Из Румъния

Започната от Pyrhel, 02 Декември 2025 08:48:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Покрай последните събития у нас се говори доста за Румъния и как пропадаме, скоро ще стигнем същото дъно. Като страничен наблюдател, ако обобщя и генерализирам - източната част е мизерийка, каквато я виждаме почти навсякъде у нас, докато западна има завиден вид - сериозен контраст с нашето. Разбира се, има изключения навсякъде - в западна села във вид на най-долното гето или други с 4-етажни ромо-замъци със златни лъвове на всяко колче от оградата, пълноразмерни коне по покривите и по-малки върху вратите, римски колони по фасадата, но черни и с буркат, а в дворовете на някои - български мерцедеси. Или пък чудесна обстановка в най-североизточната част.

Да не се отклонявам повече, пожелавам да пропаднем и стигнем същото дъно, а по възможност и малко да го изкопаем, моля:

Пътища и маркировка
Държавата на кръговите (tooth) Няма дупка, неравност, пропаднали канали. Маркировка - перфектна и абсолютно навсякъде. Разрешено изпреварване дори на къси участъци и завои с видимост, а преди края на разрешеното - стрелки за прибиране. Знаци за всичко с начало и край. Имат доста извънградски пътища със скорост 100 км/ч (вместо 90) и някои градски със 70 (изглежда ми в случаите ако къщите са на 10тина метра от пътя, не съм чел). На магистралите има предпазители (?) да не заслепяваш насрещните, по-голямата част са в отлично състояние, една е окаяна с дупки и много неравности. По планинските пътища скалите или са заляти с бетон, или сериозно окрепени с мрежи. Бензиностанциите извън градовете са екзотика, по магистралите - много рядко и добре отдалени от пътя - 60-70 метра настрани и с няколко реда мантинели. Обаче се агресивно и бързо (газ/спирачка 30-40 км/ч над ограниченията), не се спазва никаква дистанция, плюсът - мотаещите се и незнаещи къде отиват бяха рядкост. Единственото място, където се кара лежерно са магистралите. Пътна полиция по улиците е рядкост, камери пък съвсем. Храсти и клони не стърчат по пътищата, а който е ходил - знае за какъв планински шубрак става въпрос.

r3.jpg
r2.jpg
r4.jpg
r5.jpg
r6.jpg
r7.jpg
r1.jpg

Сметосъбиране и градски транспорт
Кофите са за разделно събиране и са скрити в постройки, подобни на спирки, сляти в зелените части (първата снимка). По селата нямат общи контейнери за боклук, а всеки си изнася чували (в някои села са с техни малки кофи) в деня на сметосъбирането. По маклите градчета с къщи са с техни кофи, не забелязах кога се събират, предполагам е същото, защото са в оградената част. В пешеходните зони, паркове и по-малките градове, малките кошчета се събират от хора с... КОЛЕЛА! Тревата в градовете и селата е окосена, не съм виждал боклуче никъде. Много рядко по някой фас около спирките. Спирките са с навеси и в зависимост от района - с различен дизайн, напр. стъкло и метал в ниските части или приличащи на хижи в планинските, готина идея. Без счупено, мръсно или лепенка с реклама. Градският транспорт - с нови автобуси, подчертавам в малките населени места.

c1.jpg
c4.jpg
c14.jpg

Паркиране и институции
Не се шегуват с платеното паркиране - доста широка зона, включително и в малките градове. Харесва ми, че в цяла Румъния се ползва едно и също мобилно приложение, не се чудиш какви смс-и да пращаш, на кого, в коя зона си (има градове с 4 зони). Безплатно паркиране съм виждал само на паркингите на болниците и църквите. Когато човек е свикнал с тукашната мизерия с болниците се изненадва, когато види техните и поне при мен има и друго чувство - доста болно от разсипията ни. Влизаш в малкия или областен град и виждаш огромна, спретната, боядисана болница, чисто, пакринг, знаци, портал (първата снимка). Прави впечатление, че по селата също имат работещи училища, които на външен вид изглеждат като болниците - доста стегнати и поддържани - чисти дворове, боядисани сгради, децата с униформи.

c2.jpg
c7.jpg
c6.jpg

Паркове, пешеходни зони, тротоари и др.
Чешмите работят, фонтаните - също. Няма разшлякани плочки, кал и пясък. Паветата не са разместени, бордюрите - и те. Зелени алеи и площи, окосени, цветя на доста места и... Поливна система за цветята, нови пейки. Всяко дърво е подкастрено и боядисано. Велоалеите бяха отделени от пътя. Прави силно впечатление, че освен обществените места, частните също бяха добре поддържани - стари блокове на по 3-4 етажа, чиито фасади не се разпадат, градинките им са окосени и чемширите - подрязани. Като цяло не видях боклуци, пликчета, дъвки, мизерия или воня.

c3.jpg
c5.jpg
c8.jpg
c9.jpg
c10.jpg
c11.jpg
c12.jpg
c13.jpg

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

April

Вероятно управляващите ги е страх исторически от тридесет редовия пълнител и внимават с популацията :)

Alexi

аз това съм го установил още първото ми ходене там ,2016 мисля беше .. от там отидохме направо на Златните имахме резервация - контраста с кочината и мизерията по нашето море беше брутална  :D

ivchotr

Като цяло, по отношение на външния вид на градовете и селата в Румъния нещата вървят на подобрение, за разлика от у нас. Ама то всичко опира до манталитет и възпитание. И на контрол и наказания, естествено. У нас всеки пушач се чувства длъжен да си хвърли фаса на земята там, където му е свършила цигарата. Когато попитам някого така ли прави, когато си е у тях, единици си вземат боклука обратно от земята. Болшинството вдигат врява да не им се нарушават демократичните граждански права, а някои даже са готови да се бият (box) Полицията се прави на умряла лисица не само по въпросите за опазване на чистотата, ами и при сигнал за извършвана в момента кражба. На касетофон от кола, например. У нас няма истински престъпник от "политическата класа" (както се изрази снощи един професор), който да е бил осъден за нещо. В Румъния от време на време вкарват някого в кауша, за назидание на другите. Едва ли липсва корупция там, но поне я държат на по-ниски нива. Всичко опира до това, според скромното ми мнение, че нито една от съседните ни държаваи не е била толкова време под турско робство с всичките му безчинства. И нито един от съседните ни народи няма толкова предатели, колкото нашият. Та скоро няма да се оправим, колкото и зле да звучи. Иначе и на изток, покрай Черно море още преди 11 години беше по-подредено и чисто отколкото в нашите "топ" курорти. А изворната на Девин беше по-евтина отколкото у нас.
П.П.
Някои румънци си падат малко конформисти, особено за това с какви гуми да си карат моторите :D