Ала-бала и надлъгвания за 1.0 EcoBoost с ангренажен ремък в маслото

Започната от ivchotr, 19 Юни 2023 21:53:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Добре, де. Що изобщо се набутвате да ги купувате тези недоразумения? Моторетката ми е 1100 кубика :D

Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

perun

За мен няма турбо, няма нютони.Дизел под 2.0 и бензин под 1.6 нито искам да чувам нито ме интересуват...

Alexi

аз също го намирам двигателя за напълно излишен, няма никакви преимущества пред 1.5 дизела - харчи много повече, много по скъп за поддръжка .. но си има почитатели

ivchotr

Има си почитатели, щото не вдяват какво са си взели всъщност. Явно се водят от широко прокламираната мантра за екологичните ДВГ. То не са само Форд с такъв литраж.

Цитат на: Ozzie в 20 Юни 2023 00:32:28'ма няма турбуууууууу и нютонииии

Ми не му и трябват толкова. Все пак е малко под 300 кила :D А като модел от 1983 г. вади 100 - 110 к.с. и въртящ момент от 85.3 Нм. И разходът му е около 5/100, без голямо значение как го карам.

Та в този ред на мисли двигателчето на този Форд е недоразумение откъдето и да го погледнеш.

geos

Защо разваляте темата с хвалебствени оди за дизели?
Как пуши 3-годишен дизел виждали ли сте?
Ето затова не си купуваме и не караме дизели.
Не разбрах откъде е "хвърлен" поглед към двигателя и имате ли представа какви са останалите 3-цилиндрови двигатели на другите марки, за да правите обобщения?
Темата е в помощ на притежатели на 1.0, на които им предстои смяна на ремък по предписание години/километри - което първо настъпи. И не, в БГ никой не тича да си сервизира колата на 1/2 период, но спазваме написаното в сервизните документи, за да няма после мяу.
А диганостика се прави и превантивно, за да се види цялостното състояние на автомобила и да се реагира навреме, а не да се чака да светне индикация за проблем. Но не се прави със средство за изчистване на грешки, а със скъпа професионална диагностична апаратура, която в сервизите нямат. То и темата за сервизи е застинала, явно няма читав сервиз, на който да може да се доверите. Жалко.

ivchotr

Tук става въпрос за това, че колата е добра като цяло - лично на мен купето и оборудването му ми харесва най-много от всичките Фокуси преди него. Обаче все пак човек не си купува барака, за да я закара на лозето и да си държи мотиките в нея, а кола с която да пътува насам - натам. И тук опираме до двигателя - малка кубатура с изцедена мощност, който поради тези причини няма ресурса да изкара много километри. А освен това е и измислен така, че да бърка в здравето и дълбоко в джоба на собствениците си. На когото му харесва, да си го кара със здраве. Обаче няма смисъл да се хвали и да се вадят от сто кладенеца вода, как превенцията със скъпоструваща техника, ендоскопи, подмяна на консумативи на половината предписан от производителя пробег и т.н. пазела. Ще пази, ама въпросът е дали си заслужава нервите и средствата.

П.П.
И като прочета, че някой бил станал горд собственик на Форд, не на този модел кокретно, направо ме заболява стомахът от смях.

geos

Темата е конкретна. Не става нито дума за добра кола, нито за "гордост", а за задължително сервизиране.
За стомашни болки явно си има лек - да се правят ремонти във В.Т., да се пише "моят сервиз" без конкретика, да се теоретизира и говори за неща, с които никога не си се сблъсквал.
Моля, отворете си тема-седянка и си лафете колкото душа ви иска.

ivchotr

Ами аз лично не мога да се оплача. И без да съм горд собственик на Форд :D
Както казах, карай си го със здраве.

А с какво съм се сблъсквал, няма как да знаеш. Много повече е отколкото изобщо можеш да си представиш.

To4kata

Пичове, Geos е прав. Кой какво мисли за 1,0 екобуст вече знаем. Дайте ако можем с нещо конкретно да помагаме. Влязох в един украински форум - този мотор са го разкостили. От-до! Бурма по бурма, както се казва в "Оркестър без име". За всичко са намерили и съвет и чалъм да се справят. И си карат колите. Ендоскопи завират, я през дупката на картера, я през дупката на клапаните на фазовращателите. Тези ремъци в Украйна и Русия вече си ги сменят на село в гаража. Събота и неделя човека човърка, ама си го прави с мерак и му излиза 500-600 лв. Сменят ги даже без специалните инструменти. У нас освен МП друг никой не му се захваща /изключенията са единици/. Доводи колкото щете. Специалния инструмент вече е смешни за един сервиз пари. Ако човек се навие и си разбира от работата и за един ден ще го направи. Голяма работа, че на 10-та година се сменили ремъка, да не го сменят с маслото. По нашите пътища катастрафи по няколко на ден, с жертви. Ние оплакваме един ремък с години вече. Ами ще му търсим цаката, пък като се скъса, скъса. Чисто нов мотор е 6-7000 лв. Само да отбележа, че в същия този украински форум не прочетох нищо за нито един скъсан ремък. В нашите има само един. А на Острова реват на умряло, че и нарочни предавания по ТВ. Защо ли!? Така че според мен по-важното е информация да има. И взаимно разбиране по въпроса! Този е първия случай, който е споделен във БГ форум /доколкото аз знам/. Стане ли дума за този ремък или всички са пас, или общи приказки. На кого помага това? Нали за това сме тук, да помагаме ...

ivchotr

Toчка, виж какво съм написал по-горе и отиди на 1-ва страница на темата и виж какви нерви е брал колегата, дето е пуснал темата и сега се сърди.
С моя пост не съм имал никакво намерение да обиждам когото и да било. Че двигателят е направен да се обслужва сложно, е без съмнение. Поне у нас. В Украйна не ги знам какви ги вършат, а и те сега са заети с други неща. Така че явно на всеки собственик на такъв модел у нас ще му се наложи да мине по този път, по който е минал колегата геос. Аз лично не бих си го причинил това, ако съм наясно предварително какъв ще си го набия с този двигател. У нас може и да няма много отзиви за модела, ама аз и не го виждам мого често да се кара. Може това да е причината да няма много отзиви от собственици, както и механиците да нямат опит с него. И докато наберат опит, всеки следващ взел си такава кола, ще бере ядове като геос.
А и геос с това започна темата - в кой сервиз да му сменят ремъка. Отиде в оторизирания фирмен сервиз и сме на път да се изпокараме, без да имаме вина останалите. Гледам те, че искаш да помогнеш, ама той едва ли ще си закара колата да му я правят в Украйна или в Русия.

Alexi

основния проблем тук е че българина за нищо на света не може да признае дори пред себе си че се е прецакал с дадена покупка .. "моето си е най хубаво" ,става фен на марката до гроб плюе другите и т.н. .. просто няма вариант собственик на този двигател да признае че е боклук с малък ресурс ,множество проблеми и безумно скъпа поддръжка ( което е неоспорим факт )

To4kata

Ей ме на, признавам си  8) ! Прецаках се ... Сега да помагаме с каквото можем, тая тема ще я четат още доста колеги с 1,0 Екобуст. А темата, в която е по-подходящо де се изразяват мнения, вкл. и да се плюе на воля по този двигател е в другия раздел. Пак аз я пуснах. Това с най-добри чувства, разбира се. И Алекси и Ивчо са ми помагали лично, когато е трябвало и с каквото са могли, за което съм им благодарен!

P.S. Аз пък се заглеждам и да не кажа голяма дума, но почти всеки втори Фокус 3 на улицата е екобуст. И моите впечатления са, че през първите 7-8 г. /че дори и 10 г./ е абсолютно безпроблемен /в случай, че е с модифицираните маркучи на охладителната система/. Във форума по-активно пишем за този мотор 3-4 ма колеги. Чак пък да сме толкова малко не вярвам ... Вече 10 г. откакто е по улиците и пак ще кажа, в този, че и в другия форум, темите се броят на пръсти. Едва ли е защото не се кара. Хайде, спирам с лиричното отклонение ... Да се върнем към темата!

ivchotr

Жоро Петков

Ми аз познавам доста хора, които си купуват колата за екстрите, не заради двигателя или пътното поведение.
Според мен за такива колата е екстра.

ivchotr

A бе то и аз от известно време се мръщя като видя кола с ръчки на задните стъкла. Обаче в този кош вероятно може да се монтира само екобууст двигател и ако трябва да се сменя проблемният, купувачът пак ще получи кола с проблемен, па макар и нов двигател.
Обявата я пуснах за да питам индиректно, ако някой е гледал на място колата, дали става въпрос за проблем, свързан с ремъка в масло.

To4kata

Тц, това е 1,6 - май е със сухия ремък, което очевидно не го прави безпроблемен!

Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Mммммм, дааааа...
Както изглежда, следващата ми кола едва ли ще е Форд. То след 2005 г. няма нищо свястно като изработка  :-[

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 28 Юни 2023 21:59:38Както изглежда, следващата ми кола едва ли ще е Форд.
Е що не? Има дизели!  (jgrn) 

Все пак, да не пълним темата с глупости. Заглавието касае смяна на ангренаж на 1.0 ЕкоБуууст.

ivchotr

Ами да, де. Баш заради тези ремъци ми се изпарява всякакво желание да вземам такава кола. Хеле пък, ако ѝ се пука блока от нищо.
А от дизела бягам като дявол от тамян :D

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

To4kata

Цитат на: Pyrhel в 02 Юли 2023 22:40:17Разделих темата от оригиналната, цапайте на воля :)

Браво, щях да предложа, но ме беше срам! Че и заглавието е в 10-ката, баш лакърдии и надлъгвания ... БравО!

P.S. Може би в раздел С макс/Фокус или Двигатели ще е по-на място.

ivchotr

Там са сериозните теми и съответно сериозната част от тази, след разделянето ѝ на две.

saggy

Ей, сега какво, направихте тема да плюете по двигателчето ли? Не му стига ремъкът в масло и нечетния брой цилниндри, а сега и вие. :) Дано поне да изнасяте техническа информация, че да е интересно четиво.
В интерес на истината никога не съм карал Екобуст, а чувам добри отзиви за поведението и динамиката му. Карал съм 1.0 на Пежо с ремък в масло и бих казал, че е пъргав, но в малкото Пежо 208.

To4kata

Определено ще ти хареса, остави ги какво говорят. Ама само аз останах да браня позициите ;D

ivchotr

saggy

Добре, плюем го този двигател, ама като чета за 1.8 и 2.0 Дуратека, и те си имат своите сериозни недостатъци. За други марки като VW/Audi/Skoda и техните малки турбо-бензинови двигателчета не съм се интересувал, само знам, че са с верига, обаче сигурно си е сходна ситуацията с надеждността и издържливостта във времето. А колко от тях са продадени за 10+ години, вие пребройте. Това е модерното автомобилостроено и дали ни харесва или не, нищо няма да променим, ела пък ние в България.

ivchotr

Тя работата по принцип стана да избереш най-малкото зло. Обаче то явно не е екобуустът на Форд.