Тема за китайските автомобили

Започната от ivchotr, 15 Септември 2024 20:35:30

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

ivchotr

И да го няма още, скоро може би ще дойде. Вчера в Слънчака имаше Донгфенг като нашите :)

ivchotr

Отвори ми се още едно ходене до Морето. Този път бяхме с Хавала. И понеже са го разработвали преди да го купят младежите, карах малко по-бързо. През повечето време с около 130 км/ч. Внучката проспа повечето път, защото колата вози доста по-гладко от Донгото. По-тежка е най-малкото. Ремонти няма, както вероятно сте забелязали, обаче се наложи да карам няколко километра в режим "тръгни-спри" заради верижна катастрофа по трасето. Та и с малко влачене между Слънчака и Св. Влас на два пъти, средният разход на отиване при измерване пълен - пълен резервоар (на тръгване заредих на "Еко", а там на "Лукойл") излезе 8.9/100. През цялото време беше с пуснат климатик, като на връщане бях сменил внучката с по-възрастна жена ;D Багажът и в двете посоки беше горе-долу с еднакво тегло. И двете пътувания бяха все след пладне, с други думи в най-голямата жега. За съжаление не занулих брояча на тръгване и сметката е по данни за дължината на трасето от Гугъл мапс :D Разходът може да е и с 200 - 300 грама по-нисък, защото ми се струва, че минахме едни 10 - 15 км повече. След прибирането в София снощи не сме зареждали, но според борд-компа средният разход скочи с около 400 грама. Натам карах предимно на круизконтрол, а насам половината време бях на педал, а през другата половина - на круизконтрол. Не знам поради каква причина, обаче на връщане при изкачването към тунела "Траянови врата" колата започна да намалява сама скоростта при навлизане в завоите. Беше започнало да се смрачава, макар че това едва ли има значение за радара. На правите участъци не се активира тази функция, ако не застигна друга кола. Бях я настроил на най-малка дистанция до колата отпред и изпреварвах отдалеч за да не намалява скоростта, но в завоите дори и без коли отпред сама си ограничаваше скоростта. По този път съм я карал още няколко пъти и не е правила така, но пък младежите са споделяли, че и при тях се е случвало ::)
Като цяло за турбиниран двулитров бензинов двигател с над 200 коня разходът ми се струва добре.

Alexi

а колко е обслужването на Хавала ? нещо и при китайците се научиха да дерат .. аз междувременно тествах една интересна джипка ,Leapmotor B10 - марката е в сътрудничество със Стелантис ,и ползва техните сервизи - във Варна имат също ,както и налични модели за тест .. това е чиста електричка ,220 коня на задно ,LFP батерия 67ца .. серийно страшно много екстри панорама с ел. щора ,360 камери ,безключов с дигитален ключ в телефона и проксимити ( наближаваш тя се отключва  ,отдалечаваш се - заключва се ) ел пета врата ,16-20 асистента ,дисплей 15 инча 2.5к ,безжичен карплей и АА ,лед амбиентно осветление, термопомпа,ел седалки еко кожа отпред с подгрев и вентилация, и какво ли не още .. много приятна тиха машинка вози добре ,дърпа прилично ,цената на която я дават е отлична

ivchotr

Ами те го обслужват в София в сервиза на "МИТВАС". Преди 2 месеца някъде мина на обслужване, обаче ще трябва да ги питам колко дадоха този път. Колата беше на 40 000 км. След това мина през сервиз и за отстраняване на щети по застраховка "Каско". За смяна на преден прозорец, който е с подгрев, струва ми се, и датчици за какво ли не, смяна на задна броня, която повечето майстори просто щяха да китосат и боядисат, някакви щипки, които захващат бронята към задния калник, лайстна на арката на калника, модул за задния радар и май един сензор за парктроник, и смяна на една декоративна пластмаса в предната броня, където е хванат единият фар за мъгла, или само на лайстната ѝ, от сервиза поискаха към 3500 евро, а застрахователите ги платиха. Не се сещам дали имаше и други неща. По принцип имаше налични в склада два предни джама, обаче явно ги бяха сложили на други коли докато дойде Донгфенгът на младежите, щото с бебето е зор без кола и караха Хавала. Та младежите трябваше да чакат около седмица доставката на нов прозорец. А пък стария го смениха заради някаква шупла, вероятно от камъче, която даже не беше тръгнала да се цепи. Когато правеха последното обслужване се оказа, че нямат налични свещи за този двигател и ги сложиха когато дойде време да я вкарват за щетите. Така и не разбрах какво толкова им е специалното на тези свещи, че държат да са от техните. Но май за пръв път сменят свещи. Когато купиха колата преди няма и две години от бургаското представителство, онези казаха, че при тях обслужването е по-евтино ::) Ама като сложиш пътя до там и обратно в неподходящ момент и ангажирането на друг човек с кола, защото бургаското представителство е на излизане от града в посока София, може да излезе и по-скъпо. Когато имам информация, ще я споделя.

ivchotr

saggy

Тази марка обсъждана ли е? Даже се продава на нашия пазара.
https://youtube.com/shorts/vY9HegbOd9c?is=e4PsyWOmhs0E2oRn

Alexi

то закво ти е волан ,те новите сами се карат  :D

ivchotr

Вчера ходих да гледам един BYD, че от родата нямат възможност да дойдат на място в момента. Става въпрос за хибрид - SEALION 5 DM-i
Побърборихме с дилър за някои неща, които не са описани в сайта. Или поне аз снощи не ги видях там. Та колата се движи основно на ток, а бензиновият двигател служи да зарежда батерията с ток. В момента има налични от по-ниското ниво на оборудване, като спрямо върховото разликите са батерия с по-малък капацитет, липса на ел. мотор за вдигане капака на багажника, липса на парктроници и някакви подобни неща, които не бяха споменати, а и аз не питах за тях. Салонът е просторен. Случи се така, че някакъв човек оглеждаше същия модел и го обследвахме заедно. Беше висок около 180 см, по негови думи, а и според мен не лъжеше, защото беше почти незабележимо по-нисък от мен. Аз съм 182. Та той си нагласи шофьорската седалка да му е удобна по отношение на волана и педалите, а аз се позиционирах на седалката зад него. Ами от колената ми до предната седалка остана около педя разстояние. Седалките са удобни, облечени са в кожа. На задната облегалка имаше подлакътник с поставки за чаши. Под предния подлакътник има обдухвач за задния ред седалки. Има и два USB изхода. Ел. стъклата, таблетите за шофьора и мултимедията няма какво да ги обсъждам. Не се загледах за физически бутони, но май нямаше ::) Багажникът изглежда не много голям, но ще събере куфарите на едно семейство, ако са нормално големи. Върховата версия е с 18 кВч батерия, а тази, дето я гледахме, е с 15 кВч. Казаха, че в градски условия се минавало към 80 - 100 км с едно зареждане без да се включва двигателят за дозареждане. Самата система можела да се настройва при какъв пад на заряда да се включва двигателят. Най-ниският праг е 20% от заряда. Демек като остане с една пета от заряда, се включва ДВГ да дозарежда. Дали описаният в сайта разход на бензин е реален, не можаха да ми кажат, но подозирам, че е по-висок. Зареждачката била унифицирана и нямало проблем да се зарежда от домашната мрежа или от зарядните по бензиностанции, молове, улици и т.н.
За цвят по избор се доплащат 800 евра. Този, дето оглеждаше колата заедно с мен, направо започна да оправя документите за покупката. Купи я без да ползва лизинг. Ако се ползва лизинг, компанията се е вързала с ОББ Интерлийз, с която работят и "Булвария" за Донгфенг. Предлагат опция за 5 или 6 години за изплащане. Вероятно може да се договори и друг срок, но не съм влизал в подробности. Та при 5-годишния лизинг се влиза с 15% самоучастие, 60 месеца вноски и накрая се плаща 20% остатъчна стойност, ако човек иска колата да си стане негова. За върховия вариант, който е обявен на 29900 евра, месечната вноска е 363 евра. При 6-годишния лизинг първоначалната вноска е 20%, а остатъчната стойност е 15%. При по-ниското ниво, което в момента се продава за 27500 евра, месечната вноска е към 304 евра. Колата се регистрира от представителството, но новият собственик си плаща услугата предварително, най-вече гражданската отговорност, защото без нея не може да се регистрира колата. Каското при купуване на лизинг е задължително, така че и там се плаща поне първа вноска. Обслужването е през 15 000 км пробег. Изрично питах и за ДВГ ли важи това. Казаха да. Малко множко ми се вижда този интервал, особено ако колата не се кара често, защото двигателят ще се включва през 80 - 100 км за незнайно колко време работа докато зареди батерията. А този режим наподобява каране на обикновен автомобил на къси разстояния, което скапва маслото и от там частите в двигателя по-бързо.
Ако се поръча върховото ниво на оборудване, от което няма наличност в момента, се чакало между 2 и 5 месеца. Засега имали представителство само в София и сервизи в още 5 - 6 града, като Варна, например. В Бургас нямат. Така, че ако някой иска да се сдобие с тяхна кола, ще трябва да се разходи до София.
Горе-долу това научих днес. Тестдрайв не сме правили.

Alexi

във Варна скоро отварят ,ще е в Булвария .. вече имат налични модели за тест драйв .. модела който си гледал е бестселър в Европа ,ако сложиш и екстрите в сметката идва по евтин от Шкода Карок (а отделно е 230 коня ) в групата им има бая народ с него и споделят разход .. средно се върти около 5-5.5 + някви киловати ток - като цяло ще е икономична машинка .. аз ще отида да тествам чистите им електрички по някое време

ivchotr

Те и в София са в сградата с представителствата на "Булвария". Значи реалният разход е 2.5 пъти по-висок от този на хартия. Попадна ми едно клипче от Фейса. Може да е частен случай, но изглежда смущаващо. Особено, като се има предвид, че видях на място как е захванат този компонент от задвижващата система ???

https://www.facebook.com/reel/1781425156567524

Alexi

е нали не си представяш че каквато и да е технология с ДВГ може да харчи 2.5л (tooth) този разход е възможен ,ако караш 5-60% на батерия ,примерно градско .. и не се отчита факта ,че тя след 100 км също ще се е изтощила

saggy

Аз нещо друго да попитам. Купуваш си нов китайски автомобил, радваш му се 4-5 години, докато е в гаранция и е под 100хил. км, демек не е почнал да се троши, и после искаш да го продадеш. Ами освен на официалния вносител, на другиго ще има ли да я продадеш. Че не съм чувал българи мераклии за втора ръка китайски коли. Отделно официалният вносител каква цена ще ги даде и дали ще може да си изкупи всички продадени коли и после да ги продаде, че и това  не е ясно.

ivchotr

Много напред във времето си се загледал :D Както е казал мъдрият ни народ, за всеки влак си има пътници. Аз съм виждал човек да си купи втора ръка "премиум" немски автомобил. Фолксваген Голф :D В разширителния съд на охлаждащата течност имаше нещо като боза...
С времето хората ще отсеят кое колко струва. И в момента се продават китайски коли на по 10 и повече години и се купуват при това. Европейските също губят стойност. Преди 19 години един колега си купи чисто нова Шкода Октавия, с всички екстри. Плати за нея 36 000 лева, по спомен. Преди 19 години 36 000 лв си бяха сериозна сума. Сега тази кола може да се купи за около 1500 евра. Моята китайка струва с 3 000 лв по-малко, ама говорим за 33 000 лв от края на миналата година. А нивото ѝ на оборудване е епохи след онази Октавия. За останалото времето ще покаже кое как... Със сигурност и колегата ми не е бил сигурен колко време ще издържи Октавията. Аз тогава го питах не го ли е страх да набие толкова пари в тази кола, а пък той ми отговори, че може да си го позволи и е решил да го направи, защото му е дотегнало да купува скрап 2-ра ръка.

ivchotr

saggy

Ивчо, още малко реклама на китайците и ще кажеш, че си почнал да учиш китайски. :)
Шкодата, за която говориш, постави основите тази марка да е водеща по продажби в наши дни в редица европейски държави. Просто тогава VW бяха здрави коли, добре проектирани и произведени. Единствените стари китайци, които виждам по пътищата, са разни леко ръждиви пикапи един седан на GW. И пак не виждам мераклии да си купят китайка втора ръка след 4-5 години, а тя няма да струва 4000 евра, че да ги преглътнеш на риск печели, риск губи. Но нека времето покаже. Всяко чудо за 3 дни. Западната автомобилна индустрия претърпява криза и затова има място за източни марки. Това няма да е още дълго според мен.

Alexi

очертава се да е бая дълго ,просто утвърдените марки проспаха хибридната и ел. революция .. в момента за първото полугодие на 2026 в топ 20 на най продаваните хибриди и електрички в Европа няма европейски производител .. само китайски корейски японски марки и Тесла .. за съжаление това е почти невъзможно за наваксване предимно поради "зелената сделка" .. в Европа няма условия за евтино производство на батерии а то ако ще ги купуват от Китай ,ясно е че не им ги продават на себестойност .. да не говорим за фабрики като на Тесла ,BYD ,Geely които се строят с години отделно развойната дейност колко отнема - да направиш качествена евтина бързо зареждаща батерия която не деградира бързо ,китайците са в друга епоха вече там .. за останалите неща бързо се учат - наеха си европейски дизайнери ,сключиха договори с някои утвърдени производители ,както виждаме дизайна им много се подобри а да направиш добро шаси и окачване не е атомна физика