Надлъжни греди за Focus mk3 комби

Започната от gaberov.1993, 12 Май 2026 10:57:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

gaberov.1993

Здравейте, отскоро откакто имам дете се замислям да си уползотворя тавана на колата с едни напречни греди и багажник. Моят модел дойде без надлъжни греди и се чудя дали мога да си намеря в някоя морга втора употреба и да ги сложа на мястото на пластмасовите лайсни. Някой има ли опит с такъв retrofit? Свалял съм лайсните за ремонт на теч и знам че под тях има едни гумени тапички които затапват 2 дупки от всяка страна, така че може би е възможно.

Основният плюс на тези релси мисля, че е че напречните се монтират и демонтират по-бързо върху надлъжните когато не ги ползваш, но споделете и вие мнение дали това което си мисля е простотия и дали няма да е по-лесно да си взема от напречните греди които се стягат за вратите (както мисля, че правят на фокусите хеч и седан). Дали има разлика в товароносимостта на двата вида?

April

Не се занимавай с глупости според мен.
Не  е нужно да помъкваш къщата като отиваш някъде.
Аз, когато станах баща, просто казах на жена ми да внимава с багажа.
Не се местим все пак  (tooth)

Жоро Петков

Вариантите ти са 2:

1) Влизаш в bagajnik.pro например или в някой друг сайт за греди - цените са доста поносими под 100 евро е. Обаждаш се обясняваш си проблема и ти го решават чисто лесно и просто

2) Слушаш съвета на Април - аз съм с мондео и багажника пак не стига... и Куриер да взема и ТИР да взема жена ми ще помъкне всичко. И форд КА да имах пак щяхме да вземем всичко необходимо.

По-добре инвестирай в сгъваема "лятна" количка за детето и сгъваема ваничка за къпане (ако жена ти е луда като моята...). Ще ти излезне по-евтино от ковчега, който освен всичко друго вдига разхода с поне 1л нагоре.

ivchotr

Ама ще му спаси поне половината таван от някоя градушка :D

П.П.
Когато се роди дъщеря ми преди почти 33 години, я возехме 2 години с Трабант. Седан :D Всичко опира до организация.

saggy

Ако е Фокус хечбек не се учудвам, че не ти стига мястото, щото аз карам такъв, но при комби би трябвало да се вместиш. Относно напречните греди, повечето държат до 75кг товар, но по-важното е колко ще издържи покривът - и той е там някъде 75кг. Гредите са 10кг най-общо казано, един куфар/кутия/roofbox е около 15кг и реално можеш да товариш още 50кг сакове в кутията, за да не претовариш таванът. Ако вземеш релси, то гредите ще седят леко по-високо на тях и ще създават повече шум., но по-лесно ще се монтират/демонтират. Ако сложиш директно напречни греди, най-вероятно шумът ще е по-малко, защото ще седят по-ниско с няколко мм/см, но ако са с фиксиран монтаж с болтове в покрива (както е при Фокус-2 - доста тъпа идея), няма махане, ако не ти трябват постоянно. Хубави греди на Yakima и Thule с нисък профил и аеродинамична форма са около 500-600лв и седят по-близо до тавана, и създават по-малко шум и разход на гориво. Като при този висок клас греди, шум можеш да чуваш на магистрала над 100км/ч и при радио няма да ти прави впечатление, а като разход 0.3-0.5л отгоре брой при такава скорост. Като цяло, ако нямаш хоби, с което да носиш много багаж, мисля че при комби няма смисъл от куфар отгоре. Истината е, че като колата е семейна, не стига мястото, винаги има какво да се носи, но при комби багажникът е около 500литра и за най-важното стига. Ако гредите лесно се махат и слагат на ФФ-3, то дали е на релса или директно на покрива, няма толкова значение, защото ги слагаш, когато ти потрябват. За градско каране не се усеща нито в шума, нито в разхода. 

zz_stefanov

Имам надлъжни греди, монтирал съм напречни към тях, но никога на дълъг път. Съображенията са ми като на saggy.
Но пък моето е комби. В инструкцията на колата пише какво и как може да се закрепи отгоре както и колко товар.