Полиране на предно стъкло на Фокус 2

Започната от saggy, 01 Март 2026 14:23:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Колеги, мисля да полирам предното стъкло, защото вече се е понадраскало и вечер има твърде много отблясъци, което пречи на добрата видимост. Някой има ли впечатление от даден сервиз, в който могат да свършат работата читаво? От автокозметичните центрове нямам никакви впечатления. Също така имате ли представа колко трае ефектът на едно полиране и как трябва да се поддържа? В мръсната София стъклата са постоянно в пепел и прахоляк, и това спомага за надраскването.

zz_stefanov

Полирах сам, защото към онзи момент във Варна никой не щеше, после разбрах защо.  :)
Ползвах цериев оксид (купен от нета), ексцентър шлайф 125мм, с някакво мъхесто късокосместо кече с велкрю дето прецених, че ще е най подходящо.
Навсякъде говорят да се работи на мокро, но истинския ефект се постигна като работих на полусухо към сухо.
Не бих работил с ъглошлайф. Подложката и инструмента не трябва да имат следи от друг абразив.
Става бавно.
Стъклото дойде от Италия с вид на грамофонна плоча, след полирането едва сега забелязвам някакво минимално влошаване. Сахарският пясък не прощава.

More

Много работа е полирането на стъкло. За същото време се полира цял автомобил. Все пак стъклото е много, ама много по-твърдо от лака. Затова не се предлага навсякъде. Вече цериевия оксид лесно се намира, преди не беше така. Диска е този, има го и е евтин

IMG_7159.jpg

На мокро наистина се работи по-лесно, на по-сухо церия определено задира и оставя още драскотини.
Машината задължително до 800 оборота, иначе ще деформираш найлона, който е в стъклото. Затова и мокрото полиране е за предпочитане, водата охлажда допълнително.
Поддръжка не е нужна, профилактика от драскотини не знам да е измислена.
Имам полирани няколко стъкла, клипчета и снимки съм правил, но ако сега чак толкова ми се наложи да го направя, бих сменил стъклото...

zz_stefanov

За това ви написах, никакъв ъглошлайф, та и никакви обороти, а да се ползва ексцентършлайф. С него изобщо не е имало момент в който да се прегрее стъклото. Включва се когато диска е притиснат към стъклото и не е развъртян.
Ако ще е с въртене трябва да е с нискооборотна шлайфмашина. Тя е с двустепенен редуктор в главата и с такава нямате шанс да превишите оборотите. 

Иначе, за смяна на стъклото и аз съм го мислил, но моето с подгрева преди пет години струваше към 700 лева. Те за това го изшлайфах.

More

Аз нямам наблюдения с ексцентършлайф, имам само с професионална ротационна полираща машина с промяна на оборотите. За ъглошлайф не знам кой е писал, не съм аз.

zz_stefanov

Съжалявам, малко се разпалих.
Аз казах да не е с ъглошлайф. Реално препоръчвам това което и ти казваш, да няма прегряване. :)

saggy

Благодаря за мненията! Мисля обаче да се доверя на сервиз с опит в такива операции. Все още търся нещо подходящо.