неравномерна работа на празен ход

Започната от tdonkov, 26 Март 2025 16:24:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

tdonkov

Здравейте колеги, да опиша накратко проблема на моя Форд (Focus 1,6 - 2013god - фабричен газ)
Още от както е купе на бензи си има следния проблем.
При запалване и леко като позагрее, когато се натисне газта оборотите не се вдигат веднага, а има едно замисляне преди това. Даже ако се подаде по-рязко газ се появяват детонации. Имах отделна тема за този проблем, като диагнозата беше - ниско балягане на гориво в рейката при подаване на газ.
Когато обърне на газ (пробан бутан) нямаше никакви проблеми, но скоро се появиха следните симптоми на газ:
1. Когато обръща на газ оборотите проиграват ту нагоре, ту надолу с тенденция да угасне колата (тази сутрин даже си угасна), след което се закрепват. Това преди не го правеше
2. При палене на загрял двигател (примерно като съм я оставил да седи малко) често не пали от първия път, а се налага повторно палене.
3. На кръстовище, когато освободя от скорост оборотите рязко падат, след което се стабилизират.
Това е общо взето и то отскоро го прави.
Някакви идеи? Благодаря предварително

ivchotr

Ако клапаните са с ръчно регулиране на хлабините им, не е зле да се проверят последните.

tdonkov

до колкото ми стигат познанията мисля, че тези мотори са с някакви пулове на клапаните. Разностранни мнения съм чувал, но по скоро ми обясниха, че не се регулират, а като сдадат багажа се сеняли тези пулове.
Нека някой по-запознат да даде мнение, то затова е форума.
Но малко ме съмнява да са клапани, защото това нещо се появи някак изведнъж, последните три седмици, а и на бензин по-скоро не го забелязвам, доколкото мога да преценя от проблема, който си го има на бензин.
Не го изключвам като вариант разбира се.
Забравих да спомена, че преди два дена свалих дроселните клапани и съм ги изичстил идеално.

ADiDimitrov

Изпарителя ти е за ремонт  :-\ залагам на пробито платно. На колко хл. км. е изпарителя?

tdonkov

Преди 50 000 км е сменено всичко по изпарителя - пълен комплект платно и уплътнения - съмяван се да е причина

nogopechen

Аз на 50 000 километра, ще съм го изхвърлил. А аз ползвам само скъпи и добри изпарители. Направи диагностика на бензин и газ. Провери алягането в колектора, на бензина, на газа. Какво е състоянието на свещи,бубина? Измерване на компресия. Зацепване на ангренаж. Без тези проверки само си пишем.

ivchotr

На моята даже и не знам какъв изпарител е монтиран. Така взех колата, с него в коша. Навъртял съм ѝ около 140 000 км за 9.5 години. Не съм го сменял, не съм му подменял и карантиите. Колата работи перфектно на газ, с разход около 8 - 9/100 на дълъг път с макс разрешената скорост на магистрали и останалите пътища. Всъщност, от 1997 г. насам, когато сложих в моя кола първата си газова уредба с произход от Беларус, единствено нейният изпарител изплака за мембрана, ама не съм я подменял, ами направо сложих нов, италиански изпарител. Всички останали коли са идвали с поставени вече уредби и не съм правил нищо по изпарителите им, като си вървяха с тях доволно добре. Но пък винаги сипвам газ от читави вериги бензиностанции.