1.5 EcoBoost 3 цилиндъра - разглобяване и преглед

Започната от Pyrhel, Вчера в 16:54:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Двигателят от по-долу е на 4 години и 115 000 км (споменава се на края на видеото). Очаквам коментарите ви ::)

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Какво да го коментираме - за мъртвец или хубаво или нищо :D

На по-малко от половината от предписания пробег за смяна на ремъка на маслената помпа, той вече е свършил. И трябва да се разглоби целият мотор, сякаш ще му се прави основен ремонт, за да се смени. То не, че не трябва да му се направи основен ремонт на мотора, де. В това състояние...
Но все пак трябва да се каже поне една добра дума и за конструктора му - поне не трябва да се разглобяват буталата от мотовилките, за да се извади ремъчето (rofl)

Да обобщя мненето си с две думи - който смята да се обзаведе с кола с този двигател, трябва да е тотален мазохист :D

Alexi

тук виждаме един достоен представител на съвременното автомобилостроене който с известни усилия но все пак ще изкара гаранцията си от 150к км - е ,ще погорява масло ,цилиндрите леко надрани ,сегментите запекли ,лагерите тръгнали ,ремъка свършил но да му мисли втория собственик .. разпределителните валове набити в капака ми се вижда обаче някакъв технологичен скок ,дано да са го патентовали .. очевиден е стремежа двигателя да е напълно ремонтонепригоден с ясната идея като роди да си купиш нова кола .. само че дали ще е Форд пак

Pyrhel

Цитат на: Alexi в Вчера в 20:31:29разпределителните валове набити в капака ми се вижда обаче някакъв технологичен скок ,дано да са го патентовали
Не знам дали в крайна сметка не е все тая с варианта с корпуса за валове, в който няма лагери, а валовете са директно в алуминиевите легла, само където има болтове и се свалят леглата и валовете. Факт, че в редки случаи може да се смени вал (или да го мръднеш, за да извадиш повдигач), ама в реалността леглата със сигурност са заминали и пак се отива на комплект. Така са примерно още от 1.6 hdi/tdci, също и по-новите 1.2 PureTech, последният 2.0 tsi, както и повечето други.

Обаче има и капсуловани - 2.0 EcoBlue, 1.0 tsi, 1.6 tdi, 2.0 tdi. Поне за 1.6 и 2.0 тди знаем, че карат много, явно проблемът е друг - според мен комплексен от замърсено масло, адски дълги сервизни интервали (каква е тая лудост 30 000 км), еко-толерансите, икономии от материали и кой знае какво още.

В тази връзка си спомням историите за 1.2 TCe на Рено/Дачия/Нисан - в Европа сервизните интервали са 30 000 км или 2 години, в Азия и Близкия изток - 10 000 км и б месеца. В Европа рев за износени сегмени и вериги, разход на масло, проблеми... Другите - само каране.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

когато е с ангренажен ремък има известен смисъл и е по лесно .. при 1.5 виждаш какво разглобяване ще пада

KoCMoHaBTa

Цитат на: ivchotr в Вчера в 18:34:11поне не трябва да се разглобяват буталата от мотовилките, за да се извади ремъчето

Абе не е чак толкоз зле положението. Има си начин.

Screenshot 2026-09-05 at 10.06.04.jpg Screenshot 2026-09-05 at 10.09.16.jpg Screenshot 2026-09-05 at 10.09.20.jpg Screenshot 2026-09-05 at 10.09.29.jpg

ivchotr

На Астра 2.0 CDTI същата работа с капака.

Alexi

тука е по добре измислено ,между 2та вала има зъбна предавка като на БМВ .. там поне няма грижи ,като с веригата на 1.5 хди :D

ivchotr

Ама в тази година (беше 2011 произведена) валовете са кухи. И десният на снимката се беше скъсал между 2-ри и 3-ти цилиндър ::) В по-късните бройки валовете вече са плътни, ако може да се вярва на механика. Та с капак с плътните валове новият собственик си кара колата и няма проблеми. На мен ми скъса нервите докато разбера какво ѝ е.