Форд Куга бензин - мнения?

Започната от ZeColonel, 01 Септември 2026 16:45:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ZeColonel

Здравейте,

Обмисляме покупката на бензнова Куга, която НЕ Е хибрид като вариантите са или Куга 2 фейслифт (2016-2019) или Куга 3 (2019-2024). Със сигурност се търси само бензинов двигател. Не е нужно 4x4.

Дайте мнения? Гледам, че вариантите са 1.5 EcoBoost 150 кс и много рядко 2.0 EcoBoost 240 кс
ОК ли са автоматиците им, двигателите? Или да търся задължително с ръчна кутия... Какъв разход дават и как са като обслужване?

Нещо специфично за тях, което трябва да се знае?

stickstuck

Гледам, че и ти търсиш Куга. Това са 2 различни поколения, зависи какъв бюджет имаш. Разбира се колкото по-нова е по-добре.
Каквото съм разглеждал се оказа, че 1.5 бензин между тези 2 версии е тотално различен двигател - старият е 4 цилиндъра, новият е 3 цилиндъра.
Старият мотор има проблеми с охлаждането и пука или деформира главата. Новият е доста добър, но с ремъци в маслото.

Аз бих тръгнал в посока новият 1.5 3 цилиндъра.
За автоматиците не знам.

Alexi

4 цилиндровия 1.5 задължително да се избягва ,много проблемен двигател .. за 3 цилиндровия 1.5 още няма много мнения но е значително по добър избор ,до сега поне не съм срещал мнения за спукан блок както при стария ( при което е ясно че целия мотор отива в коша ) .

Pyrhel

Цитат на: stickstuck в 04 Септември 2026 11:54:32Новият е доста добър, но с ремъци в маслото
Малка поправка, новият е с ангренажна верига и ремък за маслената помпа (подобно на новите 1.0 ЕкоБууст).

Моторът не е никак лош, с хидравлични повдигачи, 6 инжектора (двойно впръскване). Дават ремъкът на маслената помпа да се сменя на 240 000 км. Лошото е, че това обслужване е адски скъпо (за моите разбирания).
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Ремъкът на маслената помпа едва ли ще отделя боклук колкото ангренажния на предишната версия, ама ако пък се скъса преди да достигне 240 000 км, двгателят пак ще е кажи-речи за в коша.

Alexi

Цитат на: Pyrhel в 04 Септември 2026 15:49:56Лошото е, че това обслужване е адски скъпо (за моите разбирания).
ти провери актуалните цени в Еуратек за смяна на ангренаж и там карантиите около него  (tooth)

Pyrhel

Затова избирах мотор и скорости, за които да не проверявам такива неща 8) Само цената на бензина и маслото (tooth)

Отворих друга тема с видео за мотора, може да се види колко трябва да се разцепи, за да се смени ремъчето, както и състоянието му на 4г и 115к км: https://fordbg.com/forum/index.php?topic=13353.0
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Kolev89

Привет, и аз чета добро отзиви за новия 1.5 ecoboost с 3 цилиндъра, в момента съм с focus 4-то поколение 1.0 ecoboost, с ангренажна верига е и с ремък на маслената помпа, Форд казват, че тпзо ремък трябва да се смяна на 240 000 км, но практиката в мото-пфое е, че между 80 000-120 000 км се прецаква и се къса или се изронва зъбите. Аз смених моя на 90 000 км, превантивно, ремонта беше 950 евро и един работен ден отива само за това. Иначе и аз мисля скоро да сменя Фокуса с Куга от 2025 или 2026 с 1.5 ecoboost