За зъбните колела не знам какъв съвет да ти дам. Принципно, когато двигателят излезе от завода, до смяна на ангренажния ремък му дават 120 - 150 000 км пробег. След това обаче се препоръчва смяната да става на 60 - 80 000 км. Понеже сменях на моята преди няколко години, на кутията на ангренажния ремък пишеше смяна след 150 000 км. Питам аз защо механикът ми препоръчва не повече от 80 000 км, за по-сигурно 60 000 км, а той ми обясни, че на някакво обучение с човек на Дайко или Континентал, не помня точно, онзи казал следното - фирмата дава гаранция 150 000 км на ремъка, ама ако е монтиран на нови зъбни колела. Когато сменяш само ремък, без да пипаш ЗК, заради износването на последните се съкращава и животът на ремъка.
Същото е и със ЗК при верижните предавки. Смятай какво износване ще е при тях, при положение, че влизат в досег с метална верига. Нищо, че постоянно са в масло и се предполага да не е чак толкова голямо износването.
Веригата в твоя случай също би се разтегнала, макар и да е на фиксирано разстояние между ЗК. Първия път те питах дали има обтегач, защото примерно ангренажните вериги имат такъв. Сложен е, защото се разтягат, макар да са монтирани на фиксирано разстояние между ЗК. Но там растоянието е по-голямо, а при мотоциклетните двигатели обикновенно се развиват и двойно по-високи обороти. Все пак има усилие в звената. Та и ангребнажните вериги се сменят на определен пробег и това, че са вечни, е по-скоро мит. Очевидно и тази ще трябва да се смени. Огледай зъбните колела и за по-сигурно погледни в някой магазин как изглеждат новите. Ако зъбите на твоите са прекалено заострени или скъсени и наистина не се разглобяват, вариантите ти са три - сменяш валовете с такива с нови ЗК и съответно нова верига. Този ремонт обаче ще е скъп и не знам дали си заслужава колата. Вторият вариант е просто да смениш само веригата и след определен пробег да й хвърлиш едно око, ако колата е още при теб. Третият е да продадеш колата, но ако не предупредиш новия собственик за обсъждания проблем, ще е гадно.