Втора перка Фиеста мк7

Започната от grenlould90, 10 Септември 2025 19:29:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

grenlould90

. Здравейте, колеги,

Колата ми е Ford Fiesta 2010 г., 1.6 TDCi, 90 к.с., дизел, която фабрично е с EGR и DPF. При покупката ѝ преди около година, предишният собственик ми обясни, че EGR и DPF са изключени както софтуерно, така и механично, а катализаторът е премахнат.

Не съм сигурен дали всичко е направено напълно коректно, но забелязах следното:

На около един-два месеца (но не съм сигурен или просто съм го хващал тогава и подвеждам) , при първите километри, колата включва втора степен на охлаждащия вентилатор.

В този момент двигателят леко променя работата си, а звукът от ауспуха става леко ,,пуфкаш като звук" (като на 3 цилиндъра, но много слабо – давам това само като ориентир). Пушеци няма никакви!

Температурата на охладителната течност остава около 81°C, измерена както чрез OBD2, така и с безжичен термометър.

Температурата на турбото в този момент достига около 240°C (измерено с безжичен термометър).

След около 3–4 км каране, перката спира и всичко се нормализира.

Ако реша да спра и изгася двигателя, докато вентилаторът е на втора степен, той продължава да работи около 2 минути, след което спира.

При тези симптоми климатикът е винаги изключен така, че той не влияе. По таблото не светва никаква грешка или каквато и да било индикация.

Въпросът ми е:

От какво може да се дължи тази аномалия?

Възможно ли е предишният собственик, при изключването на EGR и DPF, да не е направил всичко както трябва?

Реално при извънградско каране за няколко километра всичко си е нормално и вентилаторът не се включва.

Благодаря предварително за мненията и съветите!

P.S. Колеги, напреди открих, че маркуча който е от турбото към въздушният филтър който смуче въздух, беше охлабен пред изваждане, ако това може да е от значение. Преди малко го стегнах и ще проследя ситуацията.

ivchotr

Втората степен на вентилатора е сложена, за да се охлажда по-добре двигателят, когато първата степен на вентилатора на смогва да върши тази работа. В Джулюница лятото е горещо и е нормално да се включва и втората степен. Защо компът решава да я пусне при отчитана температура на двигателя от 81 градуса нямам представа. Защото не знам дали колата ти има отделен датчик за пускане на вентилатора. Колкото до температурата на турбината ми се струва, че си е ниска даже. На мен зимъска буксата на датчика за температура на двигателя ми правеше номера и леко разбутана даваше доста изкривени стойности, нямащи нищо общо с реалната температура. С други думи, буксата и безжичният термометър може леко да послъгват с данните си.
Не е лошо някой да проследи на живи данни какво се случва с горивото на всички цилиндри, когато започне да работи като на три цилиндъра.

П.П.
Онзи ден си купих от ЛИДЛ мултицет, който има сонда за мерене на температура. Пробвах го под мишницата и показва доста коректно колко съм загрял 8) Скоро ще го пробвам и на МПС-тата :D

grenlould90

Определено проблема не е в климата, че е горещо със сигурност е друг, защото температурата гледам на телфона и с ForScan програмата и с TorquePro и си върви на 81...82 градуса, а термостата отваря точно на 88 градуса. Аз за мен без да разбирам толкова тая кола влиза в някакъв режим на адаптация, но в случая гадая. Лошото е, че това много рядко го прави за да го уцеля и да има с мен някои с лаптоп който да знае какво прави. Снощи затегнах добре този големия гофриран маркуч който е от турбото към въздушният филтър където смучи въздух, защото както казах по-горе беше пред изваждане и си мисля така нещо да не е засмуквала повече въздух от обичайното и да се е опитвала нещо да адаптира, но пак не съм сигурен дали може да е свързано.

P.S. Тъй като тези фиести фабрично не показват температурата на охладителната течност (температурата на двигателя), то си реших проблема след като забих един OBD2 модел, който действа така, че когато изгася колата и след около 5 минути се изключва и така си го свързвам всеки път когато влезна в колата с телфона само когато отворя приложението. Сега чакам тези дни да ми дойде и медията тип Tesla и там ще го направя по същия начин когато стартирам двигателя и да се свързва директно и винаги да ми показва температурата на охладителната течност и на турбото, също така съм задал и граница когато вдигне повече от 100 градуса да ми пищи за да ми каже, че температурата е необичайно висока.

ivchotr

Цитат на: grenlould90 в 11 Септември 2025 09:10:50...температурата гледам на телфона и с ForScan програмата и с TorquePro и си върви на 81...82 градуса...

Ти на телефона виждаш това, което вижда и компютърът на колата. Обаче, ако датчикът показва грешни стойности заради лош контакт в буксата му, заради скапващ се датчик или заради каквото и да било друго, и двамата ще виждате изкривената информация. На безжичните термометри нямам много вяра, защото по времето на Ковида, когато ни мереха температурата на влизане и излизане от къде ли не, на моменти ме изкарваха с температура на мъртвец :D На твое място бих дублирал такова външно измерване с още някакъв друг вид термометър, за да се потвърди или отхвърли измерването с диагностиката.

grenlould90

Ами според мен всичко е коректно защото както споменах колата отваря термостата на 88 градуса и на телефона когато стане температурата 87 веднага отивам и хващам маркучите да видя дали отваря коректно термостата според градусите които показва и всичко е точно, точно тогава си отваря термостата. Относно за термометъра съм сигурен в него защото работя в метрологията и имам на разположение всякакви видове безжични термометри висок клас и с други съм ползвам и ситуацията е същата така, че съм убеден, че показанията са коректни. За това споменах за екологиите да не би там нещо да не е направено както трябва и да влиза в някакъв режим на чистене макар уж да няма какво.

Ozzie

Цитат на: grenlould90 в 11 Септември 2025 12:38:49За това споменах за екологиите да не би там нещо да не е направено както трябва и да влиза в някакъв режим на чистене макар уж да няма какво.
на този въпрос, едва ли би могло да се отговори адекватно във форума
Хора които могат да отговорят компетентно -> https://carmod.bg/
Имат страница и във ФБ. Но във всеки случай, ще трябва да се срещнат с автомобила.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

grenlould90

Да, ясно. Просто реших да пиша ако някой е имал подобна ситуация.

Pyrhel

Аз съм имал, когато експериментирах какво се случва като се махне ДПФ-а половинчато.
Никакви грешки, а от време на време или постоянно регенерира. При постоянното регенериране хвърля нафта за регенерацията нон-стоп, катализаторът почервеняваше :D

Виж когато се случва температурата на изгорелите газове - на ръка и я сравни с моментите на загрял мотор, но без по-особеното поведение.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

grenlould90

Цитат на: Pyrhel в 12 Септември 2025 16:18:07Аз съм имал, когато експериментирах какво се случва като се махне ДПФ-а половинчато.
Никакви грешки, а от време на време или постоянно регенерира. При постоянното регенериране хвърля нафта за регенерацията нон-стоп, катализаторът почервеняваше :D

Виж когато се случва температурата на изгорелите газове - на ръка и я сравни с моментите на загрял мотор, но без по-особеното поведение.
Реално трябва наистина да го проверя. Имам чувството, че в този момент като съм на място, дори и в движение и ако винаги колата ми е вървяла на 4/100 разход по борд компютър, то когато стане тази аномалия и разхода скача на 4,2/100 примерно, явно има логика това което казваш. Ако успея да си инсталирам ForScan на телефона и да следя EGT (Exhaust Gas Temperature) тогава ще разбера дали влиза в регенерация. Ако го прави и да влиза в регенерация вероятно трябва да отида при някой който се занимава с тези неща и да го изключи това нещо.

grenlould90

Колеги правя отново включване, реално още не съм ходил никъде, тъй като скоро не беше се случвала тази ситуация с вентилатора, а исках да проследя от къде се случва това като насока, тъй като карам постоянно с OBD на живи данни чрез навигация Tesla Style с програмата Torque Pro (купена) като следя доста показатели на колата включително температура на охлаждащата течност на двигателя, маф сензори, налягане на турбо, температура на турбо и т.н.

Забелязах следното нещо. Имах дълго пътуване около 200 км. (може би няма отношение към случката), та всичко нормално прибрах се и след 5..6 часа реших да мръдна с колата, а тя си беше почти студена вече показваше 15 градуса на антифриза и когато тръгнах, може би след 5 минути някъде отново се случи проблема и включи втора перка и видях как колата леко си промени поведението както по-горе съм описвал в коментарите. Та веднага отворих на Torque Pro да видя какви показания дава на общите уреди и видях, че турбото е започнало да вдигнал значително рядко температура като стигна до 600 градуса. Интересното е, че когато спрях на място температурата не падаше и реших да тръгна към магистралата, че да карам поне с 90 км. и така карах 5..10 минути и в един момент започна температура да спада и си стигна до нормалните 150..200 градуса. Та вече ми беше ясно, че вентилатора се вклчва на втора степен заради високата температура на турбото. И от тук тръгва въпроса какво може да накара турбото да вдигне такава температура?  :o

Alexi

няма как да вдигне турбото 600 градуса на тази кола,там не знам да има и температурен датчик .. както са ти писали и преди 6 месеца втората степен на перката се включва при регенерация .. според мен колата ти се мъчи да регенерира

ivchotr

Е, той казва, че вижда 600 градуса на турбото. Чрез какъв датчик ги вижда е друг въпрос, но основният пак си остава на дневен ред - дали тези показания са верни. Колегата щом има възможност да ползва проверени термометри, да вземе един и когато турбото вдигне големите градуси, да провери дали наистина са такива. Тази турбина нали се задвижва от изгорелите газове все пак. Ако външният термометър показва различни стойности от тези през диагностиката, значи при нея нещо се отчита грешно и трябва да се намери кой прави проблема. Ако има дачтик за температура на турбото - ще е той. Ако там няма датчик, значи някой такъв по пътя на изгорелите газове не отчита коректно. Нещо такова. Ама може да ми се въртят и пълни глупости из главата.

grenlould90

Грешката е моя, това не е било за турбото, а температурният датчик след катализатора / в изпускателната, не в самото турбо. С код B1S2 на датчика през Torque Pro.

ivchotr

Това вече обяснява нещата.

grenlould90

Да разбирам ли, че си прави регенерация макар, че уж да е изклчен Dpf и Egr ,но явно не са го направили както трябва. Просто предишният собственик ги е сътворявал някакви дето сега след него трябва да оправям нещата. Въпроса е сега да я карам на човек да прегледа какво са изклчвали по екологиите ли?

ivchotr

Виж какво е писал колегата по твоя въпрос:

Цитат на: Pyrhel в 12 Септември 2025 16:18:07Аз съм имал, когато експериментирах какво се случва като се махне ДПФ-а половинчато.

Има и съвет как да разбереш какво се случва:

Цитат на: Pyrhel в 12 Септември 2025 16:18:07Виж когато се случва температурата на изгорелите газове - на ръка и я сравни с моментите на загрял мотор, но без по-особеното поведение.