Мнения и инфо за Mondeo 1.8 i 2.0 бензин 2004/2005г

Започната от topgancho, 19 Април 2012 18:48:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

topgancho

Колеги бихте ли казали мнението си за тези 2 мотора, защото ще сменям дизела с нещо такова,с оглед евентуално монтиране на газ в бъдеще.При положение ,че двигателя е DURATEC какво означава надписа ZETEC задният капак.Благодаря предварително.
Веселин Георгиев

amplified

zetec е нивото на оборудване, но мисля че е само в Англия този надпис отзад.

topgancho

Значи едната дето ми я предлагат е обръщана(за таблото става дума),това да ли е проблем а?
А частите дали могат да се купуват от тук или ще трябва винаги поръчка?
Веселин Георгиев

Alexi

мда обръщана е проблем като цяло .. имай предвид че такова мондео е не повече от 1000-2000 лв в Англия( зависи от годината ) ,а тука колко му искат ? мотора Duratec не е подходящ за газ .. както 99% от вентилираните мотори - тънки стебла на клапаните ,тънки стени на цилиндрите ,обороти стигащи 6.5-7к - все несъвместими с газта неща ..карай си дизела надежден е и от разход 5-6 нафта ще идеш на 10-12 газ .. т.е. файда няма

topgancho

Около 5-6к лв.С дизела не мога да свикна,въпреки че не мога и да се оплача, газта засега е само опция.Абе то може и без пари да е там,ама нито мога да си я купя оттам ,нито да я обърна тук.Не съм питал откъде е внос
Цитат на: amplified в 19 Април 2012 19:18:55
zetec е нивото на оборудване, но мисля че е само в Англия този надпис отзад.
,това ми даде повод да се замисля дали не е англичанка,засега си говорим по телефона и само бегъл оглед и направих на тези дето пише Zetec.Не съм я виждал още другата дето е 2,0l.,а тази с надписа 1,8л.
Веселин Георгиев

pantata

То няма никакъв избор... от седмици си стоят един и същи дараци

topgancho

Веселин Георгиев

dimkaraganchev

Напротив. ;)
Цитат на: Alexi в 19 Април 2012 19:43:37
...мотора Duratec не е подходящ за газ .. както 99% от вентилираните мотори - тънки стебла на клапаните ,тънки стени на цилиндрите ,обороти стигащи 6.5-7к - все несъвместими с газта неща ..карай си дизела надежден е и от разход 5-6 нафта ще идеш на 10-12 газ .. т.е. файда няма
За мотора Duratec не съм много сигурен, но моите коли са с вентилирани мотори, т.е. с по 16 клапана и нямат никакъв проблем с газифицирането. При качествен монтаж на ГИ разходът ще ти се увеличи най-много с около 1 литър на 100км/ч спрямо този на бензин. Поне при моите коли е така. При това положение, дизелите направо ги отвяваш.  :P Да не говорим и за бъдещото ново увеличение на цената на дизела.

hotblooded

Цитат на: topgancho в 20 Април 2012 18:33:36
Явно няма много фенове на бензина.
Аз първоначално търсех 2.0 бензин след фейс-лифта... ама са рядкост, попаднах на 3 1.8 - едната я взе друг колега от форума, втората не ми се ходеше до Русе, третата беше на една жена  в София което не си вдигаше телефонаи една единствена 2.0i  но беше автоматик... впрочем тя още седи в МП, а имаше и дена 2.0i Ghia, но беше такси....

hotblooded

Цитат на: dimkaraganchev в 20 Април 2012 18:45:53
Да не говорим и за бъдещото ново увеличение на цената на дизела.
То ако е само дизела....

dimkaraganchev

Е, него споменаха вчера.

petermitkov

Цитат на: hotblooded в 20 Април 2012 18:47:39
третата беше на една жена  в София което не си вдигаше телефонаи
Хахаха и аз съм и звънял на тази - наистина не си вдигна телефона нито един път. Колата беше златиста
sapienti sat

hotblooded

Цитат на: petermitkov в 20 Април 2012 19:17:49
Хахаха и аз съм и звънял на тази - наистина не си вдигна телефона нито един път. Колата беше златиста
Бинго! Златиста 1.8i, na 95 000 км :)   искаше 9800...

Backstage

с дизела става неква разправия сега и ще махнат отстъпките на акциза които правеха като за масово използвано гориво в промишленоста...освен това най вероятно данъка ще почне да се изчислява на база вредни емисии вместо на коне както е сега....а дизела си пуши квото и да си говорим (или поне не колкото бензина)...така че и 150 коня бензин може да си караш без проблем.....Друг е въпроса обаче че и аз съм леко пристрастен...карал съм дизели и не бих карал повече никога поради една сюрия причини които ако тръгна да изброявам ще го пиша тоя пост 3 дни! :'(
откакто съм на бенз нямам проблеми....нито с мотор нито с консумативи....тва да му трепера постоянно за помпи и дюзи.....зарежи....бенза няма кво да му се чупи...

topgancho

Първо не знам как стигате разход от 5-6/100 ама при мен става на извън градско само в София 9-10.Преди като я купувах тази моята нямаше нито една бензинова седан и всички ми казваха "абе взимай дизел без пари се возиш" и аз айде на пързалката.Почнах да карам па тя си харчи и айде по сервизи ремонтирайте,а те нищо и няма .Накрая ми дойде на акъла да погледна каталога -8,2/100 градско,значи супер ми е колата.А всички ремонти дето ги напаравих колко още една кола(егати дизеляка),то май нищо не остана скъпо да се чупи.Карам и една СИЕРА 1,6 дето не си знае километрите и е без бенз.бомпа(само газ) -тя не отказва.Та за това искам бензин и да мие тихо като карам.
Веселин Георгиев

Alexi

такава като сиерата няма да намериш .. то там няма какво да се счупи .. новите бензини не е като да не се чупят .. то ламбда сонди бобини вариатори на валовете дросели че и на всичкото отгоре гори .. за мене газта не е алтернатива .. оня ден пак се запалил някакъв ,детето му с колко % казаха изгаряния .. мерси .. та от бензин и дизел предпочитам дизел за сега .. но може да пробвам след време тия новите турбобензинчета да видим как са ..

topgancho

Не става основно въпрос за газта,а за мнението ви за бензин.двигатели на мондеото от тази серия ,защото са ми абсолютно непознати.
Веселин Георгиев

dimkaraganchev

Цитат на: Alexi в 20 Април 2012 19:51:17
.. новите бензини не е като да не се чупят .. то ламбда сонди бобини вариатори на валовете дросели че и на всичкото отгоре гори .. за мене газта не е алтернатива .. оня ден пак се запалил някакъв ,детето му с колко % казаха изгаряния .. мерси .. та от бензин и дизел предпочитам дизел за сега .. но може да пробвам след време тия новите турбобензинчета да видим как са ..
Всичко става опасно, когато не полагаш и елементарни грижи за неговата безопасна експлоатация. Този, когото цитираш, е имал изпускане на газ. За мен това е огромна немарливост. А заради такива марлячи аз не бих казал, че използването на LPG (между другото, оня е бил с CNG) е по-опасно от използването на бензин или дизел. А разходите по обслужването на един съвременен бензинов двигател са много, ама наистина много по-малки отколкото на един съвременен дизел. И като се добави цената на горивото, то те стават вече само за богати хора. Аз не съм от тях.

hotblooded

До колко е по евтино на бензин или на дизел... дизела - демпф маховик или рециклиране на дюзите ти струва колкото газовия инженцион, като ти думне бобината - ха здравей - ми тя колкото клапана за EGR-a. (даже доста по често ти заминават бобините от колкото клапан на EGR на дизляка). А ако ти даде фира и някои клапан - на ти икономия :)   Да не говорим че и бензиновите имат демпф. маховици :) Газовия инжецион е също толкова чувствителен към качеството на горивото колкото и дизелите. И също иска редовна смяна на филтри. Бензин или дизел - зависи основно колко е голяма (тежка) колата - за фиеста - няма сми от дизел,  мондео - твърдо за дизел (говорим за коли, не кошници които не си знаят километрите)

dimkaraganchev

hotblooded

Цитат на: dimkaraganchev в 20 Април 2012 20:29:27
А дали е така... ;)
Кое дали е така? 294 лв запалителна бобина (330 лв EGR) + 4 свещи по 35 лв бройката А отделно че и при Duratec има EGR, който също не е "железен"....

dimkaraganchev

Е, като гледам, ти по ги разбираш тези работи. ;)

hotblooded

Цитат на: dimkaraganchev в 20 Април 2012 21:39:56
Е, като гледам, ти по ги разбираш тези работи. ;)
Да не искаш да кажеш че никога не сменяш свещи, кабели, бобините са вечни, газовите уредби са без пари и също никога не се развалят и не се нуждаят от обслужване?

pantata

Дюзите за газовото са жълти стотинки сравнение с дизеловите. Аз също съм на мнение, че бензина е много по-надежден и евтин за поддръжка двигател от дизеловия. При кофти газ най-много да гори повече или да смениш филтър за 10 лева. Активно гледам и аз за бензиново фейслифтово мондео, но няма никакъв избор.

ПП: ЕГР, бензина няма сажди за да се задръства. А за свещи и кабели, не струват кой знае колко много и се сменят доста рядко. Да кажем хубави кабели и свещи могат да карат и над 60к. Аз на моята още не съм сменял, а я карам вече над 80к, сменяни са 15к преди да я взема.

hotblooded

А защо смяташ че дюзи и клапани на EGR се сменят по често от колкото свещи и кабели на бензиновите.....  Както и да е да не цапаме темата повече - ако ще се купува нова кола (на 0 км) - правиш с сметката за колко време ще си избиеш разликата във цените на бензиновата и дизляка, като дизляка ще е по скъп, съответно ще ти оскъпи каското - ако ще е преди да изтече гаранцията - ОК. Ако ли не - по добре си купи бензиновата и с разликата в цената си сипвай бензин.  Ако купуваш горблянска кошница - няма бензин, няма дизел - ако дръпнеш късата сламка ще ти се отще от едното и другото. С очите си съм виждал дизляци на по 200+ км  - ами нямат тези проблеми от които треперим ако купуваме кола от Дупница или Горубляне - защо ли - защото тяхните 200 к км са 200к.   А в Горубляне (ако съдим по цените в Германия и Италия) тези които са на около 100 к, реално гонят 400 000.....

pantata

Не смятам нищо и никога съм нямал дизел, но си мисля че възможните ремонти при дизела са доста по-скъпи от възможните при бензина. Не е гаранция, че изобщо ще се наложи да се сменят при една или другата докато я кара човек, то зависи и колко кара. Но аз лично предпочитам да нямам таралеж в гащите и да заложа на по-евтиното, т.е. ако се наложи нещо такова, то поне да е по-евтино. А и слагаш цената за ГИ около 1200 лв да го сложим (хубав с кадърен монтаж), за 30к, максимум 40к се е е изплатила от разликата в разхода. Да кажем, че се правят 20к (при по-малко няма смисъл) на година - за година и половина две е избита, като през първата година е в гаранция. Ами ако замине турбото? Интеркулер, дюзи? Поне тези неща са спестени при бензиновата от които най-много ме е страх.

amplified

Ай стига сме спорили, просто някой не обичаме тракане и толкоз, в един момент може да заобичаме и да си променим мирогледа :)
Пари да има за резервоара все тая какво е горивото!

hotblooded

Цитат на: pantata в 20 Април 2012 22:44:00
Ами ако замине турбото? Интеркулер, дюзи? Поне тези неща са спестени при бензиновата от които най-много ме е страх.
Това не са проблеми на дизела, това са проблеми на върнатия километраж и/или циганска експлоатация ( некачествени горива, масла филтир и не навременна смяна на последните) Впрочем от тези неща бензиновите коли не са застрховани - знам случаи на човек които разсъждаваше като теб - отиде и се наши с дупнишки фокус и не може да стигне до София с него - мнооого евтино му излезе ремонта. Имам и приятел които си купи дизляк, комънреил, на 300 без малко хил. км - още в обявата си пишеше че съединител е за смяна и цената беше ниска - купи я, смени си го и си я кара... Няма коли, двигатели, системи които не дават дефекти, а личните предпочитания и предубеждения винаги ще наделяват при избора :)

pantata

Като се нашиеш и с реактивен двигател да е все тая... аз все пак си търся бензинка. :)

Като цяло от 7-те години опит зад волана, споделен опит от приятели и прочетено от форуми проблемите по колите ги виждам така: бензиновите - ел. проблеми, сравнително евтини за отстраняване, стига да се намери човек да открие проблема, защото обикновено са дразнещи от типа имам проблем, докато отида до сервиз го няма  (hammer) дизелови: умира като коза на място - лесно диагностициране, скъпо отстраняване.

Все пак темата е за мнение за бензиновите варианти, не го навивайте човека за дизел, има и го продава  ^-^

ЦитатТова не са проблеми на дизела, това са проблеми на върнатия километраж и/или циганска експлоатация ( некачествени горива, масла филтир и не навременна смяна на последните)

Нямаш представа предния човек какво е наливал, може и с тр. масло да е карал, нито какви филтри е ползвал. То ако не е от официален представител пак нямаш гаранция какво си купуваш.

topgancho

Колеги,няма нужда от спорове,в крайна сметка както казва тъста ми"Жена и кола са на късмет и гледане,а ти все имаш късмет с колите" :)) :))  :)).Аз опитах и дизела досега все съм карал бензин с изключение на това мондео.В интерес на истината направих много скъпи ремонти(съединител,маховик,стартер,генератор и др.),но пък в интерес на истината това са консумативи.Само за генератора май аз съм си виновен,че си оставих акумулатора без вода.Много съм доволен от колата,но много по приятен за каране за мен е бензина.Лошото е,че досега не съм карал бензиново МК3,но ако някое ми хараса ще гледам и ще пробвам па каквото излезе.Ако взема бензинова и излезнат проблеми ще помагате и така(дано тогава да няма нали ти казвах карай си печката).
Веселин Георгиев