Проблем с ESP не вдига повече от 2000 оборота.

Започната от Jokerrr, 24 Юли 2026 23:47:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Jokerrr

Привет колеги, имам Galaxy 2008 2,0 TDCI 140кс. От известно време имам проблем, след запалване на двигателя първите 7-10сек всичко е наред, но след това светва лампата на ESP(кола с две следи зад нея) и повече от 2000 оборота не може да вдигне колата. Гасиш, палиш първите 7-10сек всичко е наред и после светва лампата и повече от 2000 оборота не може. Ако някой може да помогне ще съм благодарен в три сервиза ходих, но без резултат.

zz_stefanov

Тънка работа. Някакви грешки даде ли ти. ESP е надгражда работата ABS. Освен от гривните на колелата, отчита посоката на реалното ускорение на купето с акселерометър, позицията на волана и въздейства чрез спирачките отделно на всяко колело и върху оборотите на мотора.
Не знам дали нещо елементарно като повреден сензор на колело няма да предизвика светване на ESP вместо ABS.

ivchotr

Mммм, да. А Галаксито няма ли опция с бутон или по друг лесен начин, с които водачът да изключи принудително тази функция? Ако има, не е зле да се изключи. По този начин компът няма да се "вслушва" в сигналите, които ѝ подават датчиците на ЕСП и, ако няма друга причина, която да намалява оборотите на двигателя, колата би трябвало да се движи нормално. Съответно, ако след изключване на ЕСП пак намаляват оборотите, трябва да се търси друга причина. Ако пък всичко е нормално с работата на двигателя - да се търси кое в ЕСП и АБС е дало фира и да се смени.

saggy

На първо време гледай да прочетеш записаните грешки. Освен с четец и диагностика има скрито меню в дисплея на таблото, което може да покаже записаните кодове на грешки. Само от тях може да се направи анализ къде е проблемът.

Jokerrr

Има бутон за изключване на ESP може и от менюто на таблото да се изключи, но нищо не се променя като го изключа. Ходих на три сервиза до сега правят диагностика, но никой не може да каже какво е точно. Лошото е че не записах номерата на грешките които дава. В първия сервиз като я закарах от преди това имах проблем с ABS когато мина по дупки и светваше, но колата си вървеше те ми оправиха този проблем наранен кабел е имало, но не можаха да открият откъде е проблема с ESP. Как мога да вляза в скритото меню на дисплея.

Ozzie

Цитат на: Jokerrr в Вчера в 16:51:21Как мога да вляза в скритото меню на дисплея.
Натискаш и задържаш бутона за борд-компютъра, след това даваш на контакт. Потърси клипчета в Ю-Туб, нещо от сорта на "Ford hidden menu"
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Цитат на: Jokerrr в Вчера в 16:51:21Има бутон за изключване на ESP може и от менюто на таблото да се изключи, но нищо не се променя като го изключа...

A някой след появата на проблема с намалените обороти на двигателя гледал ли е го на живи данни с диагностика? И от първия ти пост се разбира, че колата дори на място си смъква сама оборотите и не иска да ги вдига над 2000. Или бъркам? Ако правилно съм разбрал, че колата не вдига обороти и на място, светването на лампата за ESP е по-скоро следствие от, а не причина за наличния проблем. С други думи компютърът вкарва двигателя в авариен режим поради някаква друга причина, различна от проблем с ЕSP. В крайна сметка за да работи ESP, колата трябва да е в движение и когато тя има проблем със самото движение, светващата лампа за ЕSP вероятно казва, че системата не може да функционира адекватно. А пък причините за аварийния режим могат да са всякакви - като се почне от загуба на верига към някой модул, електроника на дросел, МАФ сензор, запушени въздуховоди, спукани вакуумни пътища, сензори на коляновия и разпределителните валове и т.н. Последните са сред основните заподозрени. Обикновено този на коляновия вал започва с подобни тровещи нервите изпълнения и с времето оборотите, до които се развърта двигателят, започват да падат под 2000 и така докато не започне да гасне с всяко натискане на педала на газта, дори и на място.
Та в тази ситуация трябва да закараш колата в сервиз, в който са на "ти" с диагностиката на двигател и спирачна система. Докато я закараш до там, тя ще запише отново грешките, които би следвало да се появят при такъв повтарящ се проблем. Ако в сервиза пак не успеят да разберат какво ѝ е, накарй ги да ти запишат какво са намерили, преди да го изтрият. Точните кодове за грешки имам предвид. Ама всичко наред. Диагностиките могат да запазват файлове с намерените грешки и просто трябва да ти ги препратят на вайбър, поща, месинджър... После ги качваш тук, а пък ние с дружни усилия ще измислим нещо ::)