Сваляне топка и скъсяване лоста на скоростите.

Започната от Мак Мърфи, 30 Юни 2025 12:50:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Мак Мърфи

Здравейте,

Много ми е дълъг сегашният лост на С-мах, 2012 г. Маншонът му е за смяна така и така, защото е закъсан. Въпросът ми е как се сваля топката на скоростите и евентуално как се скъсява лоста. Колата е с 5 скорости, няма пръстен за повдигане не задна.

Благодаря

ivchotr

Топката би трябвало да е завита на резба върху лоста. За да я свалиш ще трябва първо да освободиш маншона от декоративната облицовка на тунела. Този, дето е снимал ВИДЕОТО, не е показал как точно се разкача топката от маншона, но все пак се разбира и ще се справиш без проблеми.
Самият лост може да се скъси с отрязване на участък от дължината му под резбата и презаваряване или с отрязване на заводската му резба и навиване на нова. Последното ще е трудно на струг, ако се прави с нож, щото лостът е крив. С плашка няма да е проблем. Или просто намираш по-къс лост от друг модел, но със същия захват в основата му. Не знам дали има такива.

Мак Мърфи

Благодаря, благодаря много.  По принцип продават и топката заедно с маншона, т.е. няма да ми е необходимо да ги разкачвам, ако не се справя.

ivchotr

Не ми изглежда твърде сложно за разкачане. Все пак и някой в завода ги е сглобявал.

More

Чак на мен ми стана интересно, че имам и аз скъсана кожа на лоста  :D
От клипа виждам, че за топката е захваната отдолу с някаква фиксиращ пръстен или нещо такова.
Това е отвътре:

Image 002.jpg

И разглобено:

Image 003.jpg

Трябва да е лесно.

ivchotr

Този от клипа даже не е разбрал как го е разглобил :D

Мак Мърфи

Да докладвам. Маншонът се маха изключително лесно, подпъхва се нещо плоско отстрани и се натиска леко навътре, след това се надига нагоре и готово. Топката се отвива с въртене наляво.

Навих още резба с плашка, резбата е ситна 12 х 1,25, и отрязах лоста 6 сантиметра. След това навих обратно топката, сложих маншона и заспа. Тъй като в МПфое ми искат 450 лева за нова топка и маншон, реставрирах стария маншон, така и така е свален.

ivchotr

Някоя снимка не се ли сети да направиш?

More

И при мен много се скъса и ще сменявам маншона. Свалянето е описал колегата и свалих по неговия начин

20260420_175331.jpg

Отвътре има нещо като жлеб на дръжката на топката. Със завъртане се нагласява по-големия отвор на черната втулка да съвпадне със жлебта на дръжката, за да излезе по-лесно. На сребристата втулка, която е точно под лоста има водач точно за същата жлеб

20260420_180718.jpg

Долната част на маншона е защипана между сребристата лайстната и вътрешна черна пластмаса, коята се вижда. Това са всички части.
Сега ми остава да си купя маншона, защото карам на гол... лост  (rofl)

20260420_183955.jpg