Донгфенг Аеолус Шайн Е1 2026

Започната от ivchotr, 19 Май 2026 23:17:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Днес минах на първото сервизно обслужване, което се прави на 5000 км или 6 месеца след привеждане на колата в експлоатация. Моята беше на 4170+ км, но както писах и в другата тема, по-добре по-рано, отколкото по-късно. В представителството не направиха коментар защо съм подранил. Отне малко повече от половин час да сменят маслото и масления филтър и калкулираха 1 час работа. Май нямат по-кратки разбивки :D Освен за работа, калкулираха 4 литра масло, 1 бр. филтър и 8 бр. консумативи за механиците, като единичната им бройка струва нещо от рода на 0.68 евро. Маслото е близо 13 евро литъра, филтърът е близо 11 евро, трудът е към 45 евро на час и всичко без ДДС отиде към 112+ евро, а с ДДС стана малко над 135 евро.
Следващото обслужване ще е след 6 месеца или след 10 000 км, което настъпи първо. След като са занулили първия сервизен период в компютъра, сега таблото показва следващ сервиз след 7500 км. Толкова дават и китайците в ръководството за експлоатация. В сервизната книжка обаче са посочени 10 000 км пробег от обслужване до обслужване. Ще ми е итнересно дали колата ще запоне да мрънка, когато подмина 7500 км пробег. Щото сега мрънка за какво ли не - някой не си е сложил колана, опитваш се да освободиш ел.ръчната спирачка без да си натиснал крачната и т.н.
Не ми разрешиха да се мушна под колата след като я вдигнат на подемника, а ми беше интересно има ли наченки на ръжда след всичките калища и дъждове, през които мина през последните почти 5 месеца. Но пък механикът, младо момче, обеща да направи няколко снимки на колата отдолу. Изненада ме с клипче. Ами няма и следа от ръжда. Според него колите на марката ръждясвали трудно и не е нужно да се филмира човек както повечето във фейсбук-групата на феновете ѝ. На съседния подемник имаше разколачен SUV - със свален двигател и скорости, а двигателят беше със свалена глава. Механикът каза, че Жипката е на ЧЕЗ и там са я карали без охладителна течност известно време. И двигателят естествено хвърлил главата :D Иначе скоро им минал на обслужване 1.5 двигател на 190 000 км, без никакви проблеми.

Alexi

абе то тая джипка - първо е хвърлила гарнитура тя ,после са я карали без охладителна течност .. никой няма да и източи охладителната течност и така да я кара  :D тия китайските джипки не са за офроуд ,и ние имахме подобни на Хавал хем бяха 2.0 дизел - не държат

ivchotr

А, тя може и маркуч да е скъсала. Не сме влизали в подробности. Иначе не изглеждаше като да е карана офроуд. Както е казал народът - служебна кола и чужда жена кокали нямат :D Между другото успях да я видя лично как изглежда отдолу - имаше лека ръжда единствено по тръбите и гърнетата на генерацията.