ABS на Sierra

Започната от Pyrhel, 18 Октомври 2012 03:53:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Заглавието е общо, защото ще има доста размисли в процеса на вграждането, предполагам. :)

Какво мисля да направя... Сиерата ми стандартно е отпред със солиден диск, отзад с барабан, няма ABS. От донор свалих помпата, резервоара, компресионното канче (акумулатор/сфера), сензори, главини, но кабелите бяха изпонарязани и ABS електрониката липсваше. В момента участвам на търг от англичанка, в който наддаваме за въпросната електроника и част от инсталацията, но това не е важно в момента...

ABS системата при Sierra е малко странна. Няма го стандартният вакуумен серво усилвател. Има една сфера под налягане (така наречения accumulator), в която нагнетява помпа. Едно вмъкване - при тоя принцип често помпата всъщност е хидравличната помпа, но не и при Sierra, където има отделна, електрическа, само за тази функция. Въпросната помпа нагнетява спирачната течност към сферата, пълна с въздух и от там идва налягането като тази под-система образува част от задвижващата спирачките система.

Спирачките са на 2 кръга - преден и заден. Обаче има нещо, за което не съм сигурен и ще помоля ако някой е на ясно да се включи. Става въпрос за управлението на кръговете. Вярно ли е, че предния кръг се управлява от главния спирачен цилиндър, а задния кръг се управлява от нагнетеното в акумулатора (сферата) налягане, чрез клапан? Това означава ли, че само за предните колела педалът ще "рита"?

Друго нещо, което силно ме вълнува е дали тази система може да управлява по-мощни спирачни апарати? На първо четене като най-евтин вариант за ъпгрейд на спирачките е използването на предни и задни апарати и дискове от Мондео 3 (300мм отпред и 280мм отзад). Тая помпичка за налягането на задния кръг може ли да напъне достатъчно? При евентуален ъпгрейд с няколкобутални апарати тая попмпа и цилиндър ще се справят ли? И още едно питане имам. (omg) Блокът с управляващите налягането клапани дали е еднакъв при нормална Sierra и Cosworth?

Всякакви включвания ще ми бъдат изключително полезни! (fri)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

momo76

По интересно ми е за къв чеп искаш ABS. Ти ABS във Формула 1 да си видял. :D
Няма ли да е по лесно освен дисковете и апаратите от Мондео, да сложиш и сервото и ABS модула от Мондео. Или пък само някое по кораво серво.

К.Методиев

За да сложи абс от мондео ще трябва да спази броя на зъбите на венеца на брояча, това ще е най големия проблем за такъв хибрид.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

viksata

Цитат на: Pyrhel в 18 Октомври 2012 03:53:18
Заглавието е общо, защото ще има доста размисли в процеса на вграждането......

Аз лично не виждам абсолютно никакъв проблем в монтажа на ABS !

Като гледах ти си си взел всичко,а ако се беше обадил можеше и да оправим и инсталацията ;)

Най трудоемкото е да смениш главините,монтажа на цялото тяло не е проблем, виж с тръбичките може да се види малко зор ако не си свалил от донора...
Връзваш кабеляка, и тогава се почва с проблемите........ не работещи датчици :-X

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

К.Методиев

Според мене този абс от зародиша на системите е крайно не ефективен, иначе лично съм си монтирал абс и ако имаш проблеми с инсталацията ще помагаме.

Датчиците с лесни, мери им се съпротивление трябва да е над 1 им.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Pyrhel

Подред на коментарите да се оправдавам :D ABS определено искам, защото ще си пърпоря с нея и в града. От стария форум по срещите някой спомена, че кракът му бил толкова трениран, че сам си правел ABS и си помпал, ама аз не съм толкова майстор и не мога да разчитам на крака си да ми освобождава определени колела и да успея да завия при максимално натисната спирачка. Имам намерение обаче да го изкарам на бутон и да мога да го изключвам.

АБС от Мондео... Не съм се замислял, на моето така и така ще му махам стоковата помпа и електроника за ABS-а, може да поровя за инфо дали има други модули пръснати по колата, за да се насади на друга.

Зъбците на главината дори и да са различен брой не би трябвало да са от значение, просто ще си мисли, че се движа по-бавно или по-бързо?

От донора взех само системата, която е там при педала на спирачката. Модула и инсталацията я нямаше. Сензорите ги имам, свалени са от главините и почистени. Няма проблем за слагането, защото целите носачи отиват на моята. Изчистени, изчегъртани, само трябва да разглобя и измия полуоските, за да мога да ги обработя и запечатам.

Лошото е, че и аз съм попадал на такива мнения, че тоя ABS на Сиерите (те май и Скорпиото ползват абсолютно същата система със същите помпи и т.н.) не е от най-ефективните...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

К.Методиев

Аз лично такъв абс съм правил на пасат 91 година, нямаше серво имаше резервоар под налягане и някакъв електрически усилвател, абе не помния точно всичко по системата забравил съм го.

Това за броя на зъбите си прав най-вероятно така ще ги чете, с различна скорост, на мондео 1 и 2 абс и електрониката всичко е монтирано на помпата, при 3 предполагам пак е така, но там вече абс е бош, докато при другите е bendix, дори при мк1 и 2 има и абс с тракшън като разликата е че този с тракшъна е с 8 ел. магнитни клапана, а обикновения е с 4.

Сетих се още нещо на мондео 1 и 2 броя на зъбите на венците е 44, при сиерата колко са нещо не можах да намеря инфо?

Danchev

АБС-а на бабата е ташак, не ми е попадал лично, но това са отзиви от хора, които са патили от него.
Същата работа като ремъчният АБС при Ескорт и Фиеста ама нещо една идея по-модерно по онова време.
Никак не е лоша идеята да сложиш един от Мондео, примерно при Фиеста е много полулярен ъпгрейд серво и помпа от МК2 било то с АБС или без според предпочитанията.
How about a magic trick?

vladi tanev

Аз лично съм имал допир със абс на сиера и нещо не съм очарован доста бързо се включва и при най малката неравност си рита благодарение на него се забихме във едно дърво със доста солидна скорост аз лично не съм привърженик на абс на скорпа ми има проблемен датчик и не ми работи абс и не мисля даже да го търся кой е и да го правя въпреки че са ми казвали доста добри отзиви за него за мен лично за тази цел а и като цяло абс не ти трябва
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

Backstage

Цитат на: Pyrhel в 18 Октомври 2012 21:12:09
От стария форум по срещите някой спомена, че кракът му бил толкова трениран, че сам си правел ABS и си помпал, ама аз не съм толкова майстор и не мога да разчитам на крака си да ми освобождава определени колела и да успея да завия при максимално натисната спирачка.

Днес точно тва ми се случи... в един завой се оказа че е мокър асфалта,а аз влезнах малко по бързо и ако не беше ABS-a..... а пък да не ви пресъздавам изражението на оня дето завиваше срещу мен  :D
Пърхел сори за спама

К.Методиев

Преждевременното задействане на системата се дължи главно на лоши гуми или нерегулирани спирачни апарати, ако единия спира по добре от другия, също така системата се задейства ако налягането в гумите е различно.

Главната цел на абс системата не е да спреш по бързо, не че не помага в определени ситуации де, а да имаш управление над автомобила докато спираш което е много голям плюс.

Backstage

Цитат на: DidiBao в 20 Октомври 2012 02:47:11
Главната цел на абс системата не е да спреш по бързо, не че не помага в определени ситуации де, а да имаш управление над автомобила докато спираш което е много голям плюс.
именно де