Почистване и ревизиране на задвижването дроселова клапа при 1.8 и 2.0 Дуратек

Започната от F Focus, 04 Април 2024 21:20:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Привет,
Искам да споделя нещо наистина важно касаещо Дуратеци-те във връзка с честият им проблем с "плуващи" обороти на празен ход, което съм научил от руснаците. За същият проблем и в двата форума се изписаха какви ли не простотии, като за основен виновник се сочеше реглаж на клапаните, компресията и какво ли още не-нищо подобно!
Писал съм подробно в другият форум, та някой може и да не го е прочел там, та да се повторя, или потретя.
Малко предистория-като купих колата оборотите на празен ход играеха зловещо, за което писах в другият форум. Изказаха се много мнения и НИТО едно близо до истината! А, тя е дроселовата клапа и особенно задвижването и, и датчикът и. Следвайки съветите на руснаците (с които някои се подиграват) си реших проблема. Всяка година свалям дроселовата клапа и правя, каквото трябва и нямам проблеми с плуващи обороти. Днес за пореден път я свалих, почистих и направих, каквото трябва-ако някой го интересува ще опища подробно, че стана дълго, а има и още! ^-^
Когато след закупуването на колата за сефте свалих др. клапа съшата от задната си страна беше пълна гняс, при следващи сваляния пак беше мръсна, но не чак толкова, ама днес беше учудвашо чиста, а и дунапренчето, което е в долната част на корубата на възд. ф-р беше съвсем сухо-като купих колата същото беше цялото напоено с масло.
Стигам до извода, че предишният собственик не знаейки как се мери нивото на дв. масло на Фокус-2 ( което си е голяма странност) винаги е прекалявал с нивото му.

Ще се радвам, ако съм бил полезен.

saggy

Фокусе, опиши точно какво си почистил и как, че да е полезно. Аз дроселовата клапа съм я чистиш веднъж за 10 години в сервиз и нямах играещи обороти до преди това, както и сега. Дунапренчето-филтър под въздушния филтър се казва филтър за картерни газове и се сменя на някакъв пробег. Моят също се разпадаше и го смених с оригинален, не беше скъп.
Всяка година да се чисти ми се струва много труд, но ако имаш желание лошо няма.

ivchotr

Когато на моя дръгел му играеха оборотите смених какво ли не, включително и потенциометъра на дросела. Последния пък го чистих щателно. И оборотите продължиха да си играят, докато не се оказа, че клапаните са за реглаж и то спешен.
Така че не бива да се правят генерални изводи от опита само на едного. Защото за играта на оборотите може да има няколко отделни или комбинирани причини. Трябва да се провери всичко.

Също мисля, че начинът за чистене на дросела би трябвало да бъде описан ясно и точно, за да е от полза тази тема. Иначе остава като някаква реклама на Лададжиите от Раша :D

Bizu

Аз също като "F Focus" чистя моя дросел веднъж годишно. Нямам оплаквания, но го правя просто ей така, профилактично. Чистя го с обезмаслител Меглио и малка четка за боядисване. Почиствам обаче само мястото, където преминава въздуха. Интересно ми е и на мен да разбера кое задвижване и датчик почиства "F Focus".

F Focus

Свалям дросела и го чистя с четка (да не е много мека) и разтворител "МРТ"( Меглио не бих използвал!!!), вкл. и корпуса, щото после го слагам на масата. Свалям черното пластм. капаче закриващо задвижващия механизъм на клапата. Развивам двете болтета на ел. моторчето и го натискам максимално силно към следващата ос на междинното пластм. зъбно колело и стягам болтетата. Преди това свалям и завъртам межд. колело на около 45 градуса, за да "работят" други зъбци. Финно гресирам с бяла грес за пластмасови зъбни колела. Целта на упражнението е да се оберат максимално луфтовете от металната зъбчатка на моторчето към следващите пластм. зъбни колела, от което плуват оборотите. Руснаците твърдят, че и микроскопично износване на пластм. колела веднага повлиява негативно на оборотите на празен ход, затова ги смазвам, белким забавя процеса, че гоня 300Х. км. Накрая пръскам буксата на дросела с качествен контактен спрей. Странно ми е, че се налага да го правя всяка година, щото след толкова време леееко започват магариите с оборотите и после нещата са ок. И друго ми се струва странно-двигателят похапва масло, ама както писах дунапренчето в корубата на възд. филтър е сухо, а клапата от вътр. страна съвсееем леко е мръсна?
Не споря, че оборотите на празен ход ще играят и от затегнати клапани, ама при мен така ги лекувам-засега. Със сигурност ще дойде времето на клапаните, че и на по-сериозен ремонт. Писах, че скоро мерих компресията-била перфектна (14 атм.), ама докога...

ivchotr

Няма нищо вечно. Освен, може би, колите в Дупница (tooth) Днес имах възможността да се запозная къде и как се случва реставрацията или може би по-точно възкресението на тамошния автопарк "нов" внос.

saggy

Разкажи малко, и без това темата се изчерпа с обясненията на ФФокуса. :)

nogopechen

Дроселовата клапа, както педала за газ, стоп-ключе, ЕГР, турбина, стартер и други възли, и детайли са резервни части, консумативи. Ако мога да си ги купя и заменя в кратки срокове, не се тормозя да мисля за тях. Моето свободно време е по-ценно.

nogopechen

Предлагам да има отделна тема за Предпродажбената Подготовка-митове и легенди.

F Focus

Както е редно да приключа темата-днес тествах добичето след ръчкането на др. клапа-оборотите са "бетон", а както писах след година време започват да се появяват макар и леки признаци на нестабилни обороти само при добре загрял двигател и не винаги.

П.С. Предполагам, че читава нова дроселова клапа е бая пари (употребявана макар и оригинална не е вариант), обичам да правя това-онова по колата, ако мога, а и времето не ми е толкова ценно, щото го имам ^-^

Подкрепям да има нова тема за предпродажбената подготовка на "пуканките" по авто-къщите!

ivchotr

По принцип навсякъде, където има автокъщи, се съживяват всякакви мъртъвци. Дупница не е единственият пазар за такива коли, макар че е сред големите такива. Да отваряме нова тема едва ли има смисъл, понеже някъде имаше такива, свързани с основните положения при огледите. Отваряйте си очите на място и задължително проверявайте набелязания екземпляр в Мрежата. Излизат интересни данни. Примерно една кола, която беше 2019 г. и с пробег от 115000 км, беше представена от джамбаза като с върнат километраж от реални 155000 км. Ние за под две минути време я намерихме в някакъв грузински сайт, обявена за продан миналата година с пробег от 193000 км. Нашите си казват без свян, че връщат километражите, ама спестяват цялата истина. Има и попадения на реални километри, доколкото може да се вярва на документацията от чужбина, ама за такива си трябва свой човек в автокъщата. А, ако някой си мисли, че като вземе кола с работещ двигател, той ще е с оригиналните части по него, в повечето случаи ще е в грешка. Ако нещо не работи, никой не се занимава да го чисти или поправя - директно се вади съответната част от близката морга и се присажда на мъртвеца, който е влязъл в списъка за продажба в движение, а не за разпарчетисване. Новите части ще си ги купува новият собственик. Евентуално.

saggy

Пуснете една такава тема, гледам че има какво да се каже. Ивчо, от любопитство да попитам, как разбрахте, че колата е от Грузия чак? Не съм очаквал, че от там правят внос.

ivchotr

Не съм казвал, че е от Грузия. Намерихме я в грузински сайт като обява за внос от Холандия/Нидерландия. Явно не им се е получил вносът. Но при тях колата беше обявена с пробега от 193000 км. А по принцип може и да е на много повече, защото връщането на километрежите не сме го измислили ние и е твърде вероятно някой нидерландски джамбазин да е извършил подобна манипулация още преди да я пусне на обява и колата да е на много по-голям и от този пробег. От САЩ също се въртят километри/мили надолу. А новите двигатели не се правят да изкарват много пробег както едновремешните, защото иначе производителите ще умрат от глад.
Поради тези причини е най-добре да имате човек с лаптоп, който да идва на огледите и да преглежда какво има записано в паметта на компютрите на набелязаната стока. Защото при различните марки и модели остава специфична информация, по която човек може да разбере какви манипулации са правени по колата, както и да се ориентира за състоянието на двигателя. Ако ги гледате само като произведения на изкуството, е много вероятно да се настъпи мотиката :D Съответно, в конкретния случай с Дупница, ако въобще се доберете до сервиз за предварителен преглед преди покупката, е твърде вероятно да попаднете, ако не на човека, който е барал по колата преди да отиде в автокъщата, то на приятел на джамбазина.
Не казвам, че няма и небарани коли, ама за тях си трябват връзки с местните, на които вярвате безрезервно. Това важи за всички автокъщи у нас по принцип.

F Focus

Здравейте-пак съм аз по темата, която уж приключих.
Както писах след почистване и ревизиране на др. клапа всичко ток е и жица, ама вчера следобяд вкл. климатроника и оборотите се разиграха пак-двигателят на газ. Без вкл. климатроник няма проблем. Протече ми мисъл( ^-^ ) да превключа на бензин и проблеми никакви-а, сега, де...? Аман от фокуси всякакЪви, значи!
Филтрите на ГИ сменявах скоро-има няма 2000 км. пробег. Когато купих колата беше с ГИ от две години, като общият пробег на газ от тогава познавайки предишният собственик го определям на 60-100Х. км.
Ще съм ВИ благодарен за мнения от какво може да се получава този проблем.

ivchotr

Газта се влияе по-лесно от играенето на напрежението и тока в колата. Бих ти препоръчал да измериш какво се случва с токовете при включен и изключен климатроник.

F Focus

Забучил съм една джажджа в гнездото на запалката, която показва напрежението на заряд и няма разлика. А и досега не е имало такъв ефект.
Приемам някои фокуси на фокусника, ама някак започва да ми писва, колкото и да ми харесва купето, интериора и пътното поведение.

perun

Относно почистването на дроселовата клапа от Форд казват следното:
Take care when cleaning the inside of the housing, as it is treaded with a special coating during manufacture, which could be removed by over-enthusiastic cleaning.
Всеки може лесно да си го преведе и да прецени какво прави....

ivchotr

Мери директно на клемите на акумулатора. Запалката е малко встрани, така да се каже. А и не се сещам по какъв друг начин включването на климатроника би повлияло на работата на газ в сравнение с тази на бензин. Всичко е едно и също, образно казано, само дето газта има още един компютър.
Другият начин е да покараш известно време на газ, както е с играещите обороти и да видиш дали ще запише някаква грешка. Или да се гледат живи данни при работа на бензин и на газ и да се търси разлика при някои параметри.

F Focus

Абе хубаво-ще последвам съветът ти, ама ми се струва, че няма да има разлика, но ще проверя и ще пиша, разбира се.

ivchotr

Ами друго не се сещам. Това, дето ти е пуснал Перун за заводската смазка на дросела, би трябвало да се отрази и на работата на бензин. А и ти нали го смазваш след почистването...
Все отнякъде трябва да се почне.

saggy

ivchotr

И това е вариант, ама вероятно щеше да се усети и без климатроник. Освен, ако е една идея по-малко кофти, че да клати оборотите и без товар. Ама той така или иначе ще изгори тази газ и след следващото зареждане ще се разбере, ако до тогава не е намерил друга причина.

perun

Цитат на: ivchotr в 09 Април 2024 22:39:47Ами друго не се сещам. Това, дето ти е пуснал Перун за заводската смазка на дросела, би трябвало да се отрази и на работата на бензин. А и ти нали го смазваш след почистването...
Все отнякъде трябва да се почне.
Не е смазка а покритие. Наруши ли се дросела е за боклука. От Форд даже са се застраховали с щампа Do not clean от тази страна на дросела.

F Focus

Наясно съм с покритието на др. клапа, и че трябва да се пази, ама си мисля, че "МРТ" не е толкова агресивно, като "Коресилин" например, или други подобни. Първият път чистих др. клапа със спрей за почистване на карбуратори и др. клапи. Смазвам оста и, проверявам за луфтове-няма.
Още, като се позатопли включвах климатроника и нямаше този ефект. Впоследствие заредих до горе газ, та няма скоро да я изгоря, но следв. зареждане ще е от друга бензиностанция пък да видим.
Явно съвсем неслучайно моделът е наречен "Фокус", ама аман от фокуси, значи! (tooth)
Инак, ако добичето е в движение дори с ниска скорост няма проблеми, мощност и ряз има.
Хубавото е, че климатика работи! :))  Тези дни ходих там, където ми смениха цялата клим. с-ма за проверка на нивото на фреона, ама ми казаха да ходя да си играя другаде и да дойда, като външ. температура стане поне 30С, щото при + 23-24С ще покаже липса, макар и малка...интересна тема за размисъл.

П.С. Допускам, че понеже от "Форд" са вдянали, че дроселовата клапа се оказва слабо място са си вързали гащите, така да се каже от претенции в гаранционният срок. Ако правилно съм запомнил супер-дупер покритието е никасил, ама може и да греша. И не мога да вдяна що пък е чак толкова важно?!

perun

Лесно може да се провери цялостта на това покритие.При допир трябва да е много мазно, като намазано с олио...

ivchotr

И покритие да е, все тая - ако проблемът е в него, ще оказва влияние и при работа на бензин.

F Focus

Цитат на: ivchotr в 10 Април 2024 23:59:42И покритие да е, все тая - ако проблемът е в него, ще оказва влияние и при работа на бензин.

Признавам, че си прав-на мен пък не ми протече тази мисъл! >:(
Не ми остана време да правя, каквото и да е по въпроса, та в жегите тези дни си карам с климатик така, но се ядва, не е много дразнещо, щото преди не толкова заради почистването на дроселовата клапа, колкото до обирането на луфтовете на пластм. зъбни колелца положението беше доста по-лошо без да включвам климатика. Ако съм пропуснал да спомена ефекта с плуващи обороти го има САМО при добре загрял двигател, а откак смених най-накрая термостата същият загрява бързо. ^-^ Ама, докато двигателят загрее оборотите са 1000 об./мин., после падат до 900, и като стигнат 800 започват проблемите, но както казах ядва се, щото играят 3-4 пъти м/у 700 и 1000 (не винаги), а преди беше м/у 400 и 1000, и като паднат оборотите до 400 се чуваше гадно изтракване от двигателя.
Надявам се да съм обяснил проблема максимално подробно.

ivchotr

Tози двигател има ли клапан за празния ход? Така наречния "стъпков мотор".

F Focus

Съмнявам се, но не съм сигурен-мисля, че оборотите на празен ход зависят само от темп. датчик, който управлява дроселовата клапа чрез компз. А същата се управлява и задвижва от електро-моторче в корпусът и.

perun

A за какви 400об./мин. говориш?
Това е много под нормалните обороти на празен ход при загрял двигател.