Тема за китайските автомобили

Започната от ivchotr, 15 Септември 2024 20:35:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

И да го няма още, скоро може би ще дойде. Вчера в Слънчака имаше Донгфенг като нашите :)

ivchotr

Отвори ми се още едно ходене до Морето. Този път бяхме с Хавала. И понеже са го разработвали преди да го купят младежите, карах малко по-бързо. През повечето време с около 130 км/ч. Внучката проспа повечето път, защото колата вози доста по-гладко от Донгото. По-тежка е най-малкото. Ремонти няма, както вероятно сте забелязали, обаче се наложи да карам няколко километра в режим "тръгни-спри" заради верижна катастрофа по трасето. Та и с малко влачене между Слънчака и Св. Влас на два пъти, средният разход на отиване при измерване пълен - пълен резервоар (на тръгване заредих на "Еко", а там на "Лукойл") излезе 8.9/100. През цялото време беше с пуснат климатик, като на връщане бях сменил внучката с по-възрастна жена ;D Багажът и в двете посоки беше горе-долу с еднакво тегло. И двете пътувания бяха все след пладне, с други думи в най-голямата жега. За съжаление не занулих брояча на тръгване и сметката е по данни за дължината на трасето от Гугъл мапс :D Разходът може да е и с 200 - 300 грама по-нисък, защото ми се струва, че минахме едни 10 - 15 км повече. След прибирането в София снощи не сме зареждали, но според борд-компа средният разход скочи с около 400 грама. Натам карах предимно на круизконтрол, а насам половината време бях на педал, а през другата половина - на круизконтрол. Не знам поради каква причина, обаче на връщане при изкачването към тунела "Траянови врата" колата започна да намалява сама скоростта при навлизане в завоите. Беше започнало да се смрачава, макар че това едва ли има значение за радара. На правите участъци не се активира тази функция, ако не застигна друга кола. Бях я настроил на най-малка дистанция до колата отпред и изпреварвах отдалеч за да не намалява скоростта, но в завоите дори и без коли отпред сама си ограничаваше скоростта. По този път съм я карал още няколко пъти и не е правила така, но пък младежите са споделяли, че и при тях се е случвало ::)
Като цяло за турбиниран двулитров бензинов двигател с над 200 коня разходът ми се струва добре.

Alexi

а колко е обслужването на Хавала ? нещо и при китайците се научиха да дерат .. аз междувременно тествах една интересна джипка ,Leapmotor B10 - марката е в сътрудничество със Стелантис ,и ползва техните сервизи - във Варна имат също ,както и налични модели за тест .. това е чиста електричка ,220 коня на задно ,LFP батерия 67ца .. серийно страшно много екстри панорама с ел. щора ,360 камери ,безключов с дигитален ключ в телефона и проксимити ( наближаваш тя се отключва  ,отдалечаваш се - заключва се ) ел пета врата ,16-20 асистента ,дисплей 15 инча 2.5к ,безжичен карплей и АА ,лед амбиентно осветление, термопомпа,ел седалки еко кожа отпред с подгрев и вентилация, и какво ли не още .. много приятна тиха машинка вози добре ,дърпа прилично ,цената на която я дават е отлична

ivchotr

Ами те го обслужват в София в сервиза на "МИТВАС". Преди 2 месеца някъде мина на обслужване, обаче ще трябва да ги питам колко дадоха този път. Колата беше на 40 000 км. След това мина през сервиз и за отстраняване на щети по застраховка "Каско". За смяна на преден прозорец, който е с подгрев, струва ми се, и датчици за какво ли не, смяна на задна броня, която повечето майстори просто щяха да китосат и боядисат, някакви щипки, които захващат бронята към задния калник, лайстна на арката на калника, модул за задния радар и май един сензор за парктроник, и смяна на една декоративна пластмаса в предната броня, където е хванат единият фар за мъгла, или само на лайстната ѝ, от сервиза поискаха към 3500 евро, а застрахователите ги платиха. Не се сещам дали имаше и други неща. По принцип имаше налични в склада два предни джама, обаче явно ги бяха сложили на други коли докато дойде Донгфенгът на младежите, щото с бебето е зор без кола и караха Хавала. Та младежите трябваше да чакат около седмица доставката на нов прозорец. А пък стария го смениха заради някаква шупла, вероятно от камъче, която даже не беше тръгнала да се цепи. Когато правеха последното обслужване се оказа, че нямат налични свещи за този двигател и ги сложиха когато дойде време да я вкарват за щетите. Така и не разбрах какво толкова им е специалното на тези свещи, че държат да са от техните. Но май за пръв път сменят свещи. Когато купиха колата преди няма и две години от бургаското представителство, онези казаха, че при тях обслужването е по-евтино ::) Ама като сложиш пътя до там и обратно в неподходящ момент и ангажирането на друг човек с кола, защото бургаското представителство е на излизане от града в посока София, може да излезе и по-скъпо. Когато имам информация, ще я споделя.

ivchotr