Съвет за новото казанче на хидравликата на Мондео МК4

Започната от anikolov, 06 Февруари 2018 15:55:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

anikolov

Колеги, не знам до колко е мястото тук, но искам да докладвам нещо за хидравликата на Мондео 4, за да знаят и други хора, че ще си извадят акъла. Както казах, реших профилактично да сменя казанчето и хидравличното масло, защото моята кола е произведена през 2008г. и хипотетично попада във времевия отсек на произведени калпави рейки. Та, смених казанчето и маслото с промивка. Филтъра на старото казанче беше абсолютно чист и затова операцията се оказа излишна. Най - важното, което искам да ви кажа е, че новото казанче е модифицирано. Сложили са втори филтър на изхода на канчето и този филтър се вади. Сменихме обезвъздушихме и като започна едно виене на помпата, ама няма такъв звук. Толкова силен звук не бях чувал. На другия ден сутринта паля и без да въртя волана виене докато не разходи маслото, та никой в Мото Пфое не знаеше за този филтър. Като се порових в английския форум стана ясно, е че този допълнителен филтър е за първоначално пречистване след промивката и се маха. Та махнах го и всичко заспа. Да знаете, преди да правите други неща. Ще разберете веднага какво да дръпене, защото си има ухо за издърпване. Поздрави!

Pyrhel

Разделих ти темата, защото вярвам, че ще е полезна за доста хора напред във времето.
Радвам се, че сподели информацията, такива неща са много необходими.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

jo_jo

@anikolov При МП ли я прави тази операция и колко струва?

anikolov

Да, в Мото Пфое или по-скоро в Мото Стил - Хасково, те са ни представителя, но е същото. Казанчето е 98 лв, маслото е 32 лв. и за смяна на казанче, промивка и наливане на новото масло - 30 лв. Просете си карта за отстъпка. Правят се, но дават - 20% надолу са си 20%.

jo_jo

имам си карта, ще го планирам, малко без проблеми да сменям нещо ми е странно

anikolov

Аз мислех, че не може да няма разпаднати уплътнение по филтъра, обаче нямаше.  А реших профилактично, защото иначе и рейка и помпа и казанче. Та, така. Ако нямаш проблеми, не го сменяй. Може само маслото да смениш и като изпразниш виж казанчето ти в какво състояние е, ако филтър е чист - остави го. Също гледай маслото дали е черно. Поздрави.

Alexi

старото ти масло беше ли черно .. по принцип се разпадат уплътнения в самата рейка ,а не в казанчето ..

anikolov

Така де, разпадат се О-простени някакви и от там минават по целия път и се затлачват най-много във филтъра. Ето клипче по смяната и се вижда филтъра на какво изглежда. https://www.youtube.com/watch?v=mym-rC3IPhA  За маслото не мога да ти кажа точно. Черно не беше. Като керемиден цвят, не знам чисто ново как е, защото сега е зелено. МП "майсторите", нарочно в кавички, че ми изпилиха нервите от неграмотност, казаха, че е горе-долу добър цвят, но както казах не разбират много. ^-^ за справка ми се изсмяха, като им казах, че произведените 2007-2009 имат тези проблеми, те ми казаха - няма такова нещо и ние да не сме чули. Отговорих им, че там е бедата!  (tooth)

Alexi

ехе ,то бюлетин на Форд има ,има хиляди сменени по гаранция .. ама те са продали 100 мондеота от тия години примерно ,от тях няколко са се скапали ама извън гаранция да речем и те няма и как да разберат ..

Mondeicho

Да, ама защо като това ти е работата не четат твзи бюлетини, това е задължително. Очевидно и във форуми не влизат (български поне, в чужди няма и да се оправят )  (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Pyrhel

Щот' заплатата си тече, независимо дали се отстранява проблема или не, боли ги фара.
Историята помни как за конкретни проблеми бюлетини не четат, ти викаш ей-така вместо вестник...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Ig87

@anikolov Здравейте! Само да попитам този филтър, който се маха при новите казанчета, къде се намира? Аз смених моето и сега при всяко палене вие и трябва да обезвъздушавам. Като отворя казанчета има една оранжево палче, това ли трябва да се извади? Майстора ми каза, че новите са си така   ::) благодаря предварително!

varby

Оранжевото е филтър и след като налееш течността , се издърпва и се изхвърля.

jo_jo

а имате ли някакви оплаквания или профилактично сменяте ?

Ig87

Благодаря за инфото!
Виеше ми хидравликата и майстора ми каза, че е от казанчета, сменихме го и всичко се оправи. Само като паля колата малки вие и от там се зачетох за тоя филтър дали се маха или не :)

anikolov

Аз го смених профилактично, заедно с маслото и една промивка направих на системата.

Ig87

Здравейте,
Махнах този филтър и колата записа :) благодаря за информацията!

Delta

Здравейте. Имам леко виене от хидравликата и се сетих че имаше някаква драма спомената. Моля за коментар, тъй като от скоро съм с Форд и в движение се запознавам с особеностите му.
Та днес направих малко разследване.
Хидравличното масло е в норма и е бистро, но е с кехлибарен цвят. Очаквах да е червено! Възможно ли е да не е каквото трябва или има и такъв вариант?
След кто изгася колата се вижда че маслото в казанчето е разпенено! За 1-2 минути се изчиства. Това мисля не е нормално и е фактор който да предизвика виенето. Прикачам снимка.
Направих и клипче как се плицика маслото в казанчето по време на работа. Нямам идея нормално ли е? (Е нещо не се получи с гиф клипчето, но ще го кача някъде и ще дам линк ако трябва).

Дайте съвет как да подходя? Смяна на казанче и течност?
С други коли съм имал драми но винаги свързани с теч или стара и черна течност която се сгъстява при ниски температури. Тук всичко изглежда наред освен това запенване. Знам за подобен проблем при Алфа 159 където някаква цедка в казанчето се откача и настава виене...

Ще съм благодарен на коментарите ви!

Delta

Да докладвам решението на проблема.
След като свалих и промих казанчето, което се оказа с доста задръстена цедка, видях реалния проблем.
Бях сипал по-малко течност и видях че цедката е прокъсана странично и от сепката излиза силна струйка странично, която разпенва общия обем! Когато цедката е била задръстена, тази струя е била много по-силна и разпенването значително. Сега е много по-добре, но следва купуване на ново казанче. Още нещо, да знаете че за 2.0 и 2.2 казанчетата не са еднакви! ;) Щуцера към помпата е огледално разположен! Научих го след като взех набързо едно 2ра ръка за проби... Не че няма да стане но... :)
Явно тази драма с цедките е често срещана в новите автомобили и си иска профилактика.

Delta

Аз сам си водя разговор но пък все на някой щможе да му е полезно по някой време! ;)
Ето линк за казанче което си купих от китай: цък
Ако стане неактивен линка, ето данни за търговеца да си го намерите: Huipeng accessory center Store
И описанието на казанчето: Power steering pump oil can for Ford Mondeo 2.3l 2008-2012 7G913R700DA2
На 2.2 и 2.0tdci е такова, на 1.8tdci е различно!

И да махнете допълнителната цедка която е вътре! ;)

Поздрави!

P.S. Имаше малко проблем с китайчето. Малкия щуцер беше с 0,3мм по голям диаметър от оригиналното и не можах да щракна накрайника. Тръкнах го с шкурка малко и стана.

Мишо

Разбира се, че ще е полезна тая информация човече. Жив и здрав, благодаря за отделения труд. Хубав ден ти желая.