Законопроект за акциз на МПС над 250 kW

Започната от Pyrhel, 23 Септември 2026 19:25:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

От днес има проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, като частта, свързана с автомобилите е за МПС с мощност равна или по-голяма от 250 kW. Това важи както за новите, така и за употребяваните автомобили както следва:

Състояние на МПС   Акциз под 250 kW   Акциз за 250 kW   Доплащане над 250 kW
Новo0 EUR10 000 EUR10 EUR / 1 kW
Употребяванo0 EUR  5 000 EUR  8 EUR / 1 kW

Ето и линк към проекта: https://www.minfin.bg/bg/legislation7/622
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Alexi

напълно нелепо ,подобно дране няма в никоя държава .. бая електрички с 2 мотора влизат тука и ще станат невъзможни за закупуване

ivchotr

Собствениците им ще избиват горницата с евтиния ток :D

saggy

Алекси си мислише, че няма как да чарджнат електричките тук. Друг въпрос е за какво ти е кола над 250кВ при нашите пътища.

Pyrhel

Чакайте, дишайте (tooth) Тука има много тънък момент между ДВГ и ЕА. Според талоните, P.2 е "Максимална нетна мощност".
При ДВГ е най-високата стойност, която може да се развие, т.е. пиковата мощност.
При ЕА е комбинираната мощност, която двигателите могат да развиват непрекъснато, а не пиковата.

Например Tesla Model Y AWD Premium Long Range - рекламира се като 440 кс Dual Motor (324 кВ), а всъщност по талон е 179 кВ :)
Обаче БМВ М340 392 кс (288 кВ) - по талон е 288 кВ.

От Теслите, които ще попаднат под този акциз са Plaid моделите - примерно Model S Plaid и Model X Plaid - те имат пикови мощности по 750 кВ, но непрекъснатата е под 360 кВ.

Иначе предложението е копирано, не е откритие. Сега проверих и конкретно:
Белгия: над 155 кВ, фиксирана сума;
Италия: над 185 кВ, 20 евро / кВ над тези;
Турция: над 160 кВ, 50% върху стойността на автомобила.

Следните пък таксуват на тегло:
Норвегия - на кг над 500 кг, еднократно;
Холандия - на кг, в момента ЕА имат -30% до 2030 г., на тримесечие;

Та, ЕА почти не са засегнати при нашите условия, но свръх мощните ДВГ ще се оскъпят значително.
Като рових за нетните мощности на ЕА попаднах на човек, който си е снимал талона на Кона-та - заличавам му данните и го зазакачам тук - P.2: 26 кВ.

Жоро Петков

Ами явно изглежда, че този закон не е толкова лош ако се приеме.

ivchotr

Преди 15 или повече години беше, един колега реши да се придвижва евтино на ток из града. Изрови някаква обява от Мрежата за продажба на ел. скутер. В с. Джулюница. Пратих човек да го погледне, отзивите бяха като за употребявано моторче, колегата се нави и един ден отидохме да го вземем. Пробвах го и аз - ми набираше моторчето като тролей :D На външен вид го бяха докарали като съвременен 125 кубиков скутер. По онова време имаше облекчения за електричките, а пък МПС-тата под 50 кубика не подлежаха на регистрация, по спомен. Колегата доволен - идваше от Обеля до центъра и обратно на ток и го зареждаше на два дни. Оказа се, че оригиналната батерия е дала фира преди време и му бяха сложили някаква от ЮПС :D
Обаче един ден го беше спряла патрулка и го емнали що кара без рег. номер. Ми щото няма кубатура, оправдал се колегата. Ченгетата го засекли, че може да няма кубатура, ама има киловати :D А пък киловатите му бяха като за малките "А" категории. А той само с "В" и "С". Та му тегли една майна, продаде го и си взе бегач с вграден ел. мотор и три скорости - няма регистрация, няма данък и се кара без СУМПС.
За мен подходът за данъците не е твърде справедлив, защото пътищата се скапват не заради високата мощност, ами заради високото тегло. 300 килограмовия ми мотоциклет тежи 4 пъти по-малко от нормална лека кола. Ама данъкът за него е три пъти по-висок отколкото за повечето коли, които са на години. Нищо, че негови 4-колесни връстници почти няма по пътищата. Водят го луксозна екстра, а не средство за придвижване като всички останали. Колегите с моторетките знаят, че тях ги облагат на кубатура, а не според мощността, както е при автомобилите. Което няма никаква практическа логика, защото има двигатели с по-ниска кубатура, които вадят по-висока мощност, а габаритите и теглото им са почти еднакви на тези с високата кубатура.
И ми се струва, че се опитват да ограничат произшествията по пътищата и като откажат хората да си купуват мощни коли. А пък тези, които въпреки всичко държат да притежават такива, ще снасят.

Жоро Петков

При моторите мисля, че и 2те играя - и кубатура и мощност. Иначе си прав по-логично е по-тежките да плащат повече ама аз съм спрял да търся логика отдавна.
Ако наистина се гледа P2 реално ще бъдат обложение наистина скъпите и мощни коли, което не е въобще лошо - така или иначе хората, които си ги купуват имат парите и еднократен акциз няма да ги събори.
Специално за моторите в България всичко е ужасно сбъркано - само на ППДБ ще призная, че направиха нещо много добро в тази посока - изравниха скоростта на магистрала, градско и извънградско. Смешното в случая беше, че дори КАТ не прилагаха закона. Лично имам фиш за извънградско с мотора бях със 112 и ми бяха писали 32км/ч над ограничението (90 ) а не 42. Тогава още важеше 80 за мотори...
На теория този законопроект трябва да мине тъй като са мнозинство ама да видим какво ще стане.

Alexi

Цитат на: Pyrhel в 24 Септември 2026 02:31:09Например Tesla Model Y AWD Premium Long Range - рекламира се като 440 кс Dual Motor (324 кВ), а всъщност по талон е 179 кВ :)
виждал съм и аз такива талони с вписано нещо си малко ,но по принцип се вписва колкото си е .. на приятел Теслата ( само на задно 325 коня ) си я вписаха 239 кВ ,няма мърдане .. друг е въпроса че дуал мотор не е 440 коня а е 350 ( защото само Ганя сумира максималната мощност на 2та мотора ,даже Мъск не знае какви коли продава явно ) ,но пак влиза в тоя данък

Pyrhel

Объркали са. Ако колата е била нова - може да пусне заявление и да му го оправят или ако е внос от САЩ/Канада, като във втория случай е трябвало технотестът да го отрази коректно.

При фабрично нов автомобил се дава Сертификат за съответствие, с който се прави първата регистрация (Certificate of Conformity). В него за ЕА има 2 полета - нетна мощност (27.3) и максимална мощност за 30 минути (27.4). В Нашите талони в P.2 трябва да се впише 27.4 за ЕА и върху тази стойност се плаща акцизът. В случаи на dual-motor, има 2 стойности - за преден и заден мост, тогава се сумират.

Прикачам CoC за dual motor:
27.2 (Max hourly output): 65 kW
27.3 (Max net power): 158 kW front, 219 kW rear
27.4 (Max 30 min power): 66 kW, 90 kW rear

В случая в P.2 в нашия талон трябва да пише 156 kW.

Alexi

като гледам из групите на Тесла ,всички нови Тесли са с вписани макс киловати .. това са 30 мин мощност даже го чувам за първи път аз че съществува като параметър ,на сайта на Тесла такъв няма .

Pyrhel

Днес на това му отделих доста време и се отчаях...

Поразпитах познати с ЕА какво пише в талоните им, като цяло е тотален мармалад - при някои е вписана пиковата, при други - продължителната (т.е. 27.3 и 27.4 съответно). На всички колите им са регистрирани в София, но в различен период от времето. Струва ми се, че до преди около 2 години са ги регистрирали с 27.4, след това за започнали с 27.3. Може да е случайност, нямам никакви други наблюдения.

После почнах да ровя нашата нормативната уредба и eur-lex.europa.eu за P.2 в талоните или max net power output за ЕА, също без особен успех - не е фиксирано и всеки може да си го интерпретира как' си иска, а съм убеден, че съм го чел конкретно за ЕА и 27.4... Ще продължа да го търся.

Та, Алекси, не знам какво да кажа, изглежда е както дойде, може да се пише и така, и иначе. А може и наистина да имат някакво вътрешно разпореждане в КАТ - нямам представа.

Ако някой желае, може да се включи в обществените консултации към проекта, ето линк към конкретния: https://www.strategy.bg/bg/public-consultations/12731.

Pyrhel

Отказаха се от акциза над ЕА. Ще разглеждат как стои въпросът с хибридите.

Жоро Петков

Значи не са чак толкова глупави!