C какво масло карате фордовете си?

Започната от Alexi, 04 Октомври 2011 14:58:56

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

ADiDimitrov

Еми днес сложих глават у торбата и от тук  ato24.de поръчах два Мотула за мен и комшията!С доставката ги платих 98 еврака.
Само дето тази спец.   Ford WSS-M2C929-A и Ford WSS-M2C961-A1 я виждам за сефте, но каквото такова.

F Focus

Използвал съм такъв "Мотул" 5/30 с тези спефикации. Май беше Еко-лайт.

99% от напълно "синтетичните" (уж) масла са чист хидрокрегинг и спокойно може да се джуркат с най-обикновено минерално масло. Синтетични може да се нарекат само маслата от 4-та и 5-та група, които са с високо съдържание на  ПАО, или естери, или и двете-всички други са...Такива са състезателният "Мотул" на 100% естерна основа и "Равенол" ФДС с ПАО-в наше село не съм открил други.

Stanislaw

То само по себе си всяко масло е джуркано още в завода производител,  всички са микс от различните групи. По тази причина и няма 100% ПАО или 100% Естер, колкото и да са хубави двете синтетични групи - самостоятелно не е възможно да живеят.
Реванолчето не е лошо - към 50% синтетика има вътре. В предвид спецификацията му е нормално при по-горещи двигатели да изпарява повечко, но не е сериозна драма.
Колкото до "естерния" Мотул 300в в скъпарските консерви - за последно като му търсих химични анализи из ойл клуб форумите - еми синтетиката вътре беше между едноцифрен и нисък двуцифрен процент, едва ли са променили нещо към по-добро  (tooth)

perun

Цитат на: ADiDimitrov в 11 Януари 2024 14:32:13Еми днес сложих глават у торбата и от тук  ato24.de поръчах два Мотула за мен и комшията!С доставката ги платих 98 еврака.
Само дето тази спец.   Ford WSS-M2C929-A и Ford WSS-M2C961-A1 я виждам за сефте, но каквото такова.

И кое му е изгодното при положение, че у нас този Мотул струва 72лв. и мога да ти гарантирам,че не е менте...?!

F Focus

Когато го купувах преди около година и половина 5 литрова туба струваше над 120лв.

F Focus

Цитат на: Stanislaw в 11 Януари 2024 17:13:43То само по себе си всяко масло е джуркано още в завода производител,  всички са микс от различните групи. По тази причина и няма 100% ПАО или 100% Естер, колкото и да са хубави двете синтетични групи - самостоятелно не е възможно да живеят.
Реванолчето не е лошо - към 50% синтетика има вътре. В предвид спецификацията му е нормално при по-горещи двигатели да изпарява повечко, но не е сериозна драма.
Колкото до "естерния" Мотул 300в в скъпарските консерви - за последно като му търсих химични анализи из ойл клуб форумите - еми синтетиката вътре беше между едноцифрен и нисък двуцифрен процент, едва ли са променили нещо към по-добро  (tooth)

Това, което казваш е интересно, щото на двулитровата консерва е щамповано " 100% ester core"...Както съм писал до 3000км. пробег бях много доволен и после маслото се срина, щото си е състезателно-за едно състезание.

Stanislaw

Цитат на: F Focus в 11 Януари 2024 18:17:25Това, което казваш е интересно, щото на двулитровата консерва е щамповано " 100% ester core"...Както съм писал до 3000км. пробег бях много доволен и после маслото се срина, щото си е състезателно-за едно състезание.
То и на 90% от маслата пише синтетика, но нъц. В интерес на истината от години не съм гледал анализи на Мотул, ако трябва да ти кажа често - нямам и желание. На голяма част от маслата само като като им видиш данните за температура на течливост и запалване и ти ще ти стане ясно колко синтетика има в тях.
Що се късае до рейсинг маслата - нормално е да проключват курса бързо - сериите масла за силно натоварване не се блъскат модификатори за стабилизиране и окисляване във времето и при многобройни студени стартове, защото така или иначе не се търсят подобни характеристики от тях. В най-обща приказка добавянето на много модификатори размива останалите качества на маслото.

ADiDimitrov

Цитат на: perun в 11 Януари 2024 17:22:14И кое му е изгодното при положение, че у нас този Мотул струва 72лв. и мога да ти гарантирам,че не е менте...?!
Е как точно ще гарантираш?? То в България има повече ментета от колкото оригиналнимасла! Точно Мотиул заради голямоот си търсене има доста ментета!

perun

Мога да гарантирам.Но ми е интересно друго:
-Защо смяташ,че само при маслата има повече ментета от колкото оригинални?
-Защо при планиран ремонт не си поръчаш частите от чужбина, даже и по-скъпи, или поне не погледнеш какво се предлага у нас, ами викаш това има в наше село?
-С какво толкова е важно маслото за дърт таралясник с много други проблеми за решаване,че за да си заслужава да го поръчваш от чужбина, много по-скъпо и да го чакаш?
Ще се радвам да ми разясните тази логика като напълно невеж в тези неща.
Поздрави

ADiDimitrov

Ами не си прав за по скъпото. В случая разликата от Немско за конкретния Мотул е 3-4 лв. за цялата туба. А чакането е 1 седмица, което е нищо време все пак смяна на масло не се прави от днес за утре! Основното ми съображение е че ментетата много бързо могат да приключат мотора, а това не е окей 😉Относно частите също съм решил да поръчвам от Германия. Просто още не съм пробвал и имам някои притеснения. А и като цяло за 5 години съм сменил един термостат, един тампон и едни накладки 😉

ADiDimitrov

И само за сверка Реванол FDS на сайта на аутобокс /които са официалните вносители/ е 130 лв. 5 л. А през въпросния сайт 2 туби по 5 л. излизат 206 лв. с включена доставка 😉 А имайки предвид колко смотани са в аутобокс и какви боклуци ни набутваха на служебните коли, никога повече при тях!!!

perun

Ако си напълно убеден, че у нас има само ментета то да дадеш 30лв. повече си заслужава-най-вече за спокойствие и по-добър сън.
Но тъй като аз не споделям това мнение просто приемам, че сте решили да почерпите швабата с много бири и джоланче...  ;D
Няма лошо, може пък да върне жеста..

ivchotr

За швабата тази цена е нормална. Хората имат по-висок стандарт на живот от нашия.
От друга страна, ако някой си мисли, че Хитър Петър е бил най-големият тарикат в света, жестоко се лъже.

Ozzie

@ivchotr
Има и шваби, дето са стиснати кат' птичи гъз и то май не са малко.  ;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

За качествено масло 100лв не са някаква голяма сума, особено като се дават веднъж на 12 месеца. Поръчките от известни магазини в Германия гарантират по-истински продукт, отколкото от магазинчето в гараж в местния квартал. Също така има намаления няколко пъти в годината в Германия, които в БГ може и да ги няма. Сега в Европа има януарски намаления по магазините, тук да сте ги видяли?

ivchotr

У нас мярнах някакви черни януарници, ама забравих къде са.

По-горе колега пусна лаф за швабата продавач, та затова го сравних с Хитър Петър. Иначе по цял свят има хора, които не държат да дават повече пари за нещо, което могат да купят по-евтино. Аз също не виждам причина да купувам нещо по-скъпо, ако мога да купя същото, а не подобно нещо, по-евтино. Затова търговците са измислили отстъпките и обикновено гледам да ги ползвам. Ако се налага, плащам колкото кажат и не го мисля изобщо.

Но реално у нас има и читави марки масла, които си заслужават парите.

ADiDimitrov

Ще ви разкажа една история, макар и за читав сервиз, но е много показателна за БГ реалността! Елитна немска марка автомобили гаранционно се обслужва само в оторизирания сервиз в В.Т. Всичко точно, докато не почнали масово да горят масло, да хвърлят мотори и да баталясват още на 100000 км. Оказало се че "читавите " майсторчета наливали бълвочи в моторите, а марковото масло наливали в туби и продавали на черно! И така докато полицията не ги натръшка на земята, но автомобилите в тоз сервиз тотал щета! Та същото е и с маслата уж оригинални уж с произход ама бай Гошо склададжията решил да изкара некой лев на черно 😉 А за тия без претенции от утре 5В30 в Кауфланд е на промоция 52 кинта пет литра 😉🤣😉🤣😉🤣!

F Focus

Като стана дума за маслата-менте в тубата има много руски клипчета как да се различат по опаковката истинските и ментетата, като има поне 4-5 разлики, които се "хващат" лесно. Лично аз преди да купя, каквото и да е масло зяпам какво показват по темата за марката и разновидностите и. Има и много клипчета как менте масло съсипва бързо двигателя-особенно, ако е що-годе съвременен. Според мен "Равенол"-а е най-защитен фабрично.
Смея да твърдя, че от години не съм попадал на ментета, но и много внимавам откъде ги купувам.

П.С. Като сменявам масло, независимо двигателно, хидравлично, за скоростна кутия, или антифриз си го нося аз и държа да присъствам-ако не може казвам сбогом завинаги и си тръгвам!

П.С. За протокола -ментето двигателно масло винаги е по-тежко от истинското синтетично (уж), ама трябва да сте закупили и двете туби с еднакъв обем, като ментето си е чисто на минерална основа.

Наско

От опит установих че най-доброто масло за моя Форд е Тотал. Още като купих колата преди години  реших да налея Кастрол. По-скъпо и точно каквото трябва за Форд. Обаче останах неприятно изненадан. За 5000 км. долях към 300 гр. Притесних се сериозно за мотора. По съвет на хора които разбират от нещата, го смених с Тотал. И проблема изчезна. Три години по-късно се полъгах по една промоция на Кастрол и пак същата история. И от тогава само Тотал. И да, както казва колегата Saggy, тук сега има намаления. 5L. Тоtal Quartz 9000 future 5w30 diesel струва 45.49€.
Тва равеноли, мотули и др. изобщо не ги гледам.
Закования с чук винт, държи по-добре от завинтения с отверка пирон !

F Focus

Аз откога "пея", че "Кастрол" е маслото, което максимално си губи вискозитета при загрял двигател-т.е. става по-рядко.
Не, че и "Тотал" е върхът-лично мнение, ама по го-бива в това отношение.

ADiDimitrov

МАсълцето дойде за има няма 4 дена! Остана да му дойде времето за смяна! МЕжду другото от форума на Хонда масово се оргазнизират и поръчват трансмисионни масла от същия сайт  :-\

Водниядух1

Да ви кажа-ако мотора е тръгнал вече да ''похапва'' масълце- каквото и да му налеете-все ше си го яде-кое по-малко,кое повече... Сега съм със 5/40 Репсол, преди бях с Тотал, по-преди със Шел -не виждам разлика и не робувам на дрънгела-чак да му поръчвам масло от чужбина. Все пак Форда ми е роб,а не аз на него...

perun

Така е, но всеки се надява чудото да се случи...   (tooth)

Водниядух1

А дано- ама надали Тия нашите кочини,италиянците са ги карали сигурно и без масло,ама като дойдат тук се започва ено глезене...

perun

Като при децата. Изпуснеш ли първите 7год....  ;D

F Focus

Цитат на: perun в 24 Януари 2024 21:51:17Като при децата. Изпуснеш ли първите 7год....  ;D

:))
Отлично сравнение!

Водниядух1

Само с фордово масло не съм я пробвал,щото не ми е попадало на сметка. С Репсола мотора работи една идея по-тихо от Тотала,но може и да си внушавам щото е още на 2000км.От смяна до смяна нивото ми пада от макцимума до около средата на щеката и всъщност не знам колко точно си ''хапва''.

saggy

Принципно от Макс. до Мин. на щеката трябва да е 1литър. Аз пък съм доволен от Равенола и не бих го сменил. Препоръчвам го на всеки, който иска качествено масло. Скоро взех и на познат, който кара Фокус 1.

ivchotr

Моята гони 290 000 по километраж. Вероятно е на повече, но не мога да го твърдя със сигурност. При мен е от октомври 2015 г. и по километраж беше на 190 и няколко хиляди, не помня точно. От тогава наливам едно и също масло, което сменям на 12 - 15 000 км пробег. Това е по препоръка на производителя на маслото. Случвало се е да доливам в големите жеги след магистрално каране с висока скорост, но в период от смяна до смяна никога не съм наливал повече от 100 - 150 грама. В момента е на 10 000 км след последната смяна и не съм доливал. Пробегът е предимно с извънградско каране.

F Focus

Оставам верен на "Равенол"-а FDS 5/30.
Маслото сменявам някъде месец Март-Април на около 8000км. пробег, като към 3 литра "Равенол" добавям качествено масло с вискозитет 5/40, имайки предвид задаващите се жеги.
Не се плашете да си правите микс с маслата, каквито и да са! ^-^

П.С. За пореден път ще споделя, че качествено масло при пробег до 3000км. двигателят не го бара-апетитът му идва впоследствие. Наясно съм, че ми предстои сериозен ремонт, за който съм готов. А и категорично реших да запазя колата за следващите 20 години, че и повече! (tooth)