Динамометричен ключ?

Започната от To4kata, 01 Август 2023 13:51:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Понеже обичам аз да си човъркам разни неща, които не се чак толкава сложни /филтри, свещи, дискове, накладки, на Фокус II си сменях гарнитурата на капака на клапаните, ремонти по купето и др. подобни/ се зачудих дали да не си взема един динамометричен ключ. Малко съм джаста-праста, а един скъсан болт или прецакана резба създава големи главоболия. Но нямам понятие от тази материя? Попрочетох това-онова, големи пари не ми се дават /за 2-3 пъти ползване в годината/. Та, нещо около 100 лв, за леки ремонти да препоръчате. Като марка и параметри? Гледам не лоши отзиви за ключовете на Force, без да са върха на следоледа.

ivchotr

Добрите динамометрични ключове са скъпи. По-скъпи от 100 лв. Преди две години един приятел пред очите ми скъса болт на двигателя на мотоциклета си с динамометричен ключ, от не най-скъпите :D И той го беше взел за епизодично използване. Освен това динамометричните ключове трябва да минават калибровка през определен период от време, която също струва пари и не знам дали си заслужава за непрофесионален инструмент. По принцип всички инструменти, които са предназначени за затягане на резбови сглобки, са изработени с определена дължина на рамото. Проста лостова система от време оно. Идеята е, че малките болтове и гайки се стягат с малко рамо, големите с по-голямо и т.н., при което е трудно да се сбърка. Стига човек поне малко да познава силата си.

Pyrhel

Основното правило е, че 1 ключ не може да обхване точно от едва стегнатите до тирови джанти.

Не взимай със скала, а щракащите и след това го хвани на менгемето и сметни дали изключва правилно. Сметката е доста проста - трябва ти дължина на рамото от средата на квадрата до мястото на опън/натиск и килограмите, с които напъваш. След това може в excel да си направиш формулите и да провериш много бързо голяма гама от Nm дали са ОК спрямо разграфеното.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

To4kata

Да знам за всичките рискове, затова се чудя дали да карам по усет или ... Мощни ключове не ми трябват, тежки ремонти/големи възли няма да ремонтирам. По-скоро за дребни неща, иначе все се чудя дали съм дозавил /да не протече я гарнитура, я друго нещо/ или пък да не скъсам болт/резба. Хайде марката оставете, а другите параметри /нютонметри, 1/4 1/2 или 3/8/ как преценявате? Имам вложки на 1/2 и 1/4 и съответно такива тресчотки. Болтовете, който до сега съм завивал/развивал едва ли имат нужда от много стягане, като се замисля.

F Focus

Динамометричен ключ, или скъп (демек качествен), или никакъв!
И тариране, ако го изпуснеш, или след двайсетина ползвания-поне в авиационната поддръжка е така, ама важи и за автомобилната такава. :)
С някой евтинджос такъв ще си вкараш авто-гол.

П.С. За протокола искам да кажа, че познавам САМО един майстор-дизелджия ( Иван от гара Яна, Софийско-няма грешка!), който има десетина
 качествени (демек скъпи) динамометрични ключа, които дава за тариране в Техн. Университет след като ги е ползвал двайсетина пъти.
От мен по темата толкоз, а всеки да решава сам за себе си.

saggy

Мисля, че по-малките 1/4 са за малки нютон метри, докато по-големите са за повече усилие. Примерно свещите се завиват с 1/4, а не с 1/2 ключ заради малките усилия - 15 Nm за свещите на 1.6 Дуратек (Haynes Manual) Според мен си купи и двата вида - 1/4 и 1/2. Винаги по-скъпото е по-добре, но Force е прилична марка за непрофесионално ползване. Мои познати ползват на Парксайд ключа и за веднъж в годината става според тях.  Лесна проверка е с гайка на джанта, завита с гайковер. Спрямо на колко Nm е настроен гайковерът, със същата настройка трябва с ключа да можеш да отвиеш гайката или обратното.

To4kata

А, два е абсурд вече, но като се замисля досега ми е трябвал за болтове с малко усилие - свещи, болтовете на капака на клапаните и др. подобни, които са по-нежни или ако ги пресилиш, пукаш я капаци, я други пластмасарии, които ги крепят. Може би ще се огледам за 1/4 5-30 Нм. Гледам разни чужди клипове, ползват сравнително достъпни ключове до 100 лв на карбонови колелета, които сигурно струват по 5-6000 лв.

perun

Преди години скъсах болта на шарнира на един Фокус и веднага изтичах за динамометричен ключ. Фен съм на King Tony и взех такъв на 1/2 и 42-210Nm. Върши ми чудесна работа. Откакто го ползвам разбрах колко ненужно и даже вредно съм презатягал.
На 1/4 5-25Nm го гледам е 85лв. щом смяташ, че това ти трябва.
Мога да препоръчам King Tony, поне при мен са се доказали много.

To4kata

Да ще ги погледна тези King Tony, вероятно са по-добри от Force. Aз се загледах в този https://www.onlinemashini.bg/profesionalen-dinamometrichen-kliuch-hbm-1422/79822

ADiDimitrov

Я вземай от Лидл промоцията  8) нали няма да отваряш сервиз  :-\

saggy

То4ка, в Ташев Галвинг на втория етаж има доста добри инструменти и винаги са качествени марки. Цените също не са от евтините.

ivchotr

Когато бях на стаж в ДАП-а на Троян през 1986 г., майсторите стягаха главите на "Чавдарите" с гедоре и удължител - тръба около метър и нещо. Просто хващаха тръбата на различно разстояние от оста на въртене на системата, според момента с който трябваше да се стяга :D Не са късали никога шпилки, поне докато бях покрай тях.
За динанометричния ключ трябва да имаш и съответното ръководство с дании за това с какъв въртящ момент трябва да се стягат всяка една гайка или болт.
Ама щом ви кефи да имате такива джаджи, решението е само едно :D

saggy

Инфо има в autodata и Haynes manual, ако искаш точна информация.

To4kata

Да, информация се намира. Проблемът е, че козата си сака пръч. За да се покрият повечето ремонти май трябват 2 ключа - на 1/4 и на 1/2. Разглеждам сайтовете и виждам, че се продава и само рамото, на което може да се монтират две работни глави с различно сечение. Саги, тези в Ташев галвинг доста солени, бе!

Ozzie

абе честно ли, за ТРИ килограма сила (толкова са 30 Nm) на метър рамо, ще хвърлите 100 кинта за ключ?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

To4kata

Е, нали за това питам. Да ме посъветвате тези които сте наясно. Имам 2 планински велосипеда и досега съм прецакал лапи и други чарколяци за над 150 лв. По колите още нищо, за щастие, а свещите на 1.0 Ecoboost са тънки като цигари /че са боднати и малко косо/, малко да я напънеш и отиде коня у ряката. Не знам, вие кажете ...

perun

Ами ние сме световноизвестна техническа нация. Всеки майстор и любител по природа има вграден динамометричен ключ в ръката...

ivchotr

Никой ли не се е замислял какво ще прави, ако в колата, велосипеда или мотоциклета има само стандартния заводски комплект с инструменти? И няма покритие на мобилната мрежа, за да си свали ръководството от нета. Стандартният комплект е измислен така, че трябва да положиш зверски усилия за да скъсаш нещо. По същия начин са измислени и всички останали ключове, тресчотки, клещи и отвертки, които се ползват любителски или професионално. И какво - отиваш да се кефиш с маунтбайка в гората и помъкваш със себе си кутията с комплекта на динамометричния ключ?!? Друг е въпросът, че от години производителите си спестяват федер шайби в много от резбовите сглобки. А те са безценни помощници срещу саморазвиване, дори и да е приложено недостатъчно усилие при стягането. И по принцип не позволяват да презатегнеш до скъсване.

П.П.
Бяхме техническа нация. Едно време в книжките на автомобилите бяха дадени указания как да направиш основен ремонт на всеки един възел и агрегат, а сега само да не объркаш къде да сипеш водата за стъкломиещото устройство. Масово по-младите мъже не могат да сменят дори крушка на фара и викат пътна помощ за целта. За жените да не говорим. Има и изключения, разбира се.

Жоро Петков

Човек бръкни се малко повече и си вземи по-скъп инструмент. В крайна сметка срок на годност няма.
И да ти седи в мазето/шкафа няма да мухляса. Ако си вземеш евтин няма да си спестил 30-40лв, ще си изхарчил 100лв за боклук. А ако вземеш нещо читаво и скъпо ще си го ползваш, че и сина ти може да го ползва.

Цитат на: ivchotr в 03 Август 2023 09:54:49Бяхме техническа нация.

Бяхме техническа нация, когато ладата и москвича се оправяха с тел и чук.
Стига глупости. Технологиите напреднаха до такава степен, че не може и не трябва всеки да разбира от всичко.

ivchotr

Ладите и Москвичите се ремонтираха със същите инструменти и машини, с които днес ти ремонтират Форда. С тел и чук не можеш да оправиш двигател. А динамометричният ключ ще ти свърши работа вкъщи, но на път да мъкнеш и него е излишно. Ако беше толкова важен, комплектът с инструменти на БМВ-то ти щеше да включва и динамометричен ключ.

saggy

Тук сега почна да се води спор дали трябва да си купуваш инструменти или не. Технологиите наистина напреднаха и поне трябва да имаш читави инструменти, за да смениш нещо просто пред блока или в гаража. Жоро е прав - ключът няма срок на годност и колкото по-качествен (скъп) е, толкова по-добре. Ташев наистина са скъпи, но са качествени. Ако ме питаш мен, обиколи няколко магазина за инструменти, разпитай коя марка е читава и коя продават и заложи на нея. За свещи бих заложил на иридиеви, защото имат дълът експлоатационен и бих ги навил с динамометричния ключ. Не знам дали за Екобуус се предлагат иридиеви свещи. Върви един лаф, че Форд работи добре само с фордовски свещи и съм на кантар дали не е вярно.

ivchotr

Не е вярно. Работи с всякакви свещи. Стига да не е за ремонт :D

To4kata

Иридиеви са, по 33 лв бройката. Смених ги и без динамометричен ключ, но както казах са тънки като цигари /ключ 14/ и е неприятно усещане. Ще разгледам и ще преценя. Иначе, да, все за нещо се търси повод да спори. Е така за спорта ...

ivchotr

Ами купувай си динамометрията, щом те кефи, бре. Някой да те е спрял? Сега очаквам да пуснеш тема и, че си търсиш нова жена, ама се чудиш каква да е - с големи цици и по-грозноватичка, ама да не харчи много пари или някоя тунингована кифла с големи изисквания, ама те на теб и без това такива ти допадат, та може и да се прежалиш за някоя такава, щото оргазмите са ти в кърпа вързани :D

П.П.
Аз не убеждавам никого в това колко е полезен или безполезен динамометричният ключ. Тези от вас, които са чели книги и учебници по въпроса, сигурно са забелязали, че в по-старите такива пишеше, че след ремонт на глава, примерно, същата се стяга с едикакви си нютонметри и след едикакъв си пробег се дозатяга с едикакви си нютонметри. В последно време дозатягането не се препоръчва. Защо ли? Каквито и технологии да са навлезли, главите са си глави, гарнитурите и те, металът си е все същият, както и температурите, на които са изложени и т.н.

To4kata

Тц, не позна. Жена съм си намерил и в 12.00 вечер обикновено съм с нея  8)

ivchotr

Ти и сега имаш тресчотки и други ключове, ама ти трябва нещо по-така, по-професионално :D Никога не казвай никога :D