Проблем с кормилната рейка на форд фокус 1.6 бензин, 2000 година

Започната от Иван Петров, 26 Октомври 2025 14:32:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Иван Петров

Здравейте, последните 3-4 месеца чувам потропване (сердно по сила) при преминаване през неравности. Потропването е от ляво близо до педалите (поне така се чува). Бях на сервиз и казаха, че има луфт в кормилната рейка и е омаслена. Заключението на сервиза беше, че рейката е "тръгнала". До колкото разбрах мога да карам с нея още известно време. Освен потропването няма друга промяна, тоест управлението на автомобила не е затруднено. Кормилото се върти както обикновенно не усещам някаква промяна. Въпроса е кога да сменя рейката? Колко още мога да карам с тази рейка? Да следя ли за някакви допълнителни признаци? Или е по-добре сега да я сменя? Автомобила е форд фокус 1.6 бензин, 2000 година.

ivchotr

На дизеловия ни Форд, също от 2000 г., рейката изпускаше масло и се налагаше доливане през не много дълъг интервал. Рециклираха я и течът спря. Но колата си вървеше така доста време. Колко ще изкара твоята едва ли някой може да каже с точност. Ако имаш намерение да ползваш колата още много време, смяната с нова си заслужава. Стига да не струва колкото самата кола.

Иван Петров

ivchotr благодаря за отговора! При мен няма изтичане на хидравлична течност. От 2019г е на максимално ниво и не се е налагало да доливам. Притеснява ме лекото хлопане от към педалите при преминаване през неравност. Знам също, че има и някакъв луфт и се питам дали няма опасност рейката да падне при движение.

ivchotr

Е, ако корпусът на рейката е разхлабен откъм купето, със сигурност не е добра идея да се кара така колата. Ако просто чуваш луфта между кормилния прът и рейката, ще изкара много време. Но е добре да се оправи все пак. Повечето майстори не се навиват да свалят рейки, защото колата ще им заеме място на канала, подемника и т.н. за няколко дни, ако държиш някой да рециклира точно твоята рейка. В специализираните по този проблем сервизи пък обикновено не свалят рейки, ами трябва да им занесеш твоята свалена от колата. Вариантът с чисто нова е най-удобен и бърз, но пък е и най-скъп, особено когато колата е стара и не струва много. И нещо друго - ако тръгнеш да ремонтираш рейката, прегледай и помпата. На нашия дизеляк помпата протече месец и нещо след монтажа на рециклираната рейка. Та пак демонтаж, сервиз, монтаж...