Пожарогасителят в автомобила - заверка и обслужване

Започната от Pyrhel, Вчера в 23:22:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Според чл. 139, ал. 2, т. 3 от ЗДвП пожарогасителят е задължителен реквизит от движещите се три- и четириколесни МПС, но не са посочени технически параметри, например вид и количество гасително вещество. Не се дефинира също и необходимостта от заверка, обслужване или проверка. При провеждане на ГТП, пунктовете също нямат основание за неприемане на пожарогасител, който НЕ е преминал годишна заверка. Те проверяват само наличността и целостта на пожарогасителя.

В правилника за прилагане на ЗДвП обаче се посочва (чл. 10, ал. 1, т. 6, б. "п"), че "Моторно превозно средство ... е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности:" "по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване:" "няма пожарогасител или е неизправен".

Какво обаче означава неизправен?

Изглежда отново е въпрос на тълкуване какво точно означава, също както и размерът на глобата при липса на такъв - дали на основание чл. 179, ал. 6, т. 1 (50 лв.) или чл. 185 (20 лв.), което е и повод съдът често да отсъжда в полза на санкционираните.

Изглежда нещата опират до съвест на водачa да провери пожарогасителя си. Въпросът е вие какво правите:

Извършвате ли регулярна заверка/проверка/обслужване на своя пожарогасител или използвате този от първия си автомобил? (fe)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Като изгори колата, следващият пожарогасител ще е винаги изправен и проверяван през 3 месеца :D

Случвало ми се е да гася тролейбус - беше му се запалил отсекът с акумулаторите. Двама-трима се включиха покрай мен, че моят за няколко минути се изпразни, ама огънят не се предаваше. В крайна сметка свършихме работа, де. Водачът (на тези пак ватмани ли трябва да им казваме?!?) беше извадил пожарогасител, ама нямаше нищо вътре ::)
Гасил съм и моя кола - беше ѝ се запалил вентилаторът на радиатора в коша. Перката затегнала, ел. моторът се мъчил да я завърти, прегрял и се подпалил. Нямаше щети.
Та аз като изпръскам пожарогасител, си купувам друг. Сегашният е на няколко години, не се е налагало да го ползвам и не знам дали ще върши работа. От тези по-малките е, дето ги продават в "Метро" и "Бриколаж".

Колкото до ГТП, как точно ще установят дали е изправен даден пожарогасител? Едно време ги теглеха и по-леките ги пращаха за пълнене. Сега едва ли имат станадартите на десетките видове пожарогасители, че да има с какво да сравняват. Другият начин е да го задействат, но едва ли някой проверяващ ще си позволи този лукс, защото после трябва да го плати.

Ozzie

Всичко което си написал е вярно.
От друга страна, за по-малко от 10 лв. (толкова струва услугата във Варна), сякаш не си струва последващите разправии.

Между другото, за Варна знам случай(и) на проверка на срока на годност на кислородната вода. Познай, ако е с изтекъл срок какво следва - същото като с пожарогасител, който не е минал годишна проверка. Искали са да свалят номерата на въпросното МПС, 'щото заради пикливата кислородна вода с изтекъл срок го пишат "технически неизправно".

Парадоксът - закона за движение по пътищата е от 1999 г., правилника който цитираш е от 1996 г. Самата разлика в годините на издаване на документите създава предпоставка за дори да се иска обявяване на правилника за нелегитимен.
Имам някакви спомени от преди години, как някакво ченге обясняваше по ТВ, че разликата в годините не била проблем.
А все пак логиката е следната - първо се издава закона, след това правилника за прилагането му.

Иначе в заключителните разпоредби на закона има параграф 80, който гласи:
§ 80. В шестмесечен срок от влизането в сила на този закон Министерският съвет приема правилник за прилагането на закона.
Този параграф 80 доколкото съм запознат, така и не е изпълнен.

P.S. Явно повече хора не спим, ivchotr ме е изпреварил докато чеша клавишите.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

KoCMoHaBTa

Аз лично си карам с първия пожарогасител закупен с колата. Даже до преди 2 години нямах представа че съществува заверяване на пожарогасителя, а карам активно кола от 14 години. До сега само веднъж са ми правили проверка за налични аптечка, пожарогасител и триъгълник, но не са гледали годност.
Пожарогасител съм ползвал веднъж - компресора на климатика беше блокирал и нещо беше тръгнало да дими яко под капака. Според мен, щом манометъра е в зелената зона - би трябвало да е изправен.
Относно аптечките - според мен е добре да се хвърля по един поглед от време на време. Преди няколко дни, на детето му беше любопитно и искаше да разгледа аптечката. С изненада установих че кислородната вода и спирта се бяха изляли/изпарили и всичко беше в някакъв бял прах, та се наложи да си купя една нова аптечка.

Alexi

пожарогасителя е неизправен когато манометъра му е извън зелената зона или срока за годност е изтекъл :

препоръчвам български пожарогасител за колкото по голям имате място - по добре .. но 3кг минимум ако искате да гаси нещо . Българските са разглобяеми и подлежат на профилактика и пълнене ( 8-10 лв при професионалист ) . Пожарогасители без манометър ,срок на годност ,пластмасов накрайник ,неразглобяеми или с големината на лимонадено или бирено шише са безполезни .

April

Тая лепенка с годност, която всеки от нас може да си направи, прави ли пожарогасителя годен съм се питал много пъти аз?  (tooth)
Истинските стикери имат фирма, разни цифри и подпис накрая.

Alexi

краткия отговор е не ,не го прави .. направи си лепенка ,залепи я - ще спестиш 8 лв .. следващия малоумен въпрос какъв ще е ?

April

Е, хайде сега малоумен. Не съм я постнал тази снимка аз  (tooth)

Alexi

Ето пожарогасител заверяван от мен в местна фирма .. този по горе е със първоначален стикер за проверка от завода производител .. и този може да се изфабрикува нали ? ще си го разпечаташ ,ще го разпишеш щото подписа не се знае на кого е и така ,още 8 лв спестени .. с тоя манталитет сме си и това е ... като се запали нещо може да пробваш с пикня да го загазиш

April

Аз не знам, защо ме заяждаш, честно.
Не съм писал никъде, че си правя сам стикерите.
Просто на по-горната снимка стикерът е смехотворен и това провокира малоумното ми писание.

Alexi

не е смехотворен ,нормален стикер .. това е като срока на годност на храна .. завода производител е указал кога подлежи на профикактика или замяна - обикновено 2г от нов ,после всяка година се профилактира ... тука по ГТП-тата почнаха да го искат ,не знам имат ли право но се заяждат .. мен ми правиха забележка че в аптечката имам 9 артикула вместо минималните 12  :D

ivchotr

А кой къде си държи пожарогасителя? Моят е в багажника, което възможно най-тъпото място. Ама нямам място под седалката, хем е сравнително малък. А за по-голям български пък да не говорим.
Колкото до аптечката... Какво толкова ще дезинфикцира човек с кислородната вода, че да не може да мине и без нея докато се озове в най-близката болница, които у нас се срещат на по-млако от 50 км където и да се намира?!? В тези аптечки да наслагали куп дивотии, които са повод само да се заяждат ченгетата. Важните неща са турникет, бинт, някоя марля, левкопласт и уред за изкуствено дишане, за да не се целуваш с пострадалия уста в уста, когато му оказваш първа помощ.

А пък работата на законодателя по отношение на нашия закон за движение по пътищата от години е под всякаква критика. Това е най-поправяният закон за всички времена в цял свят. И е пак някакво недоносче в голяма част от текстовете. На когото му е интересно, може да сравни датите на последните изменения в него и в правилника за прилагането му и по-специално в текстовете, които го интересуват и когато там има разнобой, в смисъл текстовете в правилника са наистина по-стари от тези в закона, тогава се оспорват по-лесно. Предполагам, че затова ченгето от интервюто е направило коментара, че няма някаква сериозна драма с разликата в годините на приемането им. Обикновено, когато се приеме нов текст в закона, се посочват и какви промени трябва да се направят в други законови актове.