И пак не-форд, Octavia 2.0 TSI 4x4

Започната от Pyrhel, 19 Април 2024 11:01:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Още 4 месеца минаха, още километри и ако трябва да посоча само едно, заради което я харесвам - без да се замислям - фаровете.
Досега съм бил сляп досега, матричните са брутални. Тия дни пак се наложи пътуване по нощите и цъкнах няколко снимки, долу ги прикачвам.
Направих ѝ първа смяна на маслото, беше изпила около 250-300 мл. Сипах пак VW FE 0w-20, събира 5.8 литра, интересно, че е прозрачно със зелен оттенък, странно масло. Филтърът е отгоре, като на 1.8, яко решение, не се цапаш, не подлива и една капка. С пластмасов картер е, пробката също е пластмасова, с клик и много едра резба, за отвертка - също да не се цапаш.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Гледам, че върви някаква промоция по случай юбилея на марката, с отстъпки до 13 000 лева.

Alexi

такова масло ли и дават ,0в20 ? руснаците хич не ги харесват тия масла ,на 5000 км вече караш нещо като 0в15 с много тънък маслен клин а реалната икономия на гориво е 0,0001%

Pyrhel

Аз също не ги харесвам - лесно се познава рядкото масло лятото на голямата жега как звучи под товар. Даже хибрида го карах с такова, въпреки, че моделите още от 2008-ма искат такъв вискозитет, но по другата спецификация идваше и 0w-30, и 5w-30.

Тази я дават с 509.00 и не излиза нищо друго освен 0w-20 на няколко марки с изключително вариращи цени. В ЕТ има Шел, Кастрол и VW (подредени са по цена), като VW-то е уж на Шел.

По повод рядкото масло, не съм сигурен за най-висока му температура, която е качвала, май не е подминавала 130 градуса лятото, и 110 на хладно.

Pyrhel

Уикенда завъртях гумите и установих, че нямам снимка със зимните, затова:

Зимни
winter.jpg

Летни
summer.jpg

Pyrhel

Тия дни направихме кръгче от 3000 км из Румъния, Октавиата видя Трансфагарашан и още 20-тина точки. Понеже тук е дневник, само няколко нейни снимки.

Май ми се иска да пусна и отделна тема - има неща, върху които и модерен Ганя е редно да се замисли.

Ozzie

мИечки видяхте ли по Трансфъгърашаня?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Стръвницата, дето изяде моториста преди 3 месеца, надали са я хванали още.
Аз се бях наканил да мина тази година и двата култови прохода в Карпатите, ама ми се объркаха плановете. Гледам, че сте хванали хубаво време.

Pyrhel

Цитат на: Ozzie в 30 Септември 2025 23:53:57мИечки видяхте ли по Трансфъгърашаня?
Нямаше мьечита, но доста табели, които забраняват храненето и пипането им + електропастир около паметника на язовирната стена.

Забелязах, че в рамките на 6 месеца отново трябва да сменям масло, вероятно събота ще се действа (stir)

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 01 Октомври 2025 01:22:51Стръвницата, дето изяде моториста преди 3 месеца, надали са я хванали още.
Пише, че са я отстреляли.
https://bmm.bike/metchka-ubi-mototsikletist-na-transfagarashan/
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Жоро Петков

Вие се ебавате ама преди 3г аз спуках гума точно при мечките... бях на косъм да карам по капла. Къмто момента нямах никакви средства за защита в мен. Доста хора спираха и им хвърляха храна от колите. Аз направих 1 снимка отдалеч за доказателство и дим да ме няма - после разбрах, че съм със спукана гума. Беше доста забавно докато намеря човек с помпа (фитили имах ама помпа не).
Та с мечките шега не бива...

ivchotr

Мечките развиват 50 км/ч когато бягат на къси разстояния. Малко хора могат да им се опрат в тази дисциплина. Предимно спринтьори от най-висок ранг. Мечките са също и доста добри катерачи, така че и това не е добра идея за спасение. Един от най-сигурните начини за спасение при среща с мечка, е да ѝ се хвърли една шепа с изпражнения в муцуната. Това я разконцентрира за известно време и дава шанс на човек да се оттегли сравнително безопасно.
Колкото до застреляната мечка - дали са ѝ направили аутопсия за да се разбере дали точно тя е стръвницата нападнала човека или просто се е озовала в неподходящо време на неподходящо място?

Alexi

а откъде ще дойдат тези изпражнения  :D

ivchotr

Ами като видиш мечката пред тебе, няма да имаш проблеми със защитата (tooth)

Pyrhel

Днес бях в ЕТ за масло с маслен, въздушен и купе ф-ри, спирачна течност и масло в халдекса. Цената е станала безобразна: 483 евро. ЕВРО!!!

saggy

А колко е била миналият път в левове?

ivchotr

Сигурно са го правили от петрола, дето идва през Ормузкия проток след започването на войната с Иран :D

Alexi

навсякъде са х2 цените .. то това минава всякакви граници  ,500Е масло и филтри гледам и в тойота групата реват там даже е повече  :D

Pyrhel

Ф-рата остана в колата и не ми се слиза сега да видя колко са халдекса и спирачната, но преди само масла и ф-ри бяха:
2024 - 380 лева; 2025 по спомен се вдигнаха 2 пъти и последно беше около 600 лева.

За масло на мотора имаш право на избор - Shell Helix Ultra, Castrol Edge LL, VW LL като са подредени по цена, Хеликс е най-евтин, горе е цена с него.

За сравнение същото упражнение като го направя у нас с VW маслото беше 70 евро есента на 2025.

Та, еврото изобщо не оказа влияние на цените.

Alexi

ако ти си купиш маслата и филтрите и си я обслужиш сам ще ти излезе 150-200 евра и то с хубави консумативи каквито не съм сигурен че слагат .. Вагското масло е Шел дефакто според руснаците ,просто е ребрандирано - на какво основание е по скъпо от оригинала е неясно

Ozzie

Цитат на: Alexi в 19 Април 2026 07:34:33Вагското масло е Шел дефакто според руснаците ,просто е ребрандирано - на какво основание е по скъпо от оригинала е неясно

Както казваше главния герой в един популярен ТВ сериал - "Ама че си глупава!" - заради VW лепенките. :D

ivchotr

В Донгфенг обясняваха преди няколко месеца, че първото обслужване (на 5000 км пробег) ще струва около 400 лв. Интересно ми е сега колко ли ще е. Не съм се интересувал каква марка масло ползват, но доколкото ми е известно е с вискозитет 0W20. На мен за нашите географски ширини ми идва малко чорба този вискозитет ::)

Pyrhel

Цитат на: Alexi в 19 Април 2026 07:34:33ако ти си купиш маслата и филтрите и си я обслужиш сам ще ти излезе 150-200 евра и то с хубави консумативи
Вдигнала се е цената от есента, към текущия момент частите са 103 евро с VW 509 маслото и доста хубав ф-р за купето с активен въглен и полифенол... Безобразно надуване на цените.

Жоро Петков

В ПотоПфое е същото - на баща ми за Фокуса 1.5 дизел му искаха 600 евро (айде там имаме 1 горивен филтър, който е малко по-скъп).
Казах му да отебава и в частен сервиз му взеха 300 евро.

В БМВ Цените са 80% нагоре  - за обслужване преди 2г ми взеха 900лв сега платих 1000 евро (имаше 1-2 неща отгоре) и пазя фактурите и направих сравнение.

Чудех се дали да пускам оплакване в КЗП... ама като знаем кои са собственици на представителствата май няма много смисъл

ivchotr

Винаги има смисъл. На търговците им е по-изгодно клиентите да си плащат без да мънкат. А реално, всяко увеличение трябва да има сериозна обосновка. Преди седмица - две от КЗП ли беше, отдругаде ли твърдяха, че са налагали глоби на търговци, които са вдигали цените без основание. В случая с обслужването в този момент, едва ли някой ще е толкова нагъл да претендира, че маслото е произведено онзи ден, а не преди войната в Залива. А то със сигурност е произведено преди поне половин година. Ама давай, нали всички вдигат, що и ние да не вдигнем цените.

Alexi

замислях се за нова кола аз ,реално имам и парите примерно за шкода като на Анатоли но нещо не ме влече да давам по 500-600Е за обслужване ,за 5г то може и 1000 да стане .. май ще се гледа нещо на 3-4г пак ,с изтичаща гаранция ..

ivchotr

В последно време колите на 3 - 4 години са по на 250 - 300 000 км пробег. Каквото и да ти разправят, това е положението. И не знаеш как са издевателствали над тях.

Alexi

а не ,има си коли от собственик на малко км .. а относно вдигането на цените ето още нещо интересно  :D

Жоро Петков

Е ти пиян ли си - аз ако ми дадат тая сметка ще им кажа да ми свалят гумите да ми върнат старите  (rofl) .

Аз платих 60евро за 17ки.
За мотогуми е 50 евро комплекта.

За чисто нова кола - заслужава си просто правиш само 1 обслужване при тях - хубавото е, че то е на 2рата година. А ти може сам да си смениш маслото и филтрите на 1вата. След 2рата година рядко има дефекти и почти никога не ги признават така или иначе.

ivchotr

В духа на горното, макар че леко почнахме да разводняваме темата, някой преди няколко месеца беше посочил някъде из медиите следния парадокс - всички в държавата реват, в това число най-вече търговците, че инфлацията постоянно растяла. А самите търговци помпят същата тази растяща инфлация като постоянно вдигат цените си, защото и другите го правели :D Е как да се оправим ::)