Климатичния компресор спира при подаване на газ ?!

Започната от dak, 17 Юли 2020 17:49:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dak

Колеги днес установих че на C-Max mk2 1.6 бенз 2012'  когато колата работи на място при подаване на газ клиатичния компресор спира и пак тръгва , (климатика е обслужен преди 5 дни) Това поведение нормално ли е или е проблем ? На стария C-Max не е по този начин мисля  :-[

zloster

Климатичният компресор е на муфа/съединител и би трябвало да изключва, когато се натисне педала на газта някъде на 75% и отгоре. Ако се закачиш с диагностична приставка/адаптер, може да се наблюдава как и кога се задейства.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

dak

Забелязах че и на другия cmax е същото ! Явно е ОК

G_o_c_e_v

Когато изпреварваш и натиснеш педала за ускорение, климатика се изключва, за да не отнема от мощността на двигателя. Поне така са ми го обяснявали на мен.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

locke

Аз гледах един автомобил, който на място при запален двигател, се чуваше онова специфично цъкане на компресора. Собственика каза, че евентуално датчик е за смяна, иначе си изстудява. Дали е така или има нещо по-сериозно  ::)

ADiDimitrov

Много гадаете, компресор на слух не се диагностицира! Закачат се манометрите и се гледат наляганията! Ниско високо, една диагностика не е повече от 30 лв. Дай си парите да ти е мирна главата!

Pyrhel

Цитат на: locke в 27 Юли 2020 13:43:04
Аз гледах един автомобил, който на място при запален двигател, се чуваше онова специфично цъкане на компресора. Собственика каза, че евентуално датчик е за смяна, иначе си изстудява. Дали е така или има нещо по-сериозно  ::)
Ама компресорът не трябва да работи постоянно, правилното му функциониране е като на домашния климатик или хладилника - ту работи, ту спира.
И с манометрите ще се видят наляганията на високото/ниското дали са ОК. Може да работи и охлажда, но да включва често или рядко и съответно да се натоварва повече или да обледява вътрешния радиатор.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Мисля, че включва и изключа когато е в режим "АУТО". Ако не е, би трябвало да работи нон-стоп. Поне това съм наблюдавал при моята - понеже не ползвам ережим "АУТО", мощността й намалява през цялото време докато е включен.

Ozzie

А терморегулиращия вентил за какъв Х е в цялото уравнение?
Не съм усещал компресора на моята да се изключва когато ускорявам. Мисля, че е постоянно зацепен, докато не го изключа от копчето. С обикновен климатик съм, ако е от значение.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Pyrhel

Не трябва да има разлика в работата на компресора между ръчен и автоматичен режим при едни и същи условия. Ръчен от автоматичен режим се различават само по това, че автоматичният управлява посоките и скоростта на вентилатора, а клапата за смесването на топъл/студен въздух си се движи винаги с изключение на 2те крайни позиции за топло и студено (и разбира се до достигане на желаната вътрешна темп). Ако е на LO с пуснат силно вентилатор натоварването е най-голямо и компресорът ще стои най-дълго време без да изключва или няма да изключи изобщо, зависи от климатика. Горе с хладилника го дадох като пример, не трябва половин час да стои изключен (snicker) Компресорът трябва да работи повече, отколкото е изключен и да изключва за кратко време, НЕ е нормално да цъка непрекъснато - индикира за налягането ПО НЯКАКВА ПРИЧИНА - газта, запушване, повреден ТРВ (от поста на Ози).

От ТР вентила идва голяма част от магията с изстудяването (ако е с ТРВ изобщо) - клапан (преобразувател) между високото и ниско налягане е - течното високо минава към течно ниско, за да се изпари от изпарителя (в купето радиатора). И да не се строши компресора разбира се - само газ трябва към него да отива.

Не трябва да има конструктивни разлики между авто и ръчен климатик освен в сензорите и управлението, неусещането е правилното поведение ^-^

ADiDimitrov

Само да вметна че на предния ми автомобил от неработещ правилно ТРВ компресора ми стана на салата за няма и седмица! Като го отворихме буталата бяха на салата и така компресор ТРВ направо ми се ревеше!

Pyrhel

Мда, точно това имах горе предвид с "И да не се строши компресора разбира се - само газ трябва към него да отива." - компресорът е двигател с бутала и ако има течност към него заради повреден ТРВ става като  ДВГ сръбнал водица - покривени биели или направо на парчета.

locke

Цитат на: Pyrhel в 27 Юли 2020 18:14:50
Ама компресорът не трябва да работи постоянно, правилното му функциониране е като на домашния климатик или хладилника - ту работи, ту спира.
И с манометрите ще се видят наляганията на високото/ниското дали са ОК. Може да работи и охлажда, но да включва често или рядко и съответно да се натоварва повече или да обледява вътрешния радиатор.

Значи излиза, че всичко е наред.. И моя форд също работи така  (fe)

Pyrhel edit: нали прочете и пост #9?