Средна скорост - механизъм и глоби

Започната от Симеон, 04 Септември 2025 21:41:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Симеон

Изглежда ще заработи системата за средна скорост: https://www.bgtoll.bg/novini/aktualno/ot-7-septemvri-zapochva-sektsionen-kontrol-na-srednata-skorost

Сега въпросът е дали на самата рамка ще санкционират за превишена моментна или ще се пресмята само средната между 2 точки - не намерих никъде такава информация. Обаче в сайта на АПИ говорят само за средна, което ме навежда на мисълта, че няма да се санкционира моментната превишена.

Другият въпрос е дали глобите за превишена се прилагат и за средната превишена.

Alexi

няма как тол камерите да засичат превишена моментна ,защото нямат радари ... ще се засича средна скорост ,но масово има неразбиране от водачите какво точно е "средна скорост" за това ще има доста изгорели

ivchotr

На мен ми се струва, че и в АПИ, и в КАТ на никого не му е ясно какво точно ще санкционират :D

А в ЗДвП е записано това:

Чл. 182.
...
(3а) (Нова - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) Водач на моторно превозно средство или на състав от пътни превозни средства, който превиши средната скорост за съответния контролиран участък от пътя с посочените в ал. 1, 2 и 3 стойности, се наказва с предвиденото по ал. 1, 2 или 3 наказание за съответното превишаване на скоростта.
(алинеите указват за какво превишаване, от кого, къде, каква глоба се налага: с 10 км/ч, от 11 до 20 км/ч и т.н. от обикновен водач в населено и извън населено място и съответно от професионалистите)

Чл. 189.
...
(5б) (Нова - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) За място на нарушението при установяване на превишаване на средната скорост се счита крайната точка от контролирания участък от пътя, за който е установено нарушението.

Допълнителни разпоредби
...
§ 6. По смисъла на този закон:
...
76. (нова - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) "Средна скорост" е скоростта, с която пътно превозно средство изминава за определено време определен участък от пътя, установена с автоматизирано техническо средство или чрез система за секционен контрол на средната скорост.
77. (нова - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) "Система за секционен контрол на средната скорост" е одобрена и проверена съгласно Закона за измерванията система за измерване на средната скорост на превозно средство в определен участък от пътя. Системата използва камери, монтирани в началото и края на участъка. Всяко превозно средство се класифицира и се идентифицира както на влизане, така и на излизане, а идентификационната информация е придружена от точни времеви подписи заедно с времето за изминаване на разстоянието, на базата на което се изчислява средната скорост. Ако средната скорост на дадено превозно средство е по-висока от разрешената в контролирания участък, системата генерира информация за нарушението. Цифровото доказателство за нарушението включва снимки на автомобила от момента на влизане и излизане, както и метаданни.

От всичко изписано по-горе става ясно, че ако минеш с МПС-то между две точки с контрол на средната скорост, в който участък макс. разрешената такава е примерно 140 км/ч, а превишаването е с 9 км/ч, няма да има глоба. Ако е с 10 км/ч, глобата ще е 20 лв. И т.н. С други думи, ако човек поддържа макс. разрешената скорост без да я превишава с повече от 9 км/ч, няма да го наказват.

Става ясно и нещо друго - ако номерът на рег. табелите на МПС-то е закрит по някакъв начин и го хванат на тясно, ще му наложат глоба от 100 лв.:

Чл. 183.
(4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) Наказва се с глоба 100 лв. водач, който:
... 11. (нова - ДВ, бр. 88 от 2008 г.) управлява превозно средство с нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационен номер, включително и в нарушение на чл. 100, ал. 4, т. 1;

Не виждам как практически ще стане някой в КАТ да се рови по снимки, видеа и т.н, за да установи по недвусмислен начин, че МПС-то със замърляни номера е собственост и управлявано от Алекси, примерно. Най-малкото при обжалване в съда, без пряко идентифициране на водача с конкретно МПС с конкретни рег. номера, няма да бъде потвърдена наложената глоба.

ivchotr

Цитат на: Alexi в 04 Септември 2025 22:29:44няма как тол камерите да засичат превишена моментна ,защото нямат радари .

Всъщност, още от преди поне 10 години камерите на АПИ засичат моментна скорост. Вярвай ми.

ivchotr

Слушах ги, гледах ги и останах с впечатлението, че когато засичат средната скорост, ще разделят МПС-тата според вида им - автомобили, мотоциклети, камиони и т.н. Което ще рече, че по магистралите за моторетките замърляният номер остава резонна алтернатива да не се влачат зад ТИР-овете :D

Alexi

те може да я засичат ,но не е с радар .. а ако не е одобрено средство за измерване няма как да се налагат глоби .. така описано горе - много добре им е ясно какво точно ще санционират

Pyrhel

За да постигнеш 140 км/ч средна трябва или магистралата да е празна и да караш с такава скорост, или да караш много, много над 140 км/ч. Достатъчни са 2 тира и 2 тутки и средната пада драстично като за 20 км минеш 2-3 с 90 км/ч.

Изгорели под формата на глоби не знам дали ще има, но изгорели с ПТП - със сигурност. Племето е толко' затъпяло, че като види в далечината рамка и 2те ленти падат на 90 км/ч, сещате се 500м назад каква става скоростта.

В последните месеци шофирането по магистралите започна да ме напряга и изморява прекалено, изключително неадекватно поведение, сега и с намаляването пред всяка рамка е черешката... (af)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Цитат на: Alexi в 05 Септември 2025 06:44:21а ако не е одобрено средство за измерване няма как да се налагат глоби

Ми те всъщност с горните текстове на практика са ги признали за законни технически средства. Пак може да се спори в съда по този въпрос, ама ще трябва някое ченге да наложи глоба за моментна скорост, та да се тръгне отнякъде. И когато всичко стане ясно в съда, или ще продължат да ги ползват и с такава цел, за което преди известно време се коментираше на високо ниво, или ще бутнат още някой текст, за да стане пределно ясен законът и стой та гледай. В тази държава на никого не му пука за здравето на хората. Всичките тези промени са за къртене на едни пари от глоби. Щяха да пускат небрандирани коли в трафика. Ми една такава патрулка в рамките на едно отиване и връщане от София до Бургас по АМ "Тракия" ще наснима няколкостотин нарушителя за неспазване на правилата за движение, които също се наказват, и ще бие камерите с голяма разлика :D Стига ѝ само да документира как стадото джитка в изпреварващата лента при свободна дясна и са готови. Особено в дни като днес, утре и в понеделник :D За неправилни изпреварвания, отнемане на предимство и т.н. пък да не говорим.

Колкото до средната скорост, малко влачене преди рамките няма да компенсира няколко километра движение с превишена скорост. "Тракия" и аз съм я намразил от известно време, щото най-често ми се налага да карам по нея. А отсечката между Пазарджик и София е най-тегавата. Ще каже човек, че нещо им превклюва в мозъците на болшинството шофьори и започват едни странни и опасни действия, влачене без причина с ниска скорост вляво, престрояване без мигачи и без идея какво се случва отзад. Лятос и покрай празниците е най-големият кошмар.

Alexi

има нужда от такива мерки че и далеч по строги ,щото тука по пътищата е страшно .. в Щатите имам приятел скоро се чухме викам кво става - вика остави ,пак са ме глобили за неправилно паркиране - ако още веднъж ме хванат влизам в затвора за 3 месеца ( за неправилно паркиране !) ... в момента не си кара колата ( има Тесла дуал мотор ) по този повод .

Жоро Петков

Цитат на: ivchotr в 04 Септември 2025 23:40:44за моторетките замърляният номер остава резонна алтернатива да не се влачат зад ТИР-овете
Най-накрая приеха максималната скорост на мотори да е 50/90/140кмч като на колите.

ivchotr

А, наистина! Онзи ден не бяха поправили стойнистите в закона. Обаче влизат в сила от 07.09., пък аз утре отпрашвам към Северното Черноморие. Ще се възползвам в понеделник :D
Трябва да се прочете целият закон от началото до края, че има поправки навсякъде. Странно обаче е решението да забранят на водачите на моторетки от кат. А1 да се движат по магистралите и скоростните пътища. В предишните редакции на закона движението по магистрала беше забранено на МПС, чиято макс. скорост опираше до някакви км/ч, с която ще създават затруднения на останалите водачи. В сегашния вид на закона забраната за движение по магистрала на водачите с тази категория и с В1, е обвързана единствено с минималната възраст, с която може да се вземе кетап за тези категории. Или поне не намирам друг текст. Хубаво, съгласен съм. Но когато водачът стане на 24 години и не желае да изкарва друга категория, а МПС-то му все пак е годно да развива скорост, с която няма да се пречка на останалите, защо пак е забранено да се качва на магистрала?!? Предполага се, че вече ще е натрупал опит. За кат. А си остава възрастта от 24 г. или по-ниска, ако човекът е управлявал моторетка от по-ниските категории. Ама на практика хора, които просто са навършили 24 години, могат да изкарат криво - ляво курса, да вземат кетап, да се качат на Кава 14, дето лети с над 300 км/ч и да си шпоркат по магистралата със замърлян номер и да утрепят себе си и някой друг, щото нямат никакъв опит. Някой тъпак е измислил тази глупост, а другите тъпаци са я узаконили. Тъкмо направят нещо разумно и покрай него прецакат работещи текстове (hammer)

Жоро Петков

Е отговорил си си на въпроса в последното си изречение.
Между другото доколкото четох в Европа никъде няма засичане на средна скорост - просто не работи. Отсечките са прекалено дълги.
Мога да карам с 200км/ч създавайки предпоставки за ПТП 10км и след това да карам с 80км/ч останалите 10км от отсечката - пак създавайки предпоставки за ПТП.
Да не говорим, че 90% от джигитите по магистралите са пингвините, които тоя закон няма да ги барне.

Хубава работа... ама българска...

Как 1 път не почерпихме опит от държава, където такива проблеми са решени преди десетилетия, а всеки път откриваме топлата вода...

ivchotr

Имаше бая дебати в тази връзка и се даваха за пример държави, в които е действала системата за средна скорост и са я премахнали. Ама там по принцип повечето хора са по-културни и възпитани, а у нас всеки дебил или полуидиот, качил се на кола, вече се има за Фитипалди и надува колкото може да върви варелът. Затова у нас тази система ще просъществува най-дълго време, защото ще се къртят яко кинти. Тези, дето се опарят и не им се дават повече пари за глоби, ще свалят скоростта на движение за по-сигурно. Останалите, дето не ги бърка да ръсят пари за глоби, ще си карат със 160, ще си плащат и всички ще са доволни. Държавата, ако намери начин да събира поне 90% от глобите, де. Щото май събираемостта им е по-ниска.

Пак се сетих за А1, дъге :)
Значи жена ми, която до сега нямаше проблем да си кара моторетката с кат. А1, вече няма да може да го прави безнаказано на магистралите и скоростните пътища. Но ще може да се движи там с колата, защото има кат. В.
Вече ми се оформя една люта жалба по този въпрос ;)

ivchotr

Уф, хайде пак (tooth)

Сега, някой може ли да ми разтълкува ей тази схема:

Чл. 21. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 47 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h:

Пътно превозно средство от:

Населено място Извън населено място Автомагистрала Скоростен път

кат.А,А2       50               90             140             120

Кат. А1        50               80          забранено       забранено

Кат. В          50               90             140             120

Кат. В1        50               70          забранено       забранено

Кат. ВЕ, С1,
С1Е, D, D1,
D1E, DE        50               80             100             100

Кат. С и СЕ    50               80              90              90

Значи, ако идеята за А1 и В1 да не стъпват на магистралите и скоростните пътища, е да се запази животът на непълнолетните им водачи, защо такива с кетапи за кат. А и кат. В да не могат да се движат по тези пътища с по-маломощните МПС-та, при положение, че последните са технически годни да поддържат високи скорости. И ако примерно аз се кача на 125-цата и се пусна по магистралата със 140, ще ме санкционират ли, ако ме спрат? А ще санкционират ли някоя кукумявка, дето кара с кат. В колата си у лявата лента с 90 км/ч и прави задръстване от Ихтиман до Пазарджик?

Жоро Петков

Абсолютно недоразумение.
Днес на Тракия 2 тира изпреварваха коли, движещи се със скорост под 90км/ч. Такива малоумници са еднакво опасни с дебилите дето мислят, че са изгубените деца на Аертон Сена.
Много по-добре щеше да е да се сложи минимална скорост 90км/ч, но тук пак опираме до контрол...
Разликата на Запад е, че от Белград нагоре (дори от Ниш) движението по магистралите е ЛАМИНАРНО - разликата в скоростите почти няма. Само в България Бай Петко се качил с авера на 4 ракии и кара с 60 на магистралата или някоя изплашена момЪ е за сефте и тя кара на 3та с 60. А в ляво пилот-изпитатели тестват колко пъти за секунда могат да светна къси-дълги.

Тулупа от Банкя в целия си живот има едно много точно изказване - Такъв е мат'ряла

ivchotr

Ходих до Шабла с моторетката...
ТИР-овете си жулят с над 90 и по селските пътища. Явно още никой не им проверява ограничителите на максималната скорост.
Отсечката за засичане на средна скорост от с. Бългасрки извор (май е крайно време да го прекръстят на Цигански) до с. Сопот е най-странната от тези, през които минах. Рамката в с. Б. Извор е на входа на селото от към София, но малко след това е паркингът с кръчмата и магазините на Добревски. Сигурно 50% от минаващите спират там да хапнат и/или да си купят някакви "домашни" храни. И стоят там повече от половин час със сигурност. След това трябва да летят със скоростта на Звездния сокол, за да зарадват операторите на АПИ и ченгетата след тях. Освен това по трасето има няколко отбивки за селата наоколо, покрай които макс. скоростта е намалена на 70 км/ч. Как точно ще определят дали дадено МПС е превишило средната скорост ми е малко неясно. За тази цел трябва да са правили пробни засичания с различни видове МПС и с различни пилоти зад волана. Защото всяко едно МПС е способно да ускори след ограничението до общата макс. скорост за различно време и по този начин да измине разстоянието между камерите за различно време без да превишава средната скорост. И, ако са ползвали някой ленив служител с охтичава баничарка, пак ще стават недоразумения. А пък един експерт обясняваше преди няколко дни по телевизията, че отсечките ще се избират и залагат на места, където няма отбивки с допълнителни ограничения на скоростта именно за да се избегне създаването на предпоставки за грешни измервания.
По АМ "Хемус" традиционно се пътува по-спокойно, отколкото по "Тракия", макар да беше натоварено движението. Тунелите навсякъде бяха отворени за движение и в двете посоки, но не знам докога ще е така.
Обаче пък бяха наслагали мобилни радари на много места, доста умело прикрити, та може и да съм пропуснал някой :D

zz_stefanov

Това с намаляването точно пред рамката е голяма глупост, но от поне два месеца гледам че много шофьори го правят.

ivchotr

Глупост е, ама когато четат само заглавията на новините, така ще е (hammer)

zz_stefanov

Преди два часа в засичастата отсечка Девня-Игнатиево всички карат със 110-120. Е то с нашите километражи да преминеш цялата отсечка с 140, което си е 135, няма да си с превишена скорост.
Лошото е че преди съм я минавал със средна над 160  8)

ivchotr

Симеон

Има още няколко отсечки, публикувани са на същото място: https://www.bgtoll.bg/vaprosi-i-otgovori

Попадна ми новина преди няколко дни, че половината от нарушенията са извършени от чужденици и по никакъв начин не могат да бъдат санкционирани.

ivchotr

Не можело, щото на АПИ и КАТ-аджиите системите им работели с такива темпове, че чужденците се изнизват през границата преди там да пристигне информация за колата и глобата. Ама за другите нарушения щели да ги задържат докато не си платят :D Държавата на глобите :D
Ето един коментар - анализ какво се случва у нас през последните години. Мисля, че е доста точен: ЦЪК

ivchotr

Ново развитие покрай ТОЛ-камерите на АПИ :D

https://telegraph.bg/bulgaria/novini/a-sega-de-mvr-ne-mozhe-da-ni-globiava-za-skorost-po-zapisi-ot-tol-kamerite-advokat-ospori-v-syda-nalozite-videoto-mozhelo-da-se-polzva-samo-za-dokazvane-na-vinetka-470507

По този въпрос навярно ще настъпят котката по опашката. По същество нещата не са по-различни от това да те следят чрез ДАТО. А за там разрешение се дава от съда и то, ако не могат да се съберат данни по друг начин.
С ТОЛ-камерите най-много да решат въпроса със замъгляване на образа на водача и спътниците му, което ще иска поправка в закона, докато отсрещната страна не подаде нова жалба. Става интересно 8)

Жоро Петков

Поредната владо-каролевщина.
Сакън държавата да не мръдне в някаква правилна посока за ограничаване на джигитите по пътищата.
Най-хубавото решение беше като наложиха за излизане от страната да трябва да си платиш глобите, обаче веднага разни НПО-та ревнаха и отпадна. Ест, че сега със Шенген щеше да стане безмислено, но пък гастербайтерите щяха да си плащат чинно...

Alexi

хаха какви глупости изписали тия от Флагман .. само и само някой да им чете жълтата медийка .. какво лично пространство ,на обществено място си всеки може да те снима ( особено важи за Средства за измерване :D ) то по същата логика и със стационарна камера, и с мобилна - нямат право да те снимат ..  :D

ivchotr

Цитат на: Жоро Петков в 15 Септември 2025 13:39:34Поредната владо-каролевщина.

По-скоро е милиционерщина. Службите използват тези системи - на АПИ и на общините, за да се информират за движението на определени интерсни им лица без да искат разрешение от съда, откакто ги има тези системи. Както писах по-горе, това на практика си е вид СРС, само дето не се прилага от службата, която има право да го експлоатира. По същия начин в началото на ерата на мобилните комуникации всеки полицай можеше да научи телефонните номера, притежавани от даден човек, само с едно обаждане. После станаха едни патардии с едни важни хора и нещата се урегулираха законово. Вече не е толкова лесно и се иска разрешение със съответната обосновка.
Та ще е интересно как ще се развият нещата с ТОЛ-камерите на АПИ. Ченгетата бяха наясно, че трябва да им се даде законен достъп до тях и НС вкара съответния текст в закона. Дали ще го махнат или ще го доразвият ще е показателно какви намерения има управляващото мнозинство. Аз лично не виждам особен смисъл от тези нововъведения, защото разни тъпанари, дебили, гъзари и всякаква останала безмозъчна паплач, която се множи по пътищата, изобщо не ги интересува, че някъде си имало наблюдавани отсечки. Във всеки случай ненаблюдаваните отсечки са в хиляди пъти повече и там всички изброени по-горе се считат длъжни да показват колко бързо могат да карат. И няма кой да ги санкционира така, че повече да не се качват зад волана. Ама ако направят всички пътища открай до край с видеонаблюдение и засичане на скоростта, ще е брутално, защото ще е тотален Биг брадър. Няма нужда да ми давате примери с Англия и прочие евроГейски държави, защото там примерно отнемат децата от родителите им само защото последните са им се скарали или са им забранили да обличат дрехи на противоположния пол.
Сутринта някакъв се разцепи в дърво на Ботевградско шосе, където скоростта е ограничена до 70 км/ч, ако не ме лъже паметта, че не ми е сред редовните маршрути. Друг се заби в цистерна, която спряла на червен светофар. Демек 19 годишният карач с балоните с райски газ в колата не е имал намерение да спира на червеното и цистерната го е изненадала :D При предишната катастрофа с цистерна пък се оказа, че камионът се е движил в платното за насрещно движение ??? За такова нарушение се налага солена глоба и кетапът се вдига на трупчета за известно време. Но нищо не казаха по въпроса. Движението с повече от 140 км/ч дори по нашите магистрали не е проблем. Проблем са малоумниците, които карат вляво без причина, които тръгват да изпреварват с ниска скорост без да се уверят, че няма да засекат изпреварващите тях и прочие изпълнители, на които предполагам и вие сте се нагледали. Ама да очакваме нещо по-удачно като решение на проблема от хора, които не четат, ами действат според собствените си възгледи за някои дадености, ще е така още дълго време.

ivchotr

Цитат на: Alexi в 15 Септември 2025 21:04:58какви глупости изписали тия от Флагман

Журналистите в случая цитират жалбата на адвокатката. Дали и доколко има основание, ще се произнесе ВАС. Макар, че и там са едни подлоги на управляващите, та не се знае какво ще измъдрят.
Освен това мобилните и стационарни камери на КАТ запазват само нарушителите. Това нещо е уредено със закон и не нарушава Конституцията, където е посочено като основно човешко право, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, без значение къде се намира в дадения момент.

Pyrhel

Иво, май не са те снимали да се видиш после документиран как ти се виждат и пъпките (tooth)
По тая логика не може да има охранителни камери, боди камери, камери на частни имоти, камери дори в работните помещения и пр. Като отидеш за лична карта питат ли дали даваш да те снимат? На летището? В Банката? На бензиностанцията? У супера? :D
Законът ясно казва какво може и не може, конситуцията слага само една рамка.
По-важно е как съхраняваш данните, как ги използваш и кой има достъп до тях :) Турваш табела, регламентираш достъпа, пишеш си процедурите по GDPR и действаш.

ivchotr

А бе снимали са ме два - три пъти за някакви мижави превишения. С камерите на КАТ. Чак пъпките не са ми се виждали. По едно време КАТ предлагаха услугата някой друг да поеме вината за нарушението, стига да не се различавате драстично един от друг. Знам за случаи, когато майката поема вината заради сина си, при положение, че има разлика в годините, цвета на косата, формата на лицето и т.н. Ама номерът минава (tooth)
Колкото до камерите, които си изброил, ако направиш искане за изтриване на записите с твоето присъствие на тях, трябва да го направят. Охранителните камери да си снимат охраняваните обекти, не всичко останало. Частните камери също. В паспортната служба няма да го коментирам, защото там заснемането е уредено в закона за българските лични документи. Работата е там, че тези неща никой не ги коментира и си вървят някак си по подразбиране. Ако народът започне да роптае, ще се урегулират и те.

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 15 Септември 2025 22:05:55искане за изтриване на записите с твоето присъствие на тях, трябва да го направят
Абсолютно не, GDPR-ът не е това, което обясняват по телевизора.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32016R0679 - чл. 6, §1, буква "е", а след това и следните основания:
https://www.privacy-regulation.eu/bg/r47.htm
https://www.privacy-regulation.eu/bg/r49.htm