Блокирал компресор на климатик на мк3

Започната от moni74, 28 Юни 2013 14:52:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Аз съм писал подобно мнение, понеже това ми го каза механикът, който ми показа въпросната разбита шайба/съединител. Има логика, защото натоварването на съединителя е едно при 1000 оборота и друго при 4000, примерно. Във втория случай същото ще е 4 пъти по-голямо. Предполага се, че съединителите на климатрониците, които се ползват предимно в режим "Ауто", ще се скапват значително по-бързо, защото там включванията и изключванията за единица пробег ще са много пъти в повече, отколкото при един обикновен климатик или при климатроник, който не е принуден да поддържа определена температура.

V.Buzev

Благодаря за мнението. Записах си час в сервиз за сряда. Човека като огледа нещата и каза, че не е добре и да не го ползвам, че може да съсипя компресора.
В сряда ще се разбере къде е драмата и ще пиша резултата. принципно и в сервиза казаха че е хубаво компресора да се включва при ниски обороти, не е добре при високи защото все пак маслото се утаява в него и можело да получи хидравличен удар. Дали е така не е мога да кажа не съм толкова запознат :).

Alexi

ами нали като караш компресора си включва и изключва ,не работи постоянно .. това не е инвертор закачен на стената :) нищо му няма и при 4000 оборота да се включва ,вътре няма почти никакво триене ( да не кажа никакво )

ivchotr

Е как ще няма триене? Ако няма триене, няма да има и сгъстяване. Включва се и се изключва в режим "Ауто" и така се скапва по-бързо, според специалист по автоклиматици. Когато една система е в покой и изведнъж я развъртиш с 4000 оборота, съединителят със сигурност ще понесе далеч по-голямо натоварване, отколкото ако я развъртиш с 1000 оборота. Триенето може и да не е голямо, ама все пак вътре се въртят детайли с някаква маса, които до един момент са били неподвижни и е нормално да е необходима някаква сила за привеждането им в движение. Съединителят го отнася това натоварване.

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 10 Май 2018 18:57:31
Предполага се, че съединителите на климатрониците, които се ползват предимно в режим "Ауто", ще се скапват значително по-бързо, защото там включванията и изключванията за единица пробег ще са много пъти в повече, отколкото при един обикновен климатик или при климатроник, който не е принуден да поддържа определена температура.
Как казваш на климатроник да не поддържа определена температура?
Компресорът в колата включва и изключва често (независимо дали управлението е климатик, климатроник, климатроник на ауто), ако шофьорът трябва да мисли на колко оборота ще се включи и да не караме по магистралата на климатик - ебати живота... Все едно вкъщи да кажа "хладилникът ще се отваря веднъж на 6 часа" и да му вдигна температурата, за да не се износва компресора му.

Не виждам причина "Ауто" да променя броя на включванията/работата на компресора или съединителя му. Единственото, което прави автоматичната настройка е да променя силата и посоката на въздушната струя.

Съединителят е от 2 диска, които са евтини, здрави, сменят се лесно, но не вярвам в първите 20тина години да се наложи. Ако има само в МП, където цифрата е потресаваща - да се чуди човек, ама 280лв (предполагам е без ДДС за Хелла това) за нов компресор ми се вижда отлична цена - троши се, прави се веднага и газ.

Честно казано за 280 лв не бих се занимавал някой сопол да ми се мота и накрая да набута лайняни части.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

Цитат на: ivchotr в 11 Май 2018 19:58:53
Е как ще няма триене? Ако няма триене, няма да има и сгъстяване. Включва се и се изключва в режим "Ауто" и така се скапва по-бързо, според специалист по автоклиматици. Когато една система е в покой и изведнъж я развъртиш с 4000 оборота, съединителят със сигурност ще понесе далеч по-голямо натоварване, отколкото ако я развъртиш с 1000 оборота. Триенето може и да не е голямо, ама все пак вътре се въртят детайли с някаква маса, които до един момент са били неподвижни и е нормално да е необходима някаква сила за привеждането им в движение. Съединителят го отнася това натоварване.
при турбото какво триене има ..

hotblooded

Имаш триене между газовете и корпуса, газовете и работното колело и между отделните молекули на газовете

ivchotr

При турбото има само една турбина, а в компресора на климата има бутала. Все ми се струва, че е по-различно.

Цитат на: Pyrhel в 11 Май 2018 20:59:46
Как казваш на климатроник да не поддържа определена температура?

Ми как. Пускам го на най-ниска температура и вентилатора на най-ниска скорост и до колкото имам наблюдения, той бачка нон-стоп докато не го спра аз. В старата ми кола климатикът работи по същия начин. Там нямам опция да глася температура, а с врътката се отваря или затваря кран на входа на радиаторчето на парното. Ако искам да не е много студено, врътвам врътката към топло и пускам жегата от парното. Топлото и студеното се смесват и така... Компресорът си бачка нон-стоп. Сигурен съм, понеже моторът не е много мощен и е малко каталясъл, та с включен компресор е осезаемо по-спънат.

zloster

Една илюстрация от ръководството за Мондео Мк4, т.е. би трябвало да е приложимо за климатиците с автоматично регулиране.
[attach=1]
Взето от тази тема: https://fordbg.com/forum/index.php?topic=761.0

Регулировката би трябвало да се случва, чрез промяна на съотношението затоплен/студен въздух (преместване на клапа 15), а не чрез изключване и включване на компресора.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 11 Май 2018 22:04:15В старата ми кола ... с врътката се отваря или затваря кран на входа на радиаторчето на парното.
Сигурен ли си в това, понеже според мен, в последните 30 години няма произведена кола (дори и руска) с кранче, от което да спираш притока на охлаждаща течност към радиатора на парното, т.е. през него постоянно циркулира охлаждаща течност и регулирането на температурата на въздуха който постъпва в купето е точно по начина, който описва zloster.
Има клапа, която регулира какъв процент от постъпващия в купето въздух да минава през радиатора на парното, съответно, по този начин се регулира и температурата му.
Така беше при Москвич 21412 (Алеко), така беше и при Пежо 306. Това ми е опита.
Други коли не ми е налагало да разглобявам.  (beer)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Цитат на: Ozzie в 11 Май 2018 23:09:47
Сигурен ли си в това, понеже според мен, в последните 30 години няма произведена кола (дори и руска) с кранче, от което да спираш притока на охлаждаща течност към радиатора на парното, т.е. през него постоянно циркулира охлаждаща течност и регулирането на температурата на въздуха който постъпва в купето е точно по начина, който описва zloster.
Има клапа, която регулира какъв процент от постъпващия в купето въздух да минава през радиатора на парното, съответно, по този начин се регулира и температурата му.
Така беше при Москвич 21412 (Алеко), така беше и при Пежо 306. Това ми е опита.
Други коли не ми е налагало да разглобявам.  (beer)

Сигурен съм, защото лично съм го сменял този кран поне 5 - 6 пъти. В момента пак е просълзил, обаче вече не ми се занимава. Слабо място е това при Фиат Типо 1.6 i.e. от 1992 г. Под 30 годишна е, както се забелязва.
Ако все още не ми вярваш, гледай ЦЪК

V.Buzev

@Pyrhel, това което съм написал е цена с ДДС с отстъпката. Това е цената която ще платя аз ако го закупя.

Както и да е. Ще видим какво ще сподели майстора в сряда, като я разгледа по обстойно. Според мен може и да се наложи пак да се смени компресора ама знам ли.
Странното е че изхърква в мометна на пускане и то само при първо пускане за деня. След това няма драма.

Размислите по отношение на регулирането на температурата са интересни, но в случая говорим за автомобил с горе долу съвременна електорника и начини на управлени, а не с кранове и т.н.

ivchotr

При теб нещата се случват със спиране и пускане на компресора и отваряне и затваряне на някоя клапа, евентуално. Климатикът няма как да пуска топло, така че със сигурност се ползва и парното при зададена някаква температура. При теб няма кран, ама има клапа, която не пуска топлия въздух от парното в купето, когато искаш да ти е студено. И обратното.

Между другото, на Фиатката съм й сменял веднъж лагер и семеринг. Това за 14 години откакто е при мен тази каруца. Взех я 12 годишна и дали е правено нещо по климатика преди това, не знам.

Petar 1966

Здравейте колеги,и при мен се появи същия проблем
В момента климатизацията почна да ми прави драма - при включване на А/С компресора изхърква/изтраква мноооого хубаво и след това включва.
Приемам съвети къде да отида да ремонтират компресора.Лесно ли се сваля? Втора употреба дали си заслужава?
Животът иска жертви,но няма да сме ние!

Pyrhel

Спомням си, че преди време човек от форума имаше подобни проблеми. Оказа се ел. магнитният съединител.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Petar 1966

Най-вероятно е електромагнитния съединител,при включен климатик трака ужасно! Добре,че лятото приключва.
Мисълта ми е някой ако може да ми препоръча сервиз.Където познават парите.

Petar 1966

Здравейте колеги,че ще сменям компресора, ще го сменям.
Та да питам: ще има ли проблем като сложа новия(втора употреба),да не пълня веднага системата с хладилен агент?Да карам известно време с празна система.
Благодаря предварително!

Ozzie

Разбира се, че няма проблем. Колко коли се движат така....
Аз лично съм имал две такива. (tooth)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Petar 1966

Благодаря!
А масло трябва ли?Или то си е в компресора? Някъде четох, че и масло има в компресора.Или бъркам?

Ozzie

Не го мисли, като я закачат колата на машината, она ще вкара всичко що трябва и колкото трябва- фреон, масло и... няма по- нататък. :)

ivchotr

Цитат на: Petar 1966 в 09 Септември 2019 08:44:39
Здравейте колеги,и при мен се появи същия проблем
В момента климатизацията почна да ми прави драма - при включване на А/С компресора изхърква/изтраква мноооого хубаво и след това включва.
Приемам съвети къде да отида да ремонтират компресора.Лесно ли се сваля? Втора употреба дали си заслужава?

Ако още не си решил къде да си правиш климатика, пробвай на този номер - нула89седем967нула28. Човекът знае какво прави и не е скъпчия.

Petar 1966

Здравейте,днес водих Мончо на доктор.Не е компресор, оказа се демпферна шайба на колянов вал! Доктора който ще го лекува ми предлага чешка шайба на "Старлайн".170лв.с работа.
На една от предишните ми коли сложих предни билетки на същата марка и останах доволен!
Надявам се и сега да остана доволен.Ще споделя.