Заспиване зад волана

Започната от zz_stefanov, Вчера в 15:58:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

zz_stefanov

Ще се ходи при доктор. Не коментирам задрямване при дълъг път, то също толкова опасно, но напоследък имам два случая в следобедите при прибиране по магистралата на 40 км от Варна. Четох сънна апнея, наднормено тегло, високи температури преди да се кача в колата (вътре после е студено)....
Силна музика, отваряне на прозорци, друг човек в колата, кафета, кока кола... нищо не помага.
Има два типа устройства дето се продават за предупреждение срещу заспиване: едните евтини на ухото следят позицията на главата, другите с камера следят погледа на водача. Последните са от типа вгараждани в новите коли.
Някой ползва ли някаква подобна аларма да сподели опит. 

Alexi

пробвал съм нови коли с подобни системи ,работи добре .. всякакво затваряне на очи или отклоняването им от пътя за повече от няколко секунди води до звуков сигнал ,вече той дали ще е достатъчен да те събуди не знам .. работи и със слънчеви очила . Активен лейн асист също би ти бил от полза .

zz_stefanov

Благодаря,
Ще заявя едно такова за 50-60Е, като остава основния въпрос дали ще ме събужда на време.
Ще го считам помощно средство.

April

Абе я си се наспи като хората преди да ходиш нанякъде.

Ozzie

На градския наспиването му явно не е проблем.
Цитат на: zz_stefanov в Вчера в 15:58:37Не коментирам задрямване при дълъг път .... но напоследък имам два случая в следобедите при прибиране по магистралата на 40 км от Варна
Вероятно говори за случаи при прибиране от работа.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Зависи в каква кондиция е организмът преди и по време на пътуването. Че топлото време успива е едно на ръка. Но, ако се натрупва умора всеки ден, а времето за сън е малко, заспиването по време на шофиране не е никак изключено. А и монотонното шофиране по магистрала е в състояние да приспи и иначе здрав и отпочинал шофьор, какво остава за човек след края на работния ден.
Преди години по АМ "Тракия" следобед един пред мен както си караше със 120+ км/ч, се отби в канавката и след известно движение там се заби в основата на една рамка, дето държи указателните табели над пътя. Страшен сблъсък беше - колата все едно експлодира, по пътя се разхвърчаха части, сред които и половината акумулатор, а колата се приземи на ската отстрани. Извадихме го човека, де. Беше жив, но със счупена ръка и няколко порезни рани. Каза, че бил задрямал. Иначе жилав, мисля, че беше около 60+ годишен. Може и повече. Бивш началник на Планинската спасителна служба.
На мен ми се е случвало след над 72 часа работа, с почивка за около 10 минути сутринта на втория ден, да не мога да си държа очите отворени като ме напече слънцето. Добре, че имаше кой да шофира на връщане.

Жоро Петков

Нали знаеш, че тези системи не са проектирани да те държат буден, а само да предупредят за опасност от заспиване?
Т.е. според мен ако усетиш, че ти се доспива е по-добре да спреш дори на аварийки ако трябва и да дремнеш 10-15мин и да си навиеш аларма, да те събуди.