Чип на Мондео 2.0 2009 - рискове/плюсове/минуси

Започната от fordmemberwannabe, 18 Ноември 2024 21:48:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

fordmemberwannabe

Здравейте,

От скоро съм горд собственик на Мондео КОМБИ , и ме сърбят ръчичките да му сложа едно чипче, защото така и така ще го карам при едно момче да му ъпдейтне Convers-а и ми се иска да комбинирам и двете :D

Ta.. Някой чипосвал ли е този мотор, има ли голяма разлика, заслужава ли си да дам 200-300 лева? Слушам от приятели, които са си чипосвали други коли и казват, че разхода падал, колата ставала по жива, но от видеата, които гледам в youtube на "stage 1 2.0tdci mondeo" сякаш няма особена разлика.

Ще се радвам да чуя мненията ви, благодаря предварително!

ivchotr

Колата върви повече с по-нисък разход... Как ли не са се сетили от Форд да го направят това, ами да дават хляб в ръцете на някакви чиповчици :D

Жоро Петков

Ако двигателя ти е 140 коня абсолютно без никакъв проблем могат да ти го "чипнат" до 165. Ще вдигнат и нютоните и определено ще се усеща.
Имай предвид обаче, че трябва ЕГР, ДПФ да са ти в изправност или трябва да го затапиш и премахнеш.
Ако имаш проблеми по тях и искат да ти правят чип - бягай. Искат само да ти вземат парите.
В разхода няма да усетиш промяна (освен ако не затапиш ЕГР и не махнеш ДПФ), но във вървежа си се усеща.
На моята ми качиха 190к.с. на вала и 460Нм (стокови 150к.с. и 350 нм) и определено има осезаема разлика.

ivchotr

Alexi

няма как да падне разхода и да върви повече ,има си физични закони  :D освен това задължително скъсяваш живота на ДПФ ,турбо ,съединител и всичко що е разчетено за определени нютони/налягания/дебит на газове .. по принцип не съм против чиптунинга но прекалено много гаражни майстори се пробват и е страшно положението

ivchotr

Нали и аз това казвам :D Щото рекламата на интервенцията е малко като за онази добавка, заради която господин Грас ме намрази нещо.

Жоро Петков

Пак казвам, моята я чипираха до почти стокови стойности, много малко отгоре, така че нищо не скъсяваш (съществено).
Има си различни стейджове на чипиране, някои изискват смяна на бутала, интеркулери турбо - това са сериозни чипове  и естествено, че такъв двигател няма да е "милионник".
Реално при мен даваха, че би трябвало да падне разхода с 10%. Може и така да е, но откакто е чипирана доста по-често ѝ се кефя на колата така, че не съм забелязал. Със сигурност не се е качил разхода.

За физиката не съм съгласен - ЕГР, ДПФ, Еконорми - всичко това води до ПОВИШЕН разход.

Като цяло аз съм доволен и препоръчвам.

ivchotr

По принцип от единица обем можеш да изкараш някаква мощност. От същия обем, с различни хардуерни промени можеш да изкараш по-висока мощност. Последното пък води и до софтуерни промени, за да може да работи двигателят така, че да има смисъл от хардуерните доработки. Всеки производител оставя някакъв толеранс до върховото представяне в заводското изпълнение, преди да започнат да се разрушават някои детайли. Чипосването се вмъква в този толеранс, като вади на бял свят горницата, която производителят е "скрил". При всяко положение няма как в този обем, в който става "бум" над буталата, нещата да се случват с по-малко гориво. Да, колата ще върви повече, ама това с по-ниския разход на гориво е вече търговски трик. Да не говорим, че по принцип по-високата получена мощност след чипосването би трябвало да води и до повишен разход на гориво. Доколко ще го усети собственикът, е вече друг въпрос. Който си е чипосал колата, половин - един литър горница на сто километра едва ли ще му бръкне дълбоко в джоба. Нали всичко се прави заради някакви други приоритети.

Ozzie

аз пък много искам да видя една такава чипосана каляска на диното преди и след, за да се види, какво реално стига до колелата

Че с вдигането на конете се вдига и въртящия момент съм съгласен. Все пак са две взаимно свързани величини. Ама чак 110 Nm над заводските, както казва Жоро, нещо не ми се вярва.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Ами то е свързано с началната мощност - колкото е по-висока тя, толкова по-висок е и резултатът. По принцип само с чипосване реално се вдигат до 7 - 8 - 10% мощност. Евентуално. И то пак зависи от двигателя. Ако е атмосферка, ефектът е плацебо :D

Alexi

мощността е нютонметри по обороти по някакъв коефициент.. при печката нютоните спадат с вдигането на оборотите ,а максималните са при около 2000 оборота така че за да извадиш повече коне трябва значително да вдигнеш нютоните ( т.е. налягането на турбото ,от другаде няма как да дойдат ) ... турбото ако има ресурс за повече налягане е ок ( не знам моторите 150 и 180 дали са с еднакви карантии но ме съмнява всичко да е 1:1 ) ако няма ресурс му скъсяваш  живота ... ако махнеш ДПФ вдигаш малко коне особено ако е позадръстен ,за сметка на еконормата - може да дойде време това да е проблем при прегледите .ЕГР няма отношение към максималната мощност ,той ако е изправен при подаване на газ затваря ; повечето чипове разчитат на факта че мотора е предвиден за доста пробег и ако го понапънеш ще се поскъси ресурса но няма да се скапе за нула време ,а и не винаги го караш на макс .. аз лично съм възприел правилото да си търся кола която като вървеж ме устройва и не я пипам .. ако искам 200 коня кола ще си купя такава която сток е 200 коня и това е

Жоро Петков

Цитат на: Ozzie в 19 Ноември 2024 21:43:48Че с вдигането на конете се вдига и въртящия момент съм съгласен. Все пак са две взаимно свързани величини. Ама чак 110 Nm над заводските, както казва Жоро, нещо не ми се вярва.

Грешна ти е взаимовръзката колега. При проектирането на 1 двигател се залага определен въртящ момент при определени обороти - Алекси го е написал. След това вече имаш формула при даден обороти каква мощност може да отдаде този двигател.
Имам графики преди и след на дино стенд.
Между другото двигателя е проектиран за 500 НМ и 210 к.с. - слага се на Форд Едж и на Форд Рейнджър. Разликата там е, че надуват 2 турбини.

Ивчо - не си прав. Съвременните дизелови автомобили с цел екология работят в "богата смес" с цел намаляване на NOx. Ако ти е интересно прочети, не ми се пише толкова много. За атмосферките си прав.

Алекси - 150 и 180 к.с. мондеото е 1:1 АБСОЛЮТНО ВСИЧКО. Дори след чипа четох, че може сам да си го направиш със Форскан. Освен това кола каквато искаш си взимаш от магазина, като идеш при търгаш взимаш каквото има. И аз исках бяло мондео, комби, 180к.с., но имаше само черен, седан 150 к.с.
Е поне последното след доста четене видях, че е безопасно да го пипна в посока нагоре.

Единствения минус - най-вероятно се съкращава живота на турбината.

ivchotr

Цитат на: Жоро Петков в 19 Ноември 2024 23:08:47Ивчо - не си прав. Съвременните дизелови автомобили с цел екология работят в "богата смес" с цел намаляване на NOx.

Богатата смес променя ли се след чипосването? Ако не, не виждам къде бъркам. Освен това имам поглед над чипосвани турбинирани дизели. Ами минават ГТП без проблем, вдигат им нашенското ЕКО и освен това харчат повече :D

Ozzie

Цитат на: Жоро Петков в 19 Ноември 2024 23:08:47Имам графики преди и след на дино стенд.
Ако са на твоята кола, наистина ще е интересно да се види.
 (fri)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

150 и 180 дизела имат различни парт номера на инжекторите ,също така 180ката има по голям интеркулер ,а ако са автоматици кутиите имат различни парт номера .. 210ката със сигурност ще има още повече хардуерни разлики освен 2те турбини .. като цяло няма безплатен обяд ,всичко е за сметка на нещо друго .. но тъй като темата е за мондео 2009 ,там нещата стоят така :
 torque curve which form 140ps shows 360Nm at 2000rpm and 340Nm at 3000rpm and 230Nm at 4000, and 160ps is 300Nm at 2000rpm and 350Nm at 3000rpm and 290Nm at 4000; whereas Ford themselves say "300 Nm at just 1,500 - 2,250 rpm in the case of the 115 PS version, 320 Nm at 1750 - 2.750 rpm with the 140 PS and 340 Nm at 2,000 - 3,250 rpm with the 163 PS engines.".So Ford themselves claim higher toque kicks in earlier for 163ps, Maybe the first 163 hada different mapping?

Жоро Петков

Цитат на: Alexi в 20 Ноември 2024 07:31:59150 и 180 дизела имат различни парт номера на инжекторите ,също така 180ката има по голям интеркулер
Ми не знам къде го гледаш това, но във Форскан форума хората успешно си "чипосват" от 150 на 180 и по-стария двигател също.
Цитат на: ivchotr в 19 Ноември 2024 23:19:22Богатата смес променя ли се след чипосването?
Да - това е цялата идея на "чипосването" презаписване на стойностите на горивната смес при определени обороти. Колко страда екологията не знам.

Ето графиката на моята:

Alexi

графиката ти почва от 2300 оборота ,което са възвисочки обороти за дизел .. имаш ли графика от 1500 до 2300 какво се случва .. че то там са интересните неща - както виждаме ,на 2300 оборота сток вече си на максимални нютони и предвид ,че кривата е доста по плавна мога да ти кажа без да гледам графиката 1500-2300 че със сток софта в този диапазон имаш повече въртящ момент ,а то това са оборотите в които реално караш колата през 90% от времето .. аз лично не знам за какво са ми още 30 коня при 4500 оборота ,даже нямам спомен да съм вдигал толкова обороти

Жоро Петков

ivchotr

Смисълът е в отзивчивостта на двигателя при настъпване на газта. Само че тази пъргавост колко пъти ще бъде ползвана? А пък той, големият разход на гориво, се случва баш при рязкото сръчкване. Други особени ползи не се виждат от тези интервенции.