяка зарежда по 18 минути...

Alexi

ето как е решен този проблем в държави които са по напред с нещата .. голяма площадка ,3 оператора ( може да има и зад гърба на снимащия даже ) ,понякога има и барче за кафе/закуски

April

Оня ден на Лидъла на Сточна Гара в София видях един нещастник с една тотатлно избушена Тесла да стои и да се зареда, зареждайки се с никотин. Стана ми жал чак и за него и за колата.

Alexi

в момента им завиждам на тия "нещастници" щото ако зареждаш у вас на 15 стотинки нощна караш без пари ,а аз зареждам нафта на 1.50

April

Карам служебна, ако ми я вземат минавам на колело.

ivchotr

Не са много тези у нас, които могат да зареждат вкъщи. А пък тези стоянки за зареждане надали ще ги имаме скоро. А дори и да се появят такива, надали ще са масови. Така че в газта се крие щастието :D

Alexi

това е въпрос на държавна политика .. докато се крадат по 5 милиона на км преасфалтиране с 2 см асфалт ,или се дават по 2 милиона да преброиш пеликаните в Бургаско езеро (примерно) - няма да се получат нещата .. пари има но не стигат до където трябва

ivchotr

Така е. Ама то по същата логика можеха да понижат цената на горивата в настоящата обстановка с някои държавни решения, за да олабят хватката около врата на масовия потребител. А те ще дават помощи за гориво на социално слаби. Колко са социално слабите, които ползват кола всеки ден ::) Не е въпрос на държавна политика, ами на народопсихология. Вчера на няколко пъти щяха да се блъснат в мен пешеходци от всякаква възраст, заровили носове в смартфоните. И аз бях пеш, де. Ама поне гледам къде вървя. Този народ е тотално зомбиран до нива, от които връщане назад няма. Най-зомбирани са най-младите. И след някоя и друга година ще ни управляват те. Чакай да ти правят зареждачки за таблетите на колела. Онзи бивш премиер с водопада, дето ни набута в "съвета за мир" на Тръмп, през цялото си премиерстване гледаше като току-що нашмъркан и сега ни виси 1 милиард годишна вноска в съвета, който на всичко отгоре не донесе мир, ами война. И не е от най-младите въпросният персонаж. А и ЕС е на път всеки момент да се срине и всеки да се оправя кой както може, ама ние се бием в гърдите, че сме приели потъващата валута за национална. Вече не знам в каква валута да вкарам малко кеш, щото и доларът ми се струва, че ще олекне яко, ако Тръмп продължава да прави глупости в Близкия изток. Няма да се оправим скоро по принцип, какво остава да чакаме масови зареждачки по улиците. Па, ако трябва да пускам кабел от 8-я етаж, по 30 кила на метър, не знам с какво да го укрепвам, баси :D И някой мангал като рече да го гепи по нощите, да ми свали стената долу (tooth)

April

Спокойно, като спре интернеДъ всичко ще се оправи.
Тия, които са си оставили чуковете, теслите и лопатите ще са новите айтисти.

ivchotr

Alexi

тази седмица отваря и представителството в БГ .. имат и ценова листа ,която по мое мнение е доста прилична и цените са по ниски от на Тесла

ivchotr

Вчера видях една Тесла да се зарежда пред блок. Бяха монтирали табло на външната стена на подземния гараж на кооперацията и човекът беше пуснал кабела от него до колата. Ама беше към 18.30 ч. и вероятно се е зареждала до сутринта. Ако е така, този трябва да е бая смелчага или пълен непукист. На мен един приятел ми беше оставил под колата 50 см многожичен кабел за да си вържа акумулатора, че нещо се бяхме разминали и не можах да го взема лично. И като се прибрах след около час кабела го нямаше :D

ivchotr

Пак вчера, струва ми се, Пърхел пусна една шега с Чък Норис. Смях се от сърце :D Днес вече не е сред нас, за съжаление. Чък Норис имам предвид. Този път излезе за последно. От този свят. Но кой знае, може да влезе отново. Все пак е Чък Норис.

Alexi

Цитат на: ivchotr в 20 Март 2026 10:48:49Вчера видях една Тесла да се зарежда пред блок.
като пуснеш да зарежда накрайника се заключва ,и може да се настрои да си остане така дори при приключило зареждане - няма как да го откраднат

ivchotr

Подозирах някакво подобно решение, но не съм наясно как е в действителност. Макар че една брадва ще реши въпроса с противозаконното отнемане на кабела от раз :D С какъв метал е вътре?

Alexi

кабела е меден ,но като знаеш че тече ток там доста ще се замислиш дали да го удариш с брадва .. как да е де ,тия неща вероятно се случват в София - наркомани и всяква измет .. в квартала в който аз живея в Шумен няма кой да дойде да удари кабела с брадва .. колегите от София са си направили служебните автомобили с една шпилка и винт ,да се завинтва плъзгащата врата към купето отвътре че лесно се отваря и ги обират - а аз съм я забравял 10тина пъти отключена с все инструмента отзад ...

Pyrhel

Крадат ги, когато няма автомобили. Във Великобритания след новодошлите лекари, инженери и учители е доста популярно да идеш да зареждаш и да липсват кабели:

Иначе за цените - БУД не е по-евтин ако сравняваме еквивалентни модели, напр. Морски Лъв 7 и Модел У с премиум оборудването + лонг рейндж + задно. Дебна ги, защото съм се замислил дали следващата да не е Модел У.

Аз не бих погледнал китаеца в никакъв случай - нито е по-евтин, нито вторичният пазар е добър. Повече тамагочи, отколкото кола е, да ми мигат мечета, когато си пусна мигачите, връткащи се дисплейчета или подобни глупости. Не ме грабва това, все пак купувам автомобил, а не играчка. Да, с по-голяма батерия е, но пък Теслата е по-икономична и въпреки малко по-малката батерия на LR моделите, тя изминава повече км в реални условия.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Цитат на: Pyrhel в 22 Март 2026 14:53:41...ако сравняваме еквивалентни модели, напр. Морски Лъв 7...

Това нали е пак модел на BYD?!?

Pyrhel

Така де, еквивалентните модели на 2те марки.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

китаеца има повече глезотии като истинско табло ,има щора на панорамата и подобни нещица .. технологично е по напред - флагмана е на 800 волта  ,батерията е ЛФП 92ка (винаги можеш да я зареждаш до 100% не и пречи ) ,по голяма е колата ,имат модел със 7 места за който го интересува ( за сега не се внася в БГ ) ,повече конски сили е от ЛР на Тесла и по скоро трябва да се сравнява с Перформънс .. Тесла покарай ако не си пробвал ,доста различна кола не на всеки допада - колата не завива и не спира добре ,не вози добре ,не е добре обезшумена .. инак за динамика икономия софтуер - категорично са на топ ниво

ivchotr

ivchotr

Ще трябва да се свиква - скоро всички коли ще са китайски, макар и с европейски или други емблеми върху ламарините :D

https://fakti.bg/avto/1047474-novite-modeli-na-opel-i-alfa-romeo-shte-badat-izgradeni-na-kitaiska-platforma