Донгфенг Аеолус Шайн Е1 2026

Започната от ivchotr, Вчера в 23:17:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Пускам темата по желание на Управата :D

Та, с две думи, дотрябва ми друга кола преди половин година, щото Фокусът отиде за скрап. След една зверска катастрофа...

Както и да е. Докато висяхме в болницата и чакахме да ни изпишат, младежите бяха ходили в "Булвария" да гледат нови коли, щото им трябваше друга, а Хлопелът беше скъсал разпределителен вал и трябваше да решат ще го правят ли, за скрап ли ще го дават... Та бяха разгледали няколко модела и се бяха спрели на Шайн. Като излязохме от болницата, наред с тичнаето насам - натам заради приключването на Фокуса, минах и през "Булвария". Разгледах въпросния Донгфенг. Търсех отново седан, защото там, дето се разбихме с Фокуса, ако бяхме със СУВ, сега можеше и да не пиша във форума. Та Донгото ми пасна като разработена ръкавица. Малко по-дълго и по-широко от Фокуса, с по-голям багажник, с двигател със 100 кубика надолу, но пък с 20 коня нагоре. Четирицилиндров. С верига. С директна инжекция. Без турбина. С ръчна предавателна кутия. Системите за динамична устойчивост, против пробуксуване и т.н. няма смисъл да ги изреждам. Голям таблет в средата на конзолата и дигитален дисплей зад волана. Без люк на тавана. Управлението на светлините и чистачките е комбинация между тези на Фокуса и някои японски и европейски марки. Чистачките например имат всички гъдели като на Фокуса ми, който беше изпълнение "Джия", а Донгото ми е с най-ниското ниво на оборудване. Няма датчик за дъжд. Ама пък има за светлина и в положение "Ауто" на фаровете пуска късите когато му стане тъмно. Вози стегнато, но пък неравностите не се усещат твърде много. Има метална кора под двигателя (поне изглежда като такава, де, не съм я пипал). Има камера за заден ход, но няма парктроници. Като цяло точно това търсех - здрава, без твърде много електронни екстри кола, на приемлива цена. Бях изгледал няколко ревюта на спецове от чужбина, които казаха същото - позната и изпитана технология, без склонности за чести проблеми. Единственото нещо, което не ми допадна при първото ни запознанство в "Булвария" беше цветовото решение на вътрешността на купето. Който е гледал снимките на модела в сайта на марката, сигурно помни странната, макар и модерна в последно време комбинация на черно, сиво и оранжево. Ама майната му си казах тогава, ще го търпя докато му свикна :D Когато ми докараха колата се оказа, че всичката кожа в купето е тъмна, с тъмнооранжеви шевове. Доста по-приятно е така. Моята е черен металик, като при определена светлина се забелязва тъмносин оттенък. Оранжевите акценти са отличителният цвят на Е1, докато жълтият - на Е3. Имат и ниво на оборудване Е2, което е с двигател като моя, но с автоматик.
Малко е непривично да си управляваш климатика през дисплея на мултимедията, ама и с това се свиква бързо, защото управлението е изведено най-отдолу на екрана и не се налага до ровиш из менютата. Отделно има настроени заводски сценарии за различни режими на климатроника, които се пускат с едно докосване. Има опция да се настрои собствен сценарий. Дилърът, който водеше сделката, предложи да ни се добави донгъл за връзване на смартфон, като екстрата излиза доста скъпо за моите разбирания. Към 500 лв. по спомен. А самата кола си има вградена функция за свързване с телефон по кабел или без кабел, на принципа на огледално копиране на телефона върху медията. Зет ми си поръча донгъл от китайците и му излезе два - три пъти по-евтино от "заводския", който се връзвал със "специален" софт, който пък не можел да се инсталира от всеки :D Мен тези неща не ме блазнят и още не съм ползвал тази екстра.
Та какво друго да споделя? Автопилотът е с управление като на някои европейски марки. Сиреч интуитивен. Можеш да караш колата само с бутоните на волана :D Както писах и в шитнята, за 418 км преход, от които магистрала от София до отбивката за Пазарджик и в обратна посока от Пловдив към София, междуградско от Пазарджик към Девин и обратно към Пловдив, катерене из едни Родопски баири, където повече от 2-ра предавка нагоре рядко се включва, а надолу през повечето време си на спирачката и градско в София, Пазарджик, из няколко села и в Пловдив, средният разход, измерен пълен - пълен резервоар, излезе 5.8/100. Колата я взех на 14 км и навъртях около 200 км градско в София предимно на къси разстояния, по около 5 - 10 км в посока, с висене в задръствания и т.н. Не ми се искаше да почва така, ама нямаше как. Засега не пипа масло и антифриз.

Младежите се спряха на най-високото ниво Е3 със същата кубатура, но със 188 коня, турбина, повече екстри от моята, включващи люк на покрива, 360 градусова камера, странични еърбеци, повече тонколони, управление на всички стъкла с едно докосване на бутоните (при моята така е само шофьорският джам), разни цветомузики на задния капак и под предния такъв, спойлер на задния капак, 17 цола джанти и гуми (при моята са 16-ки). Джантите стандартно са алуминиеви. При тях в купето имат елементи от тапицерията, които са жълти. В това число и коланите :D Купето им е в два цвята - едно такова гълъбово сиво-синьо, с черен таван (при Е1 възможностите бяха само бяло и черно). И разни други неща, които не се сещам в момента. Ама плащат за тези глезотии към 8000 лв отгоре. Говоря в левове, защото когато ги поръчвахме, още не бяха въвели еврото :D
Колите ги поръчахме и съответно капарирахме в края на ноември миналата година и моята я взех в края на април тази. Другата я взеха миналия четвъртък. И двете са на лизинг към ОББ. Тази банка и "Булвария" са си стиковали бизнеса и нещата се случват бързо. Клиентът може да ползва услугите на друга банка, но колко бързо ще се случат нещата няма идея. Моята например беше дошла в страната още към началото на март. Обаче това съвпадна с онова събитие в края на март, на което предствяха китайските марки на широката общественост. Съответно в представителството дилърите се бяха хванали за главите от големия наплив на клиенти, чиито документи трябваше да се обработват... Както и да е, де. Аз бърза работа нямах :D Сега гледам, че са назначили още няколко продавача, та може да се случват и по-бързо нещата.

Ами засега толкова. Ако имате въпроси, питайте.

April

Честито. Много ми харесва прагматичното ти отношение към нещата като цяло.

Alexi

не е лош вариант за чисто нова кола ,една от най изгодните заедно с MG които също са китайци вече .. харесва ми че мотора е с 4 цилиндъра и верига

ivchotr

Благодаря за пожеланията! Брат ми каза, че се чуди дали да ми честити или да ме съжали (tooth)
Скочих смело в сделката, защото стана ясно, че двигателят е стъпил на японска основа. Само не стана много ясно на Хонда ли е или на Мицубиши. Двамата продавачи, които събираха клиенти в края на миналата година, бяха на различни мнения :D Единият даже не знаеше с верига ли е моторът, с ремък ли, ако е с ремък в масло ли е... Ама изкуственият интелект даде някои насоки. Онзи ден, когато получавахме наточената версия, си купих от "Булвария" литър масло и литър антифриз, за да имам подръка. Все пак чисто нов двигател е, не го знам кога и къде ще протече. А и грижата за него между обслужванията си е на потребителя. Та за двата литра течности ми взеха 23.50 евро. Маслото е Кастрол 5W30. Тук ползват такова по препоръка на китайците. Иначе дават като основен вискозитет 0W20, а 5W30 е опция според климата. Казаха, че маслото им го доставят от Китай. Дано в Китай да не го купуват от Русия :D Малко ми е гадно, че не мога да ползвам любимото "Кроонойл", ама каквото - такова. Нали е в гаранция.
Снощи забравих да пиша за гаранцията. В рекламите, а и в договора се посочва, че гаранцията на колата е 7 години или 150 000 км, което настъпи първо. В гаранционните условия обаче най-дългият срок е 5 години. Може и аз да съм пропуснал нещо със 7 години, ама уж четох внимателно. Повечето части и агрегати, които са подвижни, са с по 2 - 3 години гаранция. Единият продавач, който изглеждаше по-запознат с продукта каза, че предлагат и фирмен монтаж на газова уредба, но гаранцията от 7 години падала на 3 и съответно пробегът от 150к на 100. Това ме отказа засега да слагам газ (tooth) Ако засеченият разход се запази, спрямо разхода на Фокуса на газ, ползването идва по-скъпо с 1.5 евро на 100 км. Което изобщо не е болка за умиране. Тя минералната вода по бензиностанциите стана толкова, че някъде е и нагоре.
Колкото до прагматизма... И аз се насочих към нова кола, както много други тук, защото употребяваните са масово по километраж на по 170 - 180 000 км за същите пари. А пък те и джамбазите ги връщат на половината от пробега според годината на производство, та не остават много опции. Вярно е, че има италиански модели, които са направо за без пари, ама са основно дизели. А на мен от дизели ми побеля главата през последните години. Та си казах "веднъж се живее", като Илон Мъск, когато си резервирал 3 дни почивка във Велинград (rofl) 

Pyrhel

Най-напред - важното е, че сте ОК след ПТП-то! Сега разбирам за него - дано няма други пострадали.

Честитo за колата, дано са с адекватен сервиз. Цената е доста примамлива, въпреки това много, много рядко виждам Донгота.
В другата тема спомена за разхода, ако върви адекватно по магистралата ще е супер. Мернах я сега като параметри - 4,66м - не е малък автомобил.

Китайците обикновено разчитат на утвърдени производители за основа на мотора. Стана ми интересно и погледнах при теб, ако кодът му е DFMC15DR, това е Хонда със сигурност (DFMC - Honda, DFMA - Nissan).

БРЦ ли предлагат за газ в гаранционния период и кой модел? Цените там за Prins VSI-3 DI са станали абсурдни (над 2000 EUR за 4 цилиндъра с кръгла бутилка и зареждачка в при гърлото на резервоара) и нямат избиване, което при нисък разход няма избиване.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.