Фън, спам, шитня, тр, тд!

Започната от Bobi, 18 Септември 2011 20:29:53

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

ivchotr

Alexi

кола мечта е това .. за съжаление твърде много пари .. никой не го е карал да я оставя на 8% ,модела има 100кВ батерия и зарежда с 300кВ

ivchotr

Много буквално гледаш на нещата. Чети между редовете, така да се каже :D

П.П.
Какво им пречи и на другите да слагат 100 кВ батерии? Всичко опира до цена. А пък тя с колко да е по-висока от тази на 60 кВ, примерно? Някой ден ще имат голям пробег и зареждане в рамките на 5 - 10 - 15 минути. Обаче до тогава ще си на тръни, когато отидеш в някое балканско село с преспиване и там спре токът за няколко дни, а пък трябва да дозаредиш батерията.

Жоро Петков

Е ше я пуснеш надолу по баира и ше зареди батерията с динамо  :D

ivchotr

Качваш баира - изтощава се. Пускаш я надолу да се зареди и като се изкачиш - пак станала за зареждане :D Поне ще си в движение. Ама когато караш само по равно, к'во пра'йм ::)

Alexi

ти иди покарай една 300+ коня електричка друга песен ще запееш ... Фокуса ще ти се стори като кон с каруца ( ама без коня )  :D

ivchotr

Тя докато има ток добре, ама после :D

Не съм против идеята по принцип. Просто в момента не смятам, че е по-удачна от алтернативите с горивата. Поне у нас. Като стана въпрос за кон... Ние в момента сме в положението на жабата, дето видяла, че подковават коня и тя си вдигнала крачето.

По-горе писах за сценария с балканското село. Мнооого пъти ми се е случвало да си светя със свещи в такова село. И, ако трябва да зареждам електричка в такъв момент, трябва да се пали генератор. За който трябва да закарам бензин с електричката :D

saggy

А бе, на хартия наистина са мн бързи. Ама практиката на нашата Тракия след Пловдив показва, че електричките са най-примерни със скоростите, защото иначе няма да стигнат до морето или най-много да чакат доста време да се зареди батерията на бензиностанция. Днес за пореден път наблюдавах примерното им поведение от Бургас до София. Но зарядните станции стават все повече и зареждането става все по-бързо и ще се реши този проблем до 10 години сигурно.

ivchotr

По селата в планините токът спира при всяка буря. И го пускат когато изтрезнеят техниците. Ако изтрезнеят. Горе-долу по това време през 2022 г. бяхме в епицентъра на бурята в Бургаско. Събори стълбове на далекопроводите. Бяхме наели къща за гости и два дни бяхме без ток. Пуснаха го след като си тръгнахме. И това в полето, така да се каже.
В градовете, който има гараж, ще е добре. Обаче масовите потребители живеят в апартаменти без гаражи. Да не говорим, че и местата пред блоковете не стигат. Не я виждам тази работа да ми забият зарядна колонка на тротоара и да ѝ туря колче, да пази свободно мястото. И да си включа колата към нея за през нощта и сутринта да си намеря кабела там. Или пък да нямам собствена зареждачка на тротоара, ами да чакам ред на общата, когато всички коли станат електрически. Много повече от 10 години ми се струва, че трябва да минат, за да стане тази работа с ликвидирането на ДВГ.

Alexi

специално от София до морето има около 12-15 зарядни ,като над половината са 150+ кв ... което означава около 20 минути почивка за кафе и тоалетна и си вдигнал едни 40-50% батерия ( при Хюндай/Кия на 800 волта даже вдигаш от 10 до 80% на 250кВ за това време ) .. то не вярвам някой да го пътува това разстояние без да спира ? инак ако не я зареждаш на домашен ток идва на цената на бензин/дизел ,но удоволствието от шофирането е неизмеримо по голямо

ivchotr

Като цяло парите за поддръжка на ДВГ май се изравняват с тези за електричките, когато дойде време за батерията. Производителите сега къртят едни надути пари, за да си върнат инвестициите за разработките. А удоволствието ще се изпари в момента, в който се окаже, че трябва да изчакаш няколко часа да се освободи зареждачка. Скептик си оставам по този въпрос. Скептици са явно и всички топ произодители, които започнаха пак да произвеждат ДВГ. И то с големи кубатури, не като миксерите от последните години.

Pyrhel

Всеки път, когато някой пусне обща тема (като тази: https://fordbg.com/forum/index.php?topic=13226.0) съм сигурен, че ще успеем да я осерем :)) От изписаното 5% е за там, останалото...  (poop) (rofl)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Е то какво има да коментираме по темата - сложили са камери, сметнали са, че текстовете в закона са достатъчни за да дерат кожи и започнаха да го правят. Останалите 95% от мненията са по-важните, защото отразяват гражданската позиция :D И чуждия опит. А у нас да превъзпитаваш с глоби някого, на когото му липсват първите 7 години, е загубена кауза. Или наркоман. Или дебил. Все тая. Преди време бях писал за една мутра, не помня дали беше тук или в мотоциклетния форум. Та юнакът, иначе обещаващ борец навремето, но хлътнал по наркотиците, умираше да си прави скоростни отсечки с колата по сегашната пешеходна зона на бул. "Витоша", докато още беше отворена за движение с МПС. Отива борчето там, газ до ламарините, пристигат две патрулки, застават в двата края на отсечката и онзи като пристигне, ченгетата го глобяват. И така на всеки тегел. Юнакът се радва, щото е нашмъркан яко, ама кинтите не го бъркат и дава на ченгетата повече, отколкото му искат. Като си начеше крастата си тръгва доволен. Ченгетата и те. Сега горе-долу е същата работа по всички пътища. Преди седмица, когато се връщах от Шабла с моторетката, след В. Търново ме настигнаха Мерцедес и Мазерати, които или се гонеха, или просто пътуваха заедно. Водачите някакви младежи около 30-те. Ама караха бясно, изпреварваха на забранени участъци и т.н. Аз винаги, когато имам възможност и моментните условия го позволяват, карам с макс разрешената скорост до предела ѝ за ненаказуемост. Разбирай с 9 км/ч отгоре. Такъв е законът. Тези ме настигнаха и подминаха, все едно съм спрял. Аз уплътнявах новоразрешената за моторетките скорост по селските пътища. Ако и те я бяха спазвали, щяхме да се движим с някакъв отстъп в дистанцията, без да ме настигнат и подминат. Настигнах ги на място, където се беше образувала колона и им беше паднала скоростта много под 90 км/ч. Моето желязо ускорява яко за кратко време и ми трябва по-малко място да се прибера между колите, ако се наложи. Тръгнах да изпреварвам Мазератито и онзи реши да покаже, че никакви моторетки не могат да се мерят с него. Е, ускори бързо, спор няма, попречи ми да го изпреваря, което по принцип е забранено в закона. Аз съответно го минах при следващото му забиване в колоната и в следващите километри си играехме на вижте ме кой съм - когато намери сгода да изпревари, го правеше. Ама няма непрекъснати линии, няма забраняващи знаци... Аз си карам с позволената скорост, по някое време го настигам, задминавам и пак се почва с дивотиите.

Преди време по Подбалканския един с нова Шкода комби караше все едно е с Мазерати. Тогава си рекох дали пък не е Пърхел (tooth)

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 15 Септември 2025 22:41:15нова Шкода комби караше все едно е с Мазерати. Тогава си рекох дали пък не е Пърхел (tooth)

Няма шанс, аз съм примерен, гледай как съм я заковал точно 140 средна  (finger)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Ако снимката е от Подбалкана, може и ти да си бил (rofl)

Alexi

вчера минах покрай ПТП-то с Ламбото .. бруталия ,беше разхвърлял другите коли в канавката .. собственика е небезизвестен шуменски бизнесмен .. жалко за колата ,доста рядка и скъпа кола не знам застрахователя как ще я плаща .. + неимуществените вреди които в тоя случай ще са и те стотици хиляди ( тежки телесни на 4-5 човека и т.н. )

ivchotr

Застрахователят ще плати, ама и вероятно ще предяви регресен иск срещу виновния водач. Защото все пак е нарушил правилата за движение по пътищата, а това е основание за регресния иск. Не го знам кой е небезивестният бизнесмен, ама щом има пари за такава кола, ще има пари и за погасяване на щетите. Не става ясно и дали са му засекли скоростта, та ще трябва вещи лица да я изчисляват. Някъде там започва и една от контролираните за средна скорост отсечки, ако не бъркам. Поне за превишена такава няма да го глобят :D
Между другото, според НК същият този е извършил и престъпление по чл. 342 или 343, поради което, особено пък ако има и потърпевши с телесни повреди или вземе да почине някой от ранените, глобите ще са му най-малкият проблем. И тук умисълът, който се упоменава при решението за предявяване на регресен иск от застрахователя, е съвсем реален и ще се докаже лесно, защото при престъпленията умисълът е широко понятие, разяснено до най-малките подробности. А този се вмества във формулировката му.

saggy

Какво мислите за бензина с 20% етанол (Е20), който ще влезе в сила през 2027-28г. ? Ще имат ли проблем по-старите двигатели?
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/62750-novo-gorivo-e20-ot-2027-godina-kolite-shte-harchat-poveche

Жоро Петков

Ще пием квото ни сипе бармана.
Къде къде по-големи належащи проблеми имаме.
Ето днес 250-те хрантутковци са си  напазаривали служебки за 4.5млн лева

https://blitz.bg/politika/deputatite-s-novi-zverove-za-45-mln-lv-shte-fuchat-s-nad-140-kmch_news1107119.html

И ще фучат с над 140км/ч в специален режим по магистралите

А и друго - четохте ли че новата магистрала Европа не е баш магистрала... има участъци 90 и 120... Откак асфалт паша не е на власт 1 път не можем да направим...

Ние тука се притесняваме от по-евтин бензин (а дано ма надали)

p.s. аз карам нафта  (tooth)

ivchotr

Цитат на: Жоро Петков в 17 Септември 2025 17:38:16Откак асфалт паша не е на власт 1 път не можем да направим

Откак този доказан престъпник е на власт, цената на 1 км магистрала се вдигна близо 10 пъти. Ама това е в милиони левове. А качеството им е като на път за основен ремонт. И това важи за всички пътища, които се направиха по негово време.
И въобще неговият начин на комуникация с електората, заключаващ се във фразата "Не ме гледайте какво правя, ами чувайте какво ви говоря", изобщо не ни върши работа.
Колкото до етанола в бензина - ще караме, що да не караме. Аз съм палил двигател с ракия от белоградчишкия край :D
А пък в дизела реалният процент на биодобавка бил около 30%, а не каквато се изисква от ЕС - някъде под 10%, ми подшушнаха наскоро. И затова много дизели не палят както трябва в студените зимни дни. Макар, че и тук има уловка, защото всъщност изискването е за минимум 6% и май няма горна граница. Ама Алекси може да доразясни този въпрос.

saggy

Лентите са с по 20см по-тесни по новата магистрала Европа. Не знам защо така са го направили, като по нея главно ще минават камиони. Аз евтини горива не се заблуждавам, че ще има. Друг е въпросът как ще се отрази това гориво на кола от 2010г. Съмнявам се да има 30% био добавка в нафтата, ако стандартът е поне 6%. Рафинерията, където се бъркат тези горива, печели от преработката на нефт, а не от био добавката. Та, истории и приказки много. Имай предвид, че горивата в БГ идват от рафинерия, която е с до 70% продукт за износ, тоест отива в Европа, Русия и Близкия Изток и всичко се следи лабораторно да отговаря на дадени международни стандарти.

Ozzie

приемам съвети за хакване на дигитална кабелна  (help) (ade)
P.S. почти три месеца не сме спамили в темЪтЪ  (rofl)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/63725-renault-i-ford-obedinyavat-sili-za-novi-elektromobili

Фиеста да е ребрандиране Рено, какво падение само. Аз не бих си купил такава Фиеста.

Alexi

много по ефективно е да вземеш готова платформа вместо да измисляш своя ,подобни споделяния ги гледаме вече на много места особено при електричките .. рено 5 се оказа пазарен хит колата наистина е чудесна гледал съм я на живо

Жоро Петков

Е то по тая логика Алекси какъв е смисъла от конкуренцията?
Давай направо да има 3 платформи А Б и Ц сегмент и всеки производител да си лепи емблемата отпред.

Пълно падение на фРод - Фиесат = рено, Ел гомната = ИД4/5 на ваг, скоро очаквам Фокус направо един голф със сменена емблема и падението да е пълно.

ivchotr

Фокуса нали ще го спират? Няма страшно да стане ГоУф. Поне засега :D А пък французите с тяхната бъгава електроника къде са тръгнали, не знам ::)

Alexi

ами тя темата я дъвкахме .. форд отърваха влака първо с хибридите ,после и с електричките и в момента тепърва да почват да разработват собствена платформа ( което не е от днес за утре и ще струва милиони ) няма смисъл .. това което правят е опит да се върнат в играта с вече разработени платформи и да върнат поне един от емблематичните си модели в производство ,щото те в момента какво имат ? Фокус го спряха вече не е в производство ,продават се налични бройки тук там - Пума се продава горе долу добре ,Кугата слабо - доста е скъпа а и ревютата за хибридната и система не са добри ,две електрички на ВАГ платформа и Мустанга .. те нямат модели реално .. със сигурност оборота им се е сринал в пъти

saggy

Алекси е прав за стратегията, но тя е крива. Хората, фенове на марката, няма да искат ребрандирано Рено. Фиеста беше модел със свой дух, платформа и визия. А сега дали е Дачия отдолу, Рено или Сузики дали ще има разлика за някого. За да не се стига до тази задънена улица се мисли и се планира с петилетки и десетилетия напред. Вижте какво стана със Митсубиши с всичките ребрандирани Рена в техните модели - загубиха идентичност, прекратиха самостоятелно разработени хитови модели и падна качеството. Нещо такова се случи и с Нисан. Лош ход от страна на Форд, няма да успее според мен.

ivchotr

Последната им управа явно не иска да я има тази фирма :D

zz_stefanov

ЦитатВъпреки използването на технология Renault, бъдещите електрически автомобили ще запазят характера на Ford – собствени настройки на шасито, динамика и потребителско изживяване.

Значи завъртаме две реглажни гайки по окачването и хоп: ФОРД  :))