Искам истинска Мазда под капака!

Започната от ADiDimitrov, 10 Февруари 2025 21:27:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ADiDimitrov

Та май наближава раздялата с Фокуса. И понеже трудно харесвам друго, а то новите хич ги няма, избора ми е доста ограничен. Нисан Рог 2.5 бензин или Мазда СХ5 2.5 бензин! Ще съм благодарен за мнения за Маздата! Интересува ме с верига ли е мотора, издръжлив ли е, особенно разход масло! Как се държи автомата на Маздата и какъв е точно!

Pyrhel

Бих казал, че съм доста запознат и с 2та модела, но за кои генерации на моделите питаш? :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ADiDimitrov

Първа генерация 2013-2015 относно Маздата. За Нисана съм на ясно какво ме чака 😉

ivchotr

Ванкелов двигател не те ли интересува? Мазда са произвели доста такива и наскоро пак ги пуснаха в експлоатация. Водят го произвеждащ доста по-малко вредни емисии, та и с Еко-стикерите у нас ще се случват по-лесно нещата, предполагам.

ADiDimitrov

Модела който съм харесал се предлага само със Скайактив, а и конкретно гледам само 2.5 мотора!

saggy

Ади, ти търсиш инфо за атмосферния 2.5 skyactiv двигател на Мазда - този без турбината? И мен ме интересува тази тема, ако ви се обсъжда, моля правете го в темата, за да е информативна.

Alexi

ей сега един такъв като му върнах на 4та на изхода на детелината за Шумен ( след нея е един голям баир нагоре ) и автомата му докато се чуди на коя да върне и го отвях  :D

To4kata

Айдее, повлякох крак ... Успех желая!

Pyrhel

Малко се замотах, бях в движение...

2.5 скай е супер мотор - здрав, хидр. повдигачи, верига (в първите има случаи за разтягане, но е много рядко). Недостатъците са, че е с директно впръскване и хапва. По-високият разход според мен е повече заради кутията - хидротрансофрматор с къса 6та скорост (прекалено къса за мотор, който има сила) - 140 км/ч са около 3000 оборота, но пък превключва много приятно. Като цяло е сложен мотор с променливо газоразпределение на 2та вала, на първата не знам дали имаше гасене на цилиндри, на втората го има на моделите без турбо.

В първата ЦХ5 4х4-то е по-скоро подигравка с купувачите; раздатката събираше смехотворно малко количество масло, а има семеринг, който изпуска - има случаи на заварени раздатки. Във втората генерация нещата са много по-добре, а в края на 23та (познават се по бутона с изкачването) 4х4 е вече съвсем ОК. Много бързо прегрява обаче и оставаш предняк.

Втората генерация е по-добра във всичко, по-добре шумоизолирана, прекрасен салон и материали, матрични фарове във високите нива.

Моторът на Нисана е много старовремски, без променливо газоразпределение, без хидр. повдигачи, без екологии, с ремък - абсолютно безпроблемен и неубиваем. За мен е по-добрият избор от скайактив. 4х4-то е хубаво (като на Дъстъра). Недостатъкът на Роуг са скоростите - CVT с ремък, слаби и не търпят на простотии, преди 2017-18 са най-кекави. Преди и след 2018 се ремонтират, но по-новите са с по-скъп ремонт, щом си наясно - няма да влизам в детайли за соленоидите.

Има разни митове и легенди, че след 2018г скоростите са с верига. НЕ е вярно. CVT с верига в Нисан има само на дизелите и 3.5 бензин. Кутията сама по себе си не е лоша, просто не търпи тъпотии, теглене и прегрянвае. Във фейсовия (след 2018) има допълнителен радиатор за охлаждане. Ако маслото се сменя редовно (то е грях да не се парави - изключително лесно и евтино е) се почват проблемите. Ако се гледа както трябва и човек знае, че леко трбява да я загрява зимата и да не я тормози лятото - ще изкара живота на колата. И да я трошиш на всеки 100к км - ремонтът е евтин.

Нисанът е с по-лош интериор от маздата, но е по-просторен, с по-голям клиренс, по-проходим и с по-нисък разход. Като цяло евтина кола за гледане, затова и по улиците е пълно. И жулят на газ.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ADiDimitrov

Pyrhel много благодаря за обективното мнение! Просто трудно се пречупвам да поръам кола от САЩ без да съм я пробвал, видял на живо и тн. Но като гледам колко масово ги поръчват, май и аз на там клоня! Освен ако не напе=равя основне на Фокуса и не стане вечно мой, докато смърта ни раздели  (rofl)

Ozzie

ни сЪ стърпях  :))  :))  :))

Сложил един пич лепенка на Маздата, че я продава. Кара си из града и зад него - ченгета. Виждат телефона и си викат - е са ши му звъннем на тоа, той ше дигне и го спираме, и баам - глоба.
Звънят. Пичът с handsfree, вдига, обяснява - мазда, 2012 година, 180 коня, 2000 кубика, ала-бала. Полицаите се пробват пак:
- А ве я говори по телефона, че не те чувам добре.
Пича от маздата:
- А ве не мое, че зад мене карат едни педали в патрулка...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr