Окачване на Фокус 3 комби

Започната от Фокус 3, 30 Октомври 2024 12:22:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Фокус 3

Здравейте! Закупих Фокус МК3 , комби,фейслифта, 2015г. Двигател 2.0 Tdci. Като паркирах пред вкъщи, шофьорската врата леко закачи бордюра при отваряне. Друга кола не ми е закачала така. Тогава се загледах и видях, че предницата е малко по- ниска от задницата. Измерих с рулетката - отпред е около 12см. от асфалта до прага отдолу, а отзад около 15см. Не знам как не го забелязах преди покупката. Сега въпросът ми е , може ли пружините отпред да са омекнали, или амортисьорите да са изпуснали? Доколкото знам, този двигател е тежък.Записах час за сервиз за следващата седмица, човекът погледна колата отстрани и според него си е нормална стойката, и каза, че комбитата са малко по-високи отзад. Обаче има разлика и в разстоянието между гумата и калника, отпред е доста по-малко, отколкото отзад. Ще бъда благодарен да споделите съвети, благодаря.

Жоро Петков

Хм на мен ми се струва абсолютно нормално. Всички коли отпред са по-ниски отколкото отзад.
Пружините ти са И-ДЕ-А-ЛНИ. Точно толкова го дават 12см отпред 15см отзад. Пак не пречи да идеш да ти ги погледнат, но гледай да не ти намажат ските.

April

ivchotr

Има вариант да му вдигнеш малко стойката с по-високи гуми. Ще дава лека грешка в километража, ама се свиква.

Ozzie

И моИто комби е приклекнало отпред. А съм с по-малкия двигател - 1,6.
Снимката не е перфектна - терена е с лек наклон, като гледам и аз съм мръднал леко хоризонтала докато съм снимал, но долу-горе може да се придобие представа.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Фокус 3

На снимката на Ozzie разстоянието между гумата и калника ми се вижда еднакво отпред и отзад. При мен има видима разлика - отзад е 4 пръста почти, а отпред 2 пръста плътно. Джантите са 17" , гумите 225/45/17. На табелката този размер го няма, най- близкия е 215/50/17. Излиза, че сегашните гуми са високи 101,25мм. А 215/50/17 са високи 107,5мм. Значи, като е 6мм. по-висока гумата отпред, и 2 пръста няма да влязат. Не знам защо предният собственик е сложил такъв размер, и зимните, които ми даде, са същите. За 170 000 км не е сменил нищо по предницата, по негови думи. Има леко чукане вляво, понякога се усеща малко нестабилност отпред. Иска ми се поне амортисьорите да сменя, и като се разглобява, защо не и пружините. И биалетки, и друго, каквото установят, че е за смяна.

ivchotr

Предишният собственик я е правил бегачка :D

Иначе си на прав път.

Alexi

предния собственик е минал тънко ,размера 225/45 е много по масов ( а и по евтин ) от 215/50 .

Фокус 3

Искам също така да мина на 16" , за да са по-високи гумите, при същия или малко по-голям диаметър на колелото. По този начин ще вози по-меко. Амортисьори не знам какви са подходящи и качествени. Някой ако знае какви се монтират заводски, имам предвид газови или маслени, моля да сподели.

Ozzie

Ако амортисьорите са наред, не виждам смисъл да ги сменяш. Какъв тип са - нямам представа. Вероятно маслени.

P.S. Моята е на 16-ки, 205/55
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Фокус 3

Колата беше една седмица в сервиза. Според тях няма проблеми в предното окачване.Настоях да сменят поне пружините. Казаха, че трудно намерили най-твърдите и дълги пружини за модела , и като ги сложили, предницата клекнала още по-ниско. Затова върнали старите, като сменили само тампоните. Взех да се заглеждам по Фокус 3, различни модификации, и наистина повечето са малко по-ниски отпред. Обаче на мен не ми харесва, затова търсих начин за повдигане. Видях, че в Русия слагат алуминиеви подложки отгоре на макферсоните. Открих една фирма в Украйна и поръчах от тях подложки с височина 20мм. Онзи ден пристигнаха. Иска ми се да ги монтирам сам, но нямам условия, а и времето се развали. Ще търся някъде подемник под наем, дано се справя.

ivchotr

Пусни някоя снимка от монтажа им.

Фокус 3

И така, да обясня какво направих. Наех подемник и за около три часа успях да сложа подложките отгоре на  макферсоните и да сменя биалетките. Качвам снимки да се онагледи. Сн.1 - колата преди започване на интервенцията. Сн.2 - достатъчно е да се разкачи биалетката отгоре, за да може да се натисне макферсона надолу, без стабилизиращата щанга да оказва съпротива. Сн.3 - отгоре, два болта в краищата на кората под чистачките се отвиват, изваждат се 4бр. пластмасови дюбели(не знам как се наричат). Под тази кора има друга. Сн.4 - уплътнението се маха, за да освободи двете кори една от друга. Горната кора се повдига и се отвиват двата болта в краищата на долната кора - Сн.5. Долната кора се сваля и се открива и третият болт на макферсона - Сн.6. Отвиват се трите болта, макферсона се натиска на долу, отдолу се бърка нагоре в бомбето и се намества подложката. Завиват се новите по-дълги болтове (не е лесно да се уцелят, ако няма помощник). Сн.7 - подложката е поставена и стегната. Сн.8 - колата с поставени подложки и джантите 17" с гуми 225/45/17. Сн.9 - колата е с джанти 16" и гуми 205/60/16. Това е, проекта е завършен, ред е на следващия. Доволен съм от повдигането, общо около 3см. Колата не изглежда така свлечена отпред и вози по-меко. Надявах се тропането в предницата да е от биалетките, но продължава и с новите. Когато с по-голяма скорост колелото пропадне при неравност, например при слизане от т.н. легнал полицай, се чува тропане, по-силно вляво. Не е като метал в метал, някак по-глухо е. Четох в доста форуми, че кормилната рейка на този модел го прави това чукане.

Ozzie

А какъв ще е следващия проект?

Фокус 3

Мисля да сменя мултимедията, в момента е  Sync 2, да сложа SYNC 3 , и камера за заден ход. Но по-напред трябва да видя как ще оправя кутията на компютъра, която се оказа счупена.

nogopechen

Пластмасовата кутия може да я залепиш с поялник и парчета такава пластмаса. Така се оправят брони на коли.

saggy

В София в бояджийските сервизи биха могли да ти я залепят, както nogopechen е препоръчал. Ще им отнеме 15-20 минути макс. Ако имаш мерак, сам можеш да го свършиш, като си набавиш скоби, пластмаса и поялник.

ivchotr

Арматурата на шева може да се направи и с обикновена тел с необходимото сечение, с пирончета или с металната оплетка от коаксиален кабел.

Фокус 3

Благодаря ви за съветите.Трябва обаче първо да я демонтирам. Ако за целта трябва да разкачвам куплунзите на компютъра, ми се струва малко рисковано.

ivchotr

Ако разкачиш преди това клемите от акумулатора, не би трябвало да има риск.

Alexi

темата е за окачване ,да не разводняваме .. ако иска колегата да си пусне отделни теми за лепене на броня ,смяна на мултимедия и т.н.

Фокус 3

Е нали пуснах отделна тема за кутията на компютъра, там никой не ми отговори. Има и снимка, която е видяна от няколко потребителя. Тук само споменах какво още ще правя по колата, защото бях попитан.