Ford инвестира €4.4 милиарда, за да спаси европейския си бизнес

Започната от EcoBot, 27 Юни 2025 21:38:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

EcoBot

Ford Motor Company обяви инвестиция до 4.4 млрд. евро в своите европейски операции, като едно от приоритетните й направления е рекапитализацията на германското поделение ,,Ford‑Werke" в Кьолн.

Цитат,,Целта е да се постави бизнесът на стабилна основа и да се осигури дългосрочна устойчивост в Европа", заявиха от компанията.

Какво включва инвестицията:
  • Погасяване на значителни дългове и осигуряване на ликвидност за ,,Ford-Werke";
  • Премахване на дългогодишния ,,Letter of comfort" от страна на централата в САЩ;
  • Опростяване на структурата, намаляване на разходите и подобряване на ефективността.

Контекст и отражение:
  • Продажбите на Ford в Европа през 2024 г. спаднаха с около 87 000 автомобила спрямо предходната година;
  • Пазарният дял се сви от 4,0 % до 3,3 %;
  • Модели като Mondeo, Fiesta, Ka, Focus вече не се произвеждат – в гамата остават почти само SUV, кросоувъри и лекотоварни;
  • Заводът в Кьолн е модернизиран за електромобили, но са планирани съкращения на 2 900 работни места в Германия и общо 4 000 в Европа до 2027 г.
Оценка на ситуацията: 
Ford определя инвестицията и съкращенията като ,,болезнени, но необходими" за оцеляването на марката в Европа. Синдикатите и част от анализаторите виждат в това последен опит за стабилизация преди възможен отлив от пазара. 
Компанията призовава и за по-силна политическа подкрепа за електрификацията и производствената индустрия в ЕС.

В обобщение: 
Ford предприема спешни действия с цел преструктуриране на бизнеса си в Европа — чрез намаляване на дългове, съкращения на персонал и ускорен преход към електромобили. Дали ще успеят да задържат позициите си на европейския пазар, предстои да видим.

Източник: Motor1.com

И видео от влог:

saggy

Тези инвестиции ми се струват като пари на вятъра. Тази фирма иска да се фалира сама. Спряха всички хубави не-сув модели, които крепяха марката десетилетия наред, преди това им убиха задвижването с компрометирани мотори, а сега искат да убият и последния си продаван модел в Европа.

https://automedia.investor.bg/a/2-novini/61824-ford-spira-hitov-pikap-za-evropa

Alexi

не отиват на добре нещата .. тя "инвестицията" е предимно погасяване на стари дългове и "преструктуриране" - тук се крие затваряне на поточни линии и уволняване на хора .. поредица погрешни решения последните години съчетани с ненадеждна техника - и двигатели и скоростни кутии .. в момента нямат нито един модел който да привлича поне малко вниманието ми освен Куга и то само 2.5 хибрида .. Фокус не бих си купил макар че намирам Фокус 4 за прилична кола ,покупката на модел който се спира от производство е финансова катастрофа след 5г никой няма да го помни че да си го купи .. имат и 2 електрически модела които са интересни но ценово не са позиционирани добре и не се продават поне в Европа ,в Щатите нещата не са съизмерими там имат големи субсидии за ЕВ .

ivchotr

Аз на моя съм му направил няколко снимки и поне ще имам спомен за него :D

Да съкращаваш хора с идеята да вдигнеш бизнеса на крака, не е най-умното решение. Изглежда, че фирмата я управляват или откровени дебили или подставени лица, които изпълняват чужда поръчка за съсипването ѝ.

ivchotr

Имало друга причина :D

https://carmarket.bg/drugi/ford-ne-mozhehme-da-konkurirame-toyota-i-hyundai-zatova-spriahme-da-opitvame-11598

Значи, вместо да се бием с боксьори, отиваме в старческия дом да ступаме някоя баба (tooth)

Alexi

по принцип е трудно да се конкурираш с марки чиито двигатели са с верига и ползват читави и безпроблемни автоматични кутии .. пазара не прощава .. при електричките е още по трудно щото там братски Китай настъпва много агресивно а Форд са много назад .. те все още нямат собствена изцяло електрическа платформа ,2026 сме ..Мустанг Е е на платформата на Фокус и Куга ( т.е. не е електрическа ) - купиха от ВАГ ,пуснаха 2 модела със скромно представяне - Капри и Експлорър ,сега купуват от Рено - ама те хората ги виждат тези неща .. за какво ми е да си купя новата електрическа Фиеста ,по добре да си взема оригинала нали така

ivchotr

Именно, де. Още от самото начало бай Хенри прави бум за няколко години с рекордно производство, пласмент и съответно печалби, но с времето започва да кара по инерция и трудно възприема новостите, които правят конкурентите му по-силни. После ги догонва с променлив успех. И така с всичките наследници на шефското място, като от година на година нещата вървят все по-зле.